15 metode de a preveni și scăpa de arsurile vaginale

15 metode de a preveni și scăpa de arsurile vaginale

Redactor Andreea Baluteanu

Arsurile vaginale sunt un fenomen complex, cu care majoritatea femeilor s-au confruntat la un moment dat. Intense sau trecătoare, parte a unei afecțiuni mai complicate sau simptom al unei boli ușor de tratat, arsurile vaginale reprezintă una dintre problemele de sănătate dificil de diagnosticat de către medici.

Noi îți povestim azi despre cele mai bune metode de a preveni și trata arsurile vaginale. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Prevenirea arsurilor vaginale: măsurile pe care să le aplici

Știm că prevenția e mult mai simplă decât tratarea, așa că va reprezenta întotdeauna principalul nostru punct de interes. Cu toate acestea, fenomenul poate fi mai dificil atunci când e vorba despre arsurile vaginale, dat fiind faptul că acest simptom poate avea mai multe cauze.

Iată care sunt cele mai eficiente metode de prevenire!

Poartă lenjerie din bumbac. Deși recunoaștem că dantela și satinul sunt minunate pentru o noapte de pasiune, ele se vor dovedi mai degrabă nepotrivite pentru purtarea zilnică. Nu lasă pielea să respire, provoacă mâncărimi și pot da naștere în timp și fenomenului de arsuri vaginale.

Evită hainele foarte strâmte. La fel ca în cazul lenjeriei, hainele strâmte pot ajunge să provoace același disconfort vaginal, împiedicând aerisirea acestei zone delicate și putând depune presiune pe ovare, așa cum se întâmplă în cazul celor mai rigizi blugi skinny.

Renunță la gelurile de duș, spumele de baie și gelurile intime puternic parfumate. Aceste produse conțin iritanți, substanțe chimice care agresează zona delicată a vaginului și pot provoca alergii, iritații și arsuri.

Curăță regiunea genitală doar cu apă sau cu un produs special conceput. Apelează întotdeauna la geluri intime și la săpunuri delicate.

Folosește absorbante din bumbac. Acestea lasă pielea să respire și împiedică proliferarea mirosurilor neplăcute.

Cum tratezi arsurile vaginale

Tratamentul arsurilor vaginale depinde în mare parte de cauza care stă la baza lor. Iată despre ce poate fi vorba!

Dermatită de contact. Cele mai multe iritații din regiunea intimă sunt o formă de manifestare a dermatitei de contact, care este în general provocată de iritanții din săpunuri, geluri de duș sau spumant de baie. Printre simptome se numără mâncărimile severe, roșeața, arsurile și durerea. Cel mai bun tratament e reprezentat de evitarea factorului care a provocat iritația.

Vaginita bacteriană. Determinată de dezechilibrele de la nivelul florei bacteriene a vaginului, această afecțiune prezintă simptome precum arsurile, secrețiile albicioase sau galbene, durerea, mâncărimile, mirosul neplăcut. În general, tratamentul constă în administarea de antibiotice.

Candida. Mâncărimea, arsurile vaginale, durerea, disconfortul la urinare și secrețiile abundente se numără printre simptomele candidozei, mai frecventă atunci când ești însărcinată, dacă iei antibiotice, ai un sistem imunitar deficitar sau suferi de diabet. Cele mai recomandate tratamente sunt ovulele sau cremele.

Infecțiile tractului urinar. Trecem la categoria grea a afecțiunilor ce stau la baza arsurilor vaginale. O infecție a tractului urinar poate provoca nevoia de a merge des la toaletă, durere la urinare, urină cu spumă sau urât mirositoare, sânge în urină, durere în partea inferioară a abdomenului, arsuri vaginale și oboseală. Cele mai eficiente tratamente sunt antibioticele, dar acestea nu trebuie administrate decât la recomandarea medicului.

Bolile cu transmitere sexuală. Chlamydia, gonoreea, herpesul genital sunt câteva dintre BTS-urile care pot avea drept simptome și arsurile vaginale. Acestea sunt însoțite în general de iritații, disconfort la urinare și în timpul sexului, secreții vaginale, sângerări între menstruații. Tratamentul constă în pastile și antibiotice prescrise de medic.

Menopauza. Această etapă cauzează schimbări hormonale în corp ce pot dezechilibra vaginul, provocând și arsuri. Printre simptome se mai numără bufeurile, dificultatea de a adormi, apetitul sexual scăzut, uscăciunea vaginală sau durerile de cap. Terapia cu hormoni sau tratamentele naturiste se numără printre cele mai bune soluții.

Alte tratamente pentru arsurile vaginale, care nu țin cont de cauza ce le-a provocat și pot fi astfel folosite în toate cazurile, sunt:

  • aplicarea compreselor reci și calde pe zona afectată, care diminuează disconfortul;
  • vaselină sau uleiuri vegetale, ce restabilesc nivelul de hidratare de pe suprafețele iritate;
  • terapii alternative: acupunctură, stimulare electrică, stimulare intravaginală a mușchilor pelvieni.

Ai grijă de igiena ta intimă! Folosirea produselor special concepute pentru igiena intimă păstrează echilibrul din regiunea vaginului.

  Recomandarea noastră este Multi-Gyn Intiskin spray, care calmează mâncărimile, arsurile și iritațiile din zona intimă. De asemenea, produsul are efect plăcut și răcoritor, eliminând mirosurile neplăcute și conferind o senzație cuceritoare de prospețime. Multi-Gyn Intiskin spray este disponibil pe Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.