4 boli pe care le poți face de la înot

4  boli pe care le poți face de la înot

Sorina Corneanu

În fiecare an circulă informații îngrijorătoare legate de riscul pe care îl poate prezenta înotul. Deși este benefic pentru sănătate, înotul practicat în locuri nepotrivite poate dăuna grav sănătății. Chiar dacă sunt înregistrate puține cazuri, bolile care apar în urma înotului nu trebuie ignorate. Specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că, dacă se evită înghițirea apei și înotul în lacuri considerate nesigure de către Agenția pentru Protecția Mediului, atunci e puțin probabil să te expui riscurilor.

Vezi cum îți poți proteja pielea de clorul din bazinele de înot!

Cele mai comune boli pe care le poți face de la înot

Diaree. Dacă apa în care înoți a fost contaminată de germeni care provoacă diaree, e suficient să înghiți o cantitate mică pentru a te infecta. Germenii precum Cryptosporidium, Giardia, Shigella, norovirus și E.coli pot fi transmiși încă două săptămâni după ce o persoană bolnavă de diaree a înotat, înaintea ta, în locul respectiv. Ferește-te de bazinele unde igiena este precară! Cryptosporidul , cea mai frecventă cauză a diareei, poate rămâne în viață chiar și în bazinele care sunt tratate corespunzător, cu clor și alte substanțe chimice. De aceea, dacă mergi la piscinele publice, alege-le cu grijă!

fata cu durere de burta

Erupții cutanate. Apa contaminată cu bacteria Pseudomonas aeruginosa poate provoca erupții cutanate. Substanțele care distrug germenii, cum ar fi clorul, se descompun mai repede în apă fierbinte, de aceea riscul este mai ridicat dacă înoți în bazine cu apă termală. Aceste erupții cutanate sunt cauzate în primul rând de expunerea la paraziți sau la larvele lor. Cu cât pielea va fi expusă mai mult la apa contaminată, cu atât este mai probabil să apară erupțiile cutanate. „Oamenii cred că atunci când ies din apă...  sunt curați. Însă nu e deloc așa. Cel mai sigur este să faci duș cât mai repede, imediat ce ai ieșit din bazin”, spune Mindy Benson, profesor și asistent clinic la Benioff Children's Hospital din Oakland. 

consult orl

Otita externă apare atunci când apa rămâne în canalul urechii externe, cauzând dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Este mai frecventă la copii decât la adulți și poate provoca mâncărime, durere și umflături. În unele cazuri, pot apărea scurgeri purulente și dureri insuportabile. În aceste cazuri, vizita la medic este obligatorie. Tratamentul cu antibiotice este posibil să fie singurul care să dea rezultate, mai ales dacă alegi să consulți medicul în ultimul moment.

Infecții respiratorii. Germenii care trăiesc în bazine te pot infecta subtil, fiind suficient să inspiri aburii reci sau fierbinți. Bacteria Legionella, care cauzează infecția pulmonară, este deseori răspândită astfel. Legionella se găseste în mod natural în apă, în special în apa caldă. Așadar, asigură-te că piscina pe care o frecventezi este curățată și dezinfectată în mod corespunzător! Bacteria Legionella poate provoca tuse seacă, respirație dificilă, dureri în piept, febră, frisoane și dureri musculare. De obicei, tratamentul presupune antibiotice, însă, atunci când este diagnosticată târziu, boala poate fi fatală, mai ales dacă persoana afectată a depășit vârsta de 50 de ani sau are un sistem imunitar slăbit.

Multe persoane sunt tentate să creadă că igienizarea bazinelor înseamnă, implicit, distrugerea tuturor germenilor. Numeroase bacterii sunt rezistente la clor, iar apa înghițită sau care rămâne mult timp în canalul urechii externe poate cauza boli dintre cele mai subtile, greu de descoperit, dar care fac ravagii în organism. De aceea, prevenția este esențială. Pentru a te bucura de beneficiile înotului și a te asigura că ești ferită de orice problemă, alege să folosești dopuri din silicon pentru înot-ADULȚI x 6 bucăți. Recomandate pentru înot în mare și piscine, în timpul practicării sporturilor de apă și la duș. 

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

Dopuri din silicon pentru înot-ADULȚI x 6 bucăți,28,56 de lei

dopuri pentru inot

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.