5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre legitima apărare

Paula Rotaru

Cum te-ai simți dacă ai fi atacată din senin de un necunoscut? Ai reacționa sau panica ar pune stăpânire pe tine, blocându-ți orice fel de reacție? Tâlharii și agresorii sunt, din păcate, o realitate, căreia trebuie să-i facem față așa cum știm mai bine.

Potrivit Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, peste jumătate dintre femeile din Marea Britanie sunt agresate verbal sau fizic pe stradă, așa că ar cam fi timpul să facem ceva în privința asta.

Ca să fii pregătită într-o astfel de situație, învață regulile de bază în legitima apărare! Am aflat pentru tine cele mai bune trucuri pe care le poți pune în aplicare pentru a scăpa de agresor teafără și nevătămată!

Ce să faci pentru a preveni și a scăpa de un atac pe stradă

Înainte să îți dezvălum tehnicile de legitimă apărare, este esențial să afli regulile de bază pentru a preîntâmpina sau scăpa de un atac fizic. Potrivit sofeminine.co.uk, iată ce ai de făcut:

Fii atentă – folosește-ți toate simțurile pentru a evita pericolul. Nu merge niciodată pe stradă butonând telefonul sau ascultând muzică în căști. Asta te face vulnerabilă în fața unui atac.

Folosește-te de obiectele din jur – în timpul unui atac, este important să îi răspunzi agresorului cu aceeași monedă. Un scaun, cheile de la mașină sau chiar și tocurile pot deveni arme pe care le poți folosi pentru a-l imobiliza temporar pe agressor și pentru a scăpa de acesta.

Țipă cât poți de tare – este foarte important să te faci auzită, dacă o persoană vrea să îți facă rău. Încearcă să verbalizezi ceea ce se întâmplă, de exemplu: „Mi-a furat geanta” sau „Are un cuțit”. Acest lucru îl va speria întru câtva pe agresor, dar, mai mult decât atât, poate fi și un semnal de alarmă pentru cei din jur, care vor suna la numărul de urgență pentru ajutor.

Mușcă, zgârie, lovește – dacă viața ta este în pericol, fă tot ce este posibil pentru a te elibera din mâinile agresorului. Cu cât îl lovești mai puternic, cu atât șansele tale de a te elibera sunt mai mari.

Fugi cât poți de repede – dacă prinzi ocazia, nu o rata! O clipă de neatenție din partea agresorului se poate transforma într-o oportunitate pentru tine. Fugi cât mai departe și cât de repede poți către cea mai apropiată secție de poliție sau în locuri aglomerate, cum ar fi un magazin sau un restaurant, unde oamenii îți pot da o mână de ajutor. Nu te ascunde în locuri slab luminate sau izolate din apropierea agresorului!

Lovituri esențiale în legitima apărare

Dacă te gândești că o armă de foc sau un cuțit este singura cale prin care poți scăpa de un agresor, află că sunt multe alte metode pe care le poți pune în aplicare pentru a scăpa teafără de un atac.

De exemplu, antrenamentul Krav Maga te învață loviturile de bază pe care trebuie să le pui în aplicare când ești în pericol. Această tehnică de autoapărare a fost concepută pentru soldații israelieni, iar mai apoi pentru civili.

În timpul antrenamentului Krav Maga, se pune accent pe scenarii și tehnici relevante pentru femei, cum ar fi prevenirea violului, apărarea la sol, combaterea eficientă a unui agresor masiv, conștientizarea situației și metodele prin care pot fi prevenite astfel de evenimente. De asemenea, aceste exerciții îmbunătățesc încrederea în sine și condiția fizică, femeile devenind mai încrezătoare în forțele lor și mai sănătoase.

Instructorul Magdalena Nikitczuk detaliază care sunt mișcările pe care trebuie să le pui în aplicare atunci când ești agresată!

Lovește în zona ochilor

Dacă simți că ești în pericol sau ești amenințată cu arma, nu ezita să îl lovești pe agresor în față, de preferat în zona ochilor, cu orice obiect dur ai la îndemână. Când cineva te apucă de braț sau te trage de haină, nu opune rezistență, pentru că exact la asta se așteaptă. În schimb, ia-l prin surprindere și lovește-l în față, puternic și țintit! „Oamenii au tendința să închidă ochii sau să ducă mâna la față când sunt loviți în această zonă, iar asta îi dă victimei ocazia să se elibereze de agresor”, spune instructorul.

Lovește în zona genitală

Dacă lovitura în ochi nu a fost suficient de puternică încât să scapi din mâinile agresorului, atunci e cazul să pui în aplicare următoarea mișcare. Lovește-l cu piciorul, cât poți de tare, în zona organelor genitale, care este foarte sensibilă. Cu siguranță, durerile îl vor imobiliza la pământ! Dacă ești foarte aproape de agresor, poți să îl lovești cu genunchiul în „bijuteriile” lui prețioase, iar dacă sunteți la o distanță mai mare unul față de celălalt, poți lovi în forță cu călcâiul. Durerea resimțită în zona genitală se răspândește în scurt timp la plămâni, așa că agresorul va rămâne fără aer și se va prăbuși la pământ. Acum e timpul să fugi cât te țin picioarele!

Vezi în clipul video de mai jos câteva demonstrații de lovituri specifice antrenamentului Krav Maga.

Lovește-l la nas

În anumite situații, victima are doar câteva secunde la dispoziție pentru a reacționa. Dacă loviturile prezentate mai sus nu au creat oportunitatea de a te elibera din mâinile agresorului, e vremea să pui în aplicare următoarea mișcare: lovitura la nas. Încleștează-ți pumnul și lovește cât poți de tare! Durerea nazală este cruntă, iar în scurt timp agresorul nu va mai putea respira decât pe gură, așa că va deveni mai vulnerabil. Nu te teme să-l rănești pe agresor! Siguranța ta e cea care contează, în primul rând!

Țintește spre gât

Gâtul este o altă zonă sensibilă a corpului. Dacă lovești cu putere în această direcție, căile respiratorii vor fi blocate, iar agresorul se va chinui să respire. Trebuie să faci această mișcare brusc și cu toată forța de care dispui, altfel efectul nu va fi cel urmărit. Bagă mâna în gâtul agresorului și apasă puternic cu degetele. O astfel de mișcare poate fi pusă în aplicare și când o persoană aflată în stare de ebrietate îți face avansuri și vrei „să o pui la punct”. De asemenea, ceafa este o altă regiune sensibilă. Odată ce agresorul primește o lovitură puternică în această zonă, cu cotul sau cu pumnul, el nu va mai putea riposta, durerea fiind foarte intensă.

Atacă genunchii

Lovitura în zona genunchilor necesită precizie, coordonare și, mai ales, forță, așa că nu este indicat să o pui în aplicare dacă nu ești foarte puternică. Dacă îți permite condiția fizică și ai prezență de spirit, fă o mișcare bruscă în lateral, nu înainte de a estima vizual zona genunchilor, apoi lovește puternic și nu aștepta ca agresorul să reacționeze, ci fugi cât poți de repede pentru a cere ajutor.

Cum ți se par aceste metode de autoapărare? Ai fost vreodată pusă în situația de a utiliza mișcări în legitimă apărare?  

Surse foto: Unsplash, Pinterest

Articolul urmator 30 de lucruri pe care orice persoană ar trebui să nu le mai facă până la 30 de ani

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.