5 motive pentru care te doare în piept când alergi

5 motive pentru care te doare în piept când alergi

Redactor Raluca Margean

Să ai o viață de calitate înseamnă să ai un corp sănătos și o minte limpede, iar ca să obții aceste două lucruri, trebuie să faci sport. Orice fel de sport este bun, dacă îl faci cu regularitate și cu plăcere. Indiferent că mergi la sala de fitness sau te joci pe terenul de tenis, important este să faci mișcare în mod constant.

dureri în piept când alergi

Alergarea reprezintă unul dintre cele mai accesibile sporturi, deoarece poate fi practicată de orice persoană, indiferent de vârstă, și nu te costă aproape nimic. Poate tocmai din aceste motive tot mai mulți oameni practică jogging pe străzile aglomerate ale orașelor, în parc sau oriunde altundeva în aer liber.

Beneficiile joggingului sunt bine cunoscute, însă ce te faci atunci când experimentezi dureri în piept când alergi? Ideal este să nu te îngrijorezi prea tare, pentru că aceste dureri nu sunt întotdeauna simptome ale unor boli grave. Bineînțeles că ele nu trebuie trecute cu vederea, însă, înainte de a intra în panică, trebuie să știi care ar putea fi cauzele acestor dureri și când trebuie să te adresezi medicului.

Dureri în piept când alergi: 5 cauze posibile

dureri în piept când alergi

Cauzele unor astfel de dureri sunt multiple și variază, de la probleme minore, precum crampe musculare, la altele mai serioase, cum sunt problemele pulmonare sau cardiace.

1. Crampe musculare

Mușchii intercostali pot fi și ei „victimele” unor crampe supărătoare. O durere ascuțită între coaste sau în piept când te miști sau alergi și dificultățile de respirație sunt cele mai frecvente simptome ale crampelor musculare. De cele mai multe ori, cauzele acestor dureri în piept sunt suprasolicitarea mușchilor intercostali, deshidratarea și dezechilibrul electrolitic, în special hipopotasemia, adică scăderea nivelului de potasiu din sânge, care afectează mușchii scheletici și ai inimii.

Tratamentul pentru astfel de dureri constă într-o dietă bogată în potasiu (avocado, banane, spanac, somon etc.) și hidratare. De asemenea, este indicat să îți schimbi modul de a respira în timp ce alergi - inspiră la doi pași, expiră la trei pași, astfel încât atunci când inițiezi respirația să se schimbe piciorul care suportă greutatea.

2. Probleme ale aparatului respirator (astm pulmonar)

Durerile în piept pot fi cauzate și de o afecțiune pulmonară. De cele mai multe ori poate fi vorba despre o infecție la plămâni, gripă sau răceală. Într-o astfel de situație, pe lângă tuse și respirație greoaie, poate apărea pleurezia, adică inflamarea țesuturilor dintre plămâni și cutia toracică. Pleurazia are ca simptom principal durerea în zona pieptului, asemenea unui junghi, dar uneori poate fi prezentă și febra. Efortul fizic accentuează această durere, dar dacă îți ții respirația pentru puțin timp, vei observa că durerea trece.

O altă cauză a durerilor în piept poate fi astmul. Persoanele care au astm prezintă de obicei următoarele simptome: respirație șuierătoare, tuse seacă, presiune toracică și respirație grea. 

3. Probleme gastrointestinale

Și refluxul gastrointestinal poate fi una dintre cauzele durerilor în piept când alergi, deoarece alimentele se mută mai încet din stomac în intestine. Sfincterul din jurul esofagului se relaxează și, astfel, alimentele și acidul din stomac trec în esofag, provocând senzația de arsură. Totodată, tensionarea mușchilor abdominali în timpul exercițiului fizic mărește presiunea din stomac, forțând conținutul în esofag. În aceste cazuri, medicamentele antiinflamatoare pot ajuta la ameliorarea durerilor, însă este recomandat să mergi la doctor pentru un tratament corect.

4. Angina pectorală

Angina pectorală este principala manifestare a bolii coronariene și este cauzată de scăderea fluxului sangvin către inimă. Aceasta se manifestă prin apariția durerii toracice, care este simțită ca o presiune în piept. De obicei dispare repede, însă e bine să discuți cu un doctor dacă ai următoarele simptome: o durere ascuțită în piept, durere la nivelul umerilor și maxilarului, respirație greoaie, oboseală sau senzație de greață.

5. Infarct miocardic

Atunci când o arteră de la nivelul inimii se blochează, iar oxigenul nu mai ajunge la inimă, apare așa-numitul infarct miocardic. Acest lucru se întâmplă din cauza grăsimilor care se depun la nivelul arterelor de-a lungul anilor și care ajung să îngusteze diametrul arterelor.

Fumatul, alimentația bogată în grăsimi, sedentarismul favorizează depunerea grăsimilor pe vasele inimii, iar infarctul poate fi fatal dacă pacientul nu se prezintă la medic în primele 4-6 ore de la debut.

Simptomele unui infarct cosntau în apariția unor dureri în spate, maxilar și în piept, care pot dura câteva minute. Dacă, pe lângă astfel de dureri, mai ai și alte simptome, precum transpirație, senzație de greață și amețeală, nervozitate și respirație greoaie, trebuie să mergi de urgență la medic.   

Când trebuie să mergi la doctor și cum poți preveni durerile în piept

dureri în piept când alergi

Dacă ai simptome precum dureri ascuțite în piept care nu cedează, senzație de amețeală sau stări de greață, e cazul să mergi de urgență la doctor. Persoanele care știu că suferă de astm este obligatoriu să consulte un doctor pentru a le prescrie un tratament corect și pentru a le spune în ce condiții pot să facă mișcare.

Ca metode de prevenție, este indicat să ai o dietă echilibrată și să faci mișcare în mod regulat. De asemenea, trebuie să eviți consumul excesiv de alcool, fumatul și exercițiile fizice intense.

Surse foto: Pexels, iStock

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.