5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi

5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi

Redactor Andreea Baluteanu

Legătura dintre tensiune și alcool a fost îndelung și aprig discutată. Întreabă 10 specialiști și este probabil să primești 10 răspunsuri diferite la întrebarea „am voie sau nu să beau un pahar de alcool” dacă am probleme cu tensiunea? E adevărat că cei mai mulți îți vor recomanda să nu, dar sunt și medici care vor insista că unele băuturi fac bine la tensiune (și vor da și recomandări) sau alții care le vor interzice în orice situație, inclusiv dacă ești sănătos/asă.

Dacă ți-am spune, însă, că există un studiu recent, consistent, consolidat pe durata a mai mulți ani, și care a venit cu un răspuns surprinzător la întrebarea care sunt băuturile care cresc tensiunea? Discutăm despre el în rândurile de mai jos.

Băuturi care cresc tensiunea: studiul care ne-a șocat

Această cercetare despre care e vorbim e mai degrabă un compendiu de studii, ceea ce ne determină să avem și mai multă încredere în ea când vine vorba despre băuturi care cresc tensiunea. Publicată în acest an în revista Hypertension, a analizat date din 7 studii desfășurate în Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite, având în vedere relația dintre tensiune și alcool în cadrul a mai mult de 19000 de adulți, monitorizați între 1997 și 2021, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani.

Merită notat înainte de toate că niciunul dintre respondenți nu avusese anterior cercetării vreun diagnostic de alcoolism, boli cardiovasculare, diabet sau boli ale ficatului pe parcursul a cinci ani. Cu alte cuvinte, erau ca o foaie imaculată pe care oamenii de știință puteau cerceta efectul unor băuturi care cresc tensiunea și al altora care o păstrează sau chiar o scad.

Vestea șocantă? Inclusiv o singură băutură pe zi, chiar și la cei care nu avuseseră istoric de hipertensiune, punea riscuri accentuate, crescând tensiunea sistolică atât la bărbați, cât și la femei, și pe cea diastolică numai la bărbați. Există și cifre exacte pe care să le consulți: tensiunea sistolică creștea cu 1.25 mm Hg la persoanele care consumau în medie 12 g de alcool pe zi și cu 4.9 mm Hg la persoanele care consumau 48 de grame.

E important de făcut această distincție, căci standardul unei băuturi alcoolice variază în funcție de regiune, fiind, conform Organizației Mondiale a Sănătății, de 12 g în Europa și de 14 g în SUA. Tocmai de aceea participanților la studiu li s-a cerut să specifice clar ce cantitate beau în fiecare seară.

Mai mult, cercetătorii au nuanțat că nu exista niciun beneficiu al consumului de alcool, contrazicând astfel o părere populară, cum că alcoolul poate fi bun pentru inimă.

Stai așa: alcoolul nu e bun pentru inimă?

Nu, conform ultimelor studii. Nu numai că toate băuturile se pare că cresc tensiunea, dar nici măcar vinul sau berea nefiltrată, în trecut recomandate, nu mai trec testele sănătății.

Și totuși, cum de atâtea cercetări sugerau contrariul? Explicația este că luau în calcul numai rezultate comparative între persoane care beau mult și care beau moderat, nu și ale adulților ce se abțineau de la alcool. Mai mult, nu țineau cont de alți factori care pot reduce efectul alcoolului asupra sănătății cardiovasculare, cum ar fi socializarea.

Un aspect exemplificat de specialiștii citați de CNN este următorul: să presupunem că bei într-un bar inundat de fum de țigară, dar petreci timp cu prietenii și te distrezi. Fumul și alcoolul dăunează tensiunii, dar aceasta poate fi coborâtă de socializare și relaxare. Pe de altă parte, dacă consumi un pahar de vin la cină, cu familia, o practică des întâlnită în Zonele Albastre, recunoscute datorită speranței de viață ridicate, poți, de asemenea, să profiți de pe urma beneficiilor relaționării.

Cu alte cuvinte, ajunsesem la concluzia greșită fiindcă atribuiam vinului efectele pozitive asupra inimii când ele erau infuzate de timpul petrecut cu cei dragi?

Ce mai vrem să reliefăm? Că alcoolul e bogat în calorii și poate să stimuleze și luarea în greutate, iar un număr ridicat de kilograme e un factor care afectează în mod negativ tensiunea. Totodată, băuturile tale preferate pot inclusiv să interfereze cu medicamentația pentru afecțiunile cardiovasculare.

Băuturi care cresc tensiunea: topul celor mai nocive

OK, am înțeles, toate băuturile cresc tensiunea. Dar sunt oare unele mai „cu moț”, de care e musai să te ferești? Da. Iată-le mai jos!

Combinațiile de alcool și băuturi carbogazoase

Whiskey cu cola? Nici că puteai alege o variantă mai proastă pentru tensiunea ta. Nici vodca și Sprite nu sunt mai „acătării”. Explicația este că adaugi coeficientului perturbator al alcoolului și zahărul deținut de sucuri.

Bloody Mary

Există persoane care consideră Bloody Mary sănătoasă fiindcă include legume și suc de roșii. Nimic mai fals; e una dintre băuturile care cresc tensiunea. Problema ei e că va conține cantități ridicate de sodiu, problematic pentru această problemă de sănătate.

pahar aburind cu bloody mary aflat pe blatul unui bar

Cocktailuri cu înghețată

Să ne înțelegem: și noi le iubim, dar sunt bombă calorică. Au la bază „un coșmar” de grăsimi saturate care exacerbează simptomele hipertensiunii.

https://www.divahair.ro/sanatate/neurochirurgie/hipertensiunea_intracraniana:_simptome,_diagnostic,_tratament?

Margarita

Cum se face că unele dintre cele mai populare băuturi alcoolice pentru femei intră în acest top? O Margarita poate că te face să te simți ca la plajă oriunde ai merge, dar asociază și sodiul, și zaharurile adăugate într-o combinație „pro tensiune”.

Dirty Martini

Cu vermut, gin sau vodcă, Dirty Martini are un conținut ridicat de alcool, despre care am stabilit deja că e nociv pentru inimă, și mai include și mult sodiu din cauza sucului și extractelor de măsline verzi.

Informații generale despre tensiunea ridicată

Hipertensiunea sau presiunea ridicată a sângelui, cum o definesc vorbitorii de limbă engleză, e o afecțiune caracterizată de faptul că sângele apasă pe artere cu prea mare forță. Acest lucru poate face ca inima și vasele de sânge să fie suprasolicitate, astfel slăbind mușchiul inimii și cauzând mici perforații în artere ce duc la acumularea de plăci (ateroscleroză).

În general, hipertensiunea se produce în timp, fiind accentuată nu numai de alcool, dar și de îmbătrânire, lipsa exercițiului fizic, sedentarism, obezitate, diabet sau dietă bogată în calorii, zahăr, sodiu și prăjeli.

Tensiunea e exprimată în două numere și măsurată în milimetri coloană de mercur. Primul număr, cel mai mare, este tensiunea arterială sistolică, ce precizează valoarea presiunii din artere când inima se contractă. Al doilea, mai mic, e tensiunea arterială diastolică, reliefând presiunea între contracții, când inima e relaxată. Valoarea tensiunii sistolice nu ar trebui să depășească 140 mmHg în condiții de repaus, în vreme ce cea diastolică e mai mică de 90 mmHg în aceeași situație.

Cum să reduci hipertensiunea

Nu e suficient să renunți sau să limitezi consumul de băuturi care cresc tensiunea. Iată ce alte măsuri ar trebui să aplici:

  • redu consumul de sodiu, ridicat în alimentele procesate și în snacksuri, dar nu numai;
  • fă exercițiu fizic în mod regulat: circa 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată ca intensitate;
  • consumă o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, cu aport de nutrienți și fibre pentru o inimă sănătoasă;
  • lasă-te de fumat.

bucatar care toarna un pahar de vin rosu pe un blat de lemn alaturi de o friptura

Băuturi care cresc tensiunea? Hm... toate. Deși poți minimiza efectele lor negative dacă nu te poți abține de la paharul de vin sau de la doza de bere, sfatul medicilor este următorul: dacă nu consumi alcool în mod regulat, nici nu începe!

Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă

Surse foto: Istock, Unsplash, Unsplash

Surse articol: cnn, webmd.com, webmd.com, mayoclinic.org, eatthis.com, halthline.com

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.