6 cauze neobişnuite ale obezităţii

6 cauze neobişnuite ale obezităţii

Sorina Corneanu

Nu mai este o surpriză faptul că mâncatul în exces, mai ales atunci când excercițiile fizice lipsesc, ar putea conduce, cu pași repezi, la obezitate. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, unul din trei americani suferă de obezitate, iar numărul lor este în continuă creștere. 

fata care mananca fast food

În mod firesc, obezitatea apare când oamenii consumă în mod regulat mai multe calorii decât ard. Câțiva factori pot contribui la obezitate, inclusiv sedentarismul, lipsa somnului, genetica și anumite medicamente care încetinesc arderea caloriilor, cresc pofta de mâncare sau determină retenția apei, cum ar fi corticosteroizii, antidepresivele sau unele medicamente convulsive.

Dacă nevoia de a mânca în exces nu poate fi luată în calcul, iar exercițiile fizice sunt o rutină, atunci e posibil ca alta să fie cauza care conduce la acumularea kilogramelor.

Cele mai neașteptate cauze care conduc la obezitate

Persoanele expuse la o anumită tulpină a virusului adenovirus 36 sunt mai susceptibile de a fi obeze, potrivit unui raport publicat în revista de specialitate Pediatrics. Într-un studiu realizat pe 124 de copii, aproape 80% dintre cei expuși virusului au devenit obezi în următorii ani, cântărind cu până la 30 de kilograme mai mult decât cei care nu au fost expuși virusului.

Copiii care cresc alături de o mamă ocupată, care lucrează în perioada creșterii lor, sunt mult mai expuși riscului de a fi obezi decât copiii ai căror mame stau acasă, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Epidemiology. Cercetătorii de la University College London au urmărit vreme de 30 de ani, într-un studiu amplu, 8.552 de copii ai căror mame lucrau și au descoperit că aceștia au fost mult mai expuși riscului obezității decât copiii ai căror mame au rămas acasă, implicate direct în creșterea lor. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că nu au examinat regimul alimentar sau activitatea fizică, factori care ar putea influența parțial rezultatele.

mama ocupata

Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, persoanele care nu dorm suficient prezintă un risc crescut de a deveni obeze. O serie de modificări hormonale, cum ar fi intoleranța la glucoză, un precursor al diabetului la adult, apar atunci când organismul nu primește odihna de care are nevoie pentru o bună funcționare. Lipsa somnului poate impulsiona nevoia de a mânca, iar oboseala care se instalează, în mod firesc, poate reduce activitatea fizică, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Cercetătorii de la Universitatea St.Louis din Missouri au descoperit că persoanele care au avut amigdalele extirpate în copilărie sunt mai expuse riscului de a deveni obeze la vârstă adultă. Cercetătorii susțin că indicele masei corporale a crescut cu până la 8,2% în cazul persoanelor care au fost supuși operației de extirpare a amigdalelor (amigdalită).

Poate nu te așteptai la asta, dar persoanele care dorm cu o lumină aprinsă în casă sunt mai expuse nevoii de a mânca pe timpul nopții. Telefonul, o lampă mică sau televizorul poate impulsiona nevoia de a te trezi noaptea și de a mânca. Iar până la obezitate nu mai rămâne decât un pas!

copil care mananca fast food

Obezitatea poate provoca o deficiență severă de vitamina D, o substanță nutritivă care ajută organismul să absoarbă mai bine calciul, mineral esențial pentru oase mai sănătoase și prevenirea osteoporozei, potrivit livescience.com. Pentru fiecare creștere cu 10% a indicelui de masă corporală, o persoană se poate aștepta să aibă o scădere de 4,2% a nivelului de vitamina D.

Peste trei sferturi dintre americani au deficit de vitamina D, iar 35,7% sunt obezi, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Folosind informații genetice de la mai mult de 42.000 de persoane, epidemiologi americani și europeni au descoperit că oamenii cu o predispoziție genetică spre obezitate au niveluri considerabil mai scăzute de vitamina D decât restul populației. 

Află mai multe despre legătura dintre obezitate și vitamina D!

„Persoanele obeze nu trebuie să piardă din vedere faptul că e posibil să sufere de deficit de vitamina D”, susține Elina Hyppönen, cercetător în epidemiologie și sănătate publică în cadrul Colegiului Universitar din Londra. „Dacă scădeți puțin în greutate, atunci nivelul vitaminei D va deveni probabil mai mare, organismul având șansa de a se echilibra”, a adăugat aceasta. 

Lumina solară este principala sursă de vitamina D, însă preocupările legate de cancerul de piele i-au determinat pe mulți să se ferească de soare, limitând și doza naturală de vitamina D. Totodată, fiind destul de dificil să acumulezi suficientă vitamina D din alimente, deseori, suplimentele sunt esențiale! În special persoanelor obeze, suplimentele de vitamina D nu ar trebui să le lispească, potrivit webmd.com.

Pentru aportul necesar de vitamina D, încearcă Ultra Vitamina D tablete, produs fără coloranți artificiali, conservanți, lactoză, gluten, sare sau grăsimi.
Recomandat pentru ameliorarea și prevenirea simptomelor cauzate de deficitul de vitamina D: rezistență scăzută la infecții, căderea părului, instalarea afecțiunilor tiroidiene, a obezității sau a diabetului zaharat de tip 2.

Ultra Vitamina D tablete, 30,52 de lei

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

supliment vitamina D

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.