6 cauze pentru care ai hemoglobina scăzută

6 cauze pentru care ai hemoglobina scăzută

Sorina Corneanu

Hemoglobina este o proteină existentă în celulele roșii, care transportă oxigenul din plămâni în țesuturi și returnează dioxidul de carbon din țesuturi înapoi în plămâni. Valorile normale ale hemoglobinei sunt:

- nou-născuți: între 17-22 g/dL;

- copii: între 11-13 g/dL;

- bărbați: între 14 și 18 g/dL;

- femei : între 12 și 16 g/dL.

Hemoglobina scăzută este, cel mai adesea, întâlnită în cazul persoanelor anemice, însă aceasta este specifică și altor afecțiuni.

Iată cele mai frecvente cauze ale hemoglobinei scăzute!

Boală renală cronică

Boala renală cronică, cunoscută și ca insuficiență renală, reprezintă pierderea treptată a funcției renale. Rinichii elimină deșeurile și excesul de fluide din sânge în urină. Atunci când insuficiența renală se cronicizează, reziduuurile se acumulează în corp și pacientul necesită dializă sau transplant de rinichi. Pentru că inițial simptomele sunt aproape insesizabile, orice schimbare sau senzație nouă ar trebui să te trimită la un control. Mai mult, dacă hemoleucograma arată niveluri scăzute de hemoglobină, poate ar trebui să iei în calcul și posibilitatea unei disfuncții renale.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o afecțiune a glandei tiroide care constă în producția insuficientă de hormoni tiroidieni. Acesta afectează echilibrul general al organismului, poate cauza infertilitate, obezitate, dureri articulare severe și probleme cardiace. Rareori prezintă simptome în stadiile incipiente, motiv pentru care analizele anuale de rutină sunt obligatorii! Dacă ai un nivel scăzut de hemoglobină, dar nu ai fost diagnosticată cu anemie, ar trebui să mergi și la medicul endocrinolog!

probleme cu tiroida

Anemia prin deficit de fier

Anemia feriprivă este una dintre cele mai comune forme de anemie. Așa cum sugerează și numele, anemia prin deficit de fier are drept cauză un nivel extrem de scăzut de fier, în lipsa căruia organismul nu poate produce suficientă hemoglobină. Dacă pielea are o paloare neobișnuită și te simți permanent slăbită și obosită, mergi la medic pentru investigații suplimentare și ține un regim bogat în alimente care conțin fier.

Leucemie

Leucemia este, în termeni comuni, cancerul de sânge care se extinde până în măduva osoasă și sistemul limfatic. Leucemia apare atunci când măduva osoasă produce celule albe anormale, care nu funcționează corect și nu mai pot apăra organismul. 

Vasculita

Vasculită reprezintă inflamația vaselor de sânge. Aceasta modifică pereții vaselor de sânge, îi îngroașă, îi slăbește și îi îngustează, restrânge fluxul sangvin și conduce la afectarea serioasă a organelor și țesuturilor. Un nivel scăzut de hemoglobină este un motiv serios pentru a consulta medicul și a obține un diagnostic diferențial, dar și un tratament potrivit. Afecțiunile ficatului și bolile autoimune pot fi cauze ale vasculitei, iar o analiză de sânge detaliată te poate ajuta să afli mai multe despre sănătatea ta!

Intoxicația cu plumb

Intoxicația cu plumb apare atunci când plumbul se acumulează în organism, cel mai adesea în timp, în cantități extrem de mici. Chiar și cantitățile foarte mici de plumb pot provoca probleme grave de sănătate, atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic. Otrăvirea cu plumb în cantități mari este fatală.

Dacă te confrunți cu probleme digestive, lipsă de concentrare, oboseală, scăderea apetitului și pierdere inexplicabilă în greutate, iar analizele arată un nivel extrem de scăzut de hemoglobină și petreci mult timp în medii toxice, atunci e posibil să suferi de intoxicație cu plumb.

Nivelul scăzut de hemoglobină nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, însă analizele anuale de rutină sunt esențiale pentru a elimina orice suspiciune și pentru a trata la timp eventualele probleme.

Feroglobin Fizz – 20 tablete efervescente este un supliment alimentar cu aromă naturală de portocală care conține fier, vitamina C, vitamina B12 și vitamina B6, care contribuie la reducerea oboselii și extenuării. FeroglobinR FIZZ este o formulă care se absoarbe ușor și este blândă cu stomacul.

Mai multe detalii despre FeroglobinR FIZZ găsiți pe vavianpharma.ro Produsele sunt disponibile în farmacii.

 

suplimente fier

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.