Cinci boli ale sistemului digestiv. Aşa te fereşti de ele!

Cinci boli ale sistemului digestiv. Aşa te fereşti de ele!

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Tulburările sistemului digestiv apar când ţi-e lumea mai dragă. De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te alegi cu o indigestie de toată frumuseţea în concediul pe care l-ai aşteptat tot anul? Episoadele diareice frecvente, refluxul gastroesofagian şi balonarea însoţită, în cele mai multe cazuri, de flatulenţă sunt doar câteva boli ale sistemului digestiv care ne dau bătăi de cap, în special dacă nu suntem adeptele unei alimentaţii echilibrate şi ale unui stil de viaţă activ. Stresul, emoţiile puternice, lipsa somnului, oboseala, sidromul premenstrual şi obiceiurile alimentare proaste sunt principalii factori care dau naştere şi amplifică afecţiunile digestive.   

Află care sunt cel mai des întâlnite boli ale sistemului digestiv şi cum te poți feri de ele!

Gastrită

În termeni medicali, gastrita se defineşte ca fiind o afecţiune a mucoasei gastrice, cauzată de procese inflamatoare, degenerative, metaplazice sau alergice. Această boală a sistemului digestiv poate fi de două tipuri, acută sau cronică, şi poate fi asimptomatică sau însoţită de anumite semne. De regulă, cei care suferă de gastrită, acută sau cronică, acuză senzaţii de arsură la stomac, dureri în partea superioară a abdomenului, vărsături, greaţă şi/sau dureri de cap.

De ce apare gastrita? Un prim factor care declanşează această afecţiune este alimentaţia nesănătoasă. Mâncărurile exagerat de condimentate, excesele alimentare, consumul de alimente foarte reci sau foarte fierbinţi și preparatele prăjite în baie de ulei irită aparatul digestiv, cauzând apariţia gastritei. Tutunul, consumul excesiv de cafea (peste 2 căni/zi) şi/sau de alcool și stresul permanent contribuie la instalarea bolii.

Pe lângă sfatul adoptării unui regim alimentar sănătos şi echilibrat, în funcţie de tipul gastritei, medicul îţi va prescrie un tratament adecvat, de obicei, pe bază de antiacide, antisecretorii (inhibă secreţia acidă) şi pansamente gastrice, care protejează mucoasa gastrică şi ajută la refacerea acesteia.

Ulcerul gastro-duodenal

Ulcerul gastro-duodenal se numără printre cel mai des întâlnite boli ale sistemului digestiv, declanşându-se când secreţiile gastrice, care conţin acid clorhidric şi pepsină, irită şi deteriorează mucoasa stomacului. Ulcerul poate apărea fie la nivelul stomacului, fie la nivelul mucoasei intestinului subţire superior (duodenului).

În majoritatea cazurilor, ulcerul apare în urma prezenţei în organism a bacteriei Helicobacter Pylori, precum şi în urma abuzului de medicamente antiinflamatoare nestroidiene (aspirina). Bineînţeles, aceştia nu sunt singurii factori care cauzează ulcerul, fumatul, consumul excesiv de alcool, antecedentele de ulcer în familie, stresul și consumul de alimente foarte picante contribuind, de asemenea, la apariția acestei afecţiuni neplăcute.

Cum se manifestă ulcerul gastro-duodenal? Durerile în capul pieptului, senzaţiile de arsură la stomac, lipsa poftei de mâncare, balonările abdominale, greaţa, vărsăturile după mese și scaunul negru sau cu sânge sunt principalele simptome care ar trebui să-ţi dea de bănuit.

Cum se tratează ulceul? Odată ce s-a stabilit că suferi de această boală a sistemului digestiv, ţi se va prescrie un tratament pe bază de antibiotice, în cazul în care ulcerul s-a declanşat în urma prezenţei bacteriei Helicobacter Pylori. Dacă a fost cauzat de antiinflamatoare nesteroidiene, se va recomanda oprirea administrării acestora. De asemenea, ţi se pot prescrie medicamente care reduc cantitatea de acid secretată de stomac. În plus, va trebui să faci câteva schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă: să renunţi la fumat, în special în timpul tratamentului, sa consumi mai puţină cafea și să renunţi complet la alcool şi băuturi carbogazoase, să elimini pe cât posibil cauzele de stres.   

Reflux gastroesofagian

După gastrită şi ulcer, refluxul gastroesofagian (sau arsurile la stomac) rămâne una dintre cele mai neplăcute boli ale sistemului digestiv şi apare când acidul gastric ajunge din stomac în esofag, iritând mucoasa esofagiană. Simptomele care însoţesc refluxul gastroesofagian sunt senzaţiile de arsură în piept şi/sau stomac, răguşeala, regurgitaţiile alimentare şi acide, durerile în gât și tusea seacă persistentă, care apare în special noaptea.

Factorii care favorizează declanşarea refluxului gastroesofagian sunt: fumatul, consumul de băuturi carbogazoase, alcool, condimente şi alimente iuţi (ceapă, usturoi, ardei iute), alimente care amplifică hiperaciditatea gastrică (prăjeli, citrice, roşii, grăsimi, ciocolată, sosuri grele etc.).

Cum se tratează această afecţiune? Se recomandă o alimentaţie bogată în cereale integrale, ghimbir (antiinflamator natural) şi fructe – în special banane, care echilibrează secreţia de acid gastric. De asemenea, va trebui să încerci să iei masa de 3-4 ori pe zi, în cantităţi mici şi echilibrate din punct de vedere nutritional. Bineînţeles, vei elimina complet principalii factori care declanşează şi acutizează boala de reflux gastroesofagian.

Balonare şi flatulenţă

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te simţi foarte balonată după o masă copioasă? Această senzaţie dispare, de regulă, după golirea stomacului, însă ce facem când balonarea ne dă frecvent bătăi de cap? Balonarea, însoţită de flatulenţă şi, uneori, de dureri abdominale, este cauzată de excesul de gaze neeliminate, iar manifestarea sa este strâns legată de alimentaţie. De asemenea, senzaţia frecventă de balonare apare şi ca urmare a tranzitului intestinal lent, a sedentarismului și a consumului de alimente care fermentează. Totodată, balonarea se poate instala și pe fond nervos, din cauza stresului.  

Balonarea nu este o afecţiune gravă, dar este destul de inconfortabilă. Pentru prevenirea şi tratarea balonării, încearcă să adopţi obiceiuri alimentare sănătoase. Consumă fructe şi legume bogate în fibre şi minerale, de preferat fierte, carne slabă - fiartă sau la grătar, cereale integrale, iaurturi (refac flora intestinală) și ouă. Evită să consumi fructe între mese sau seara, înainte de culcare, şi mănâncă-le doar pe stomacul gol, dimineaţa sau cu cel puţin 30 minute înainte de masă. În caz contrar, acestea vor fermenta și vor duce la balonare.

Constipaţie sau diaree

Alte două boli ale sistemului digestiv, mai mult incomode decât grave, sunt constipaţia şi diareea. Ştii că eşti constipată atunci când mergi la toaletă mai rar decât de obicei (o dată la două sau chiar trei zile) şi elimini cu greu şi incomplet scaunul. Diareea, pe de altă parte, înseamnă eliminarea a mai mult de trei scaune moi, apoase, pe zi.

Ambele boli ale sistemului digestiv apar din cauza alimentației sărace în fructe, legume şi cereale, dar bogată în alimente intens procesate. Deshidratarea, stresul cotidian, stările frecvente de anxietate, sedentarismul, consumul unei cantităţi insuficiente de apă și tratamentele medicamentoase agresive (antibiotice, antiinflamatoare luate fără pansamente gastrice) contribuie, de asemenea, la dezechilibrul florei intestinale şi al întregului sistem digestiv.

Constipaţia poate fi tratată prin consumul de alimente cu uşoare efecte laxative. Seminţele de in presărate în salate, cereale sau sucuri/smoothie-uri naturale, prunele uscate, nucile, migdalele, ghimbirul, turmericul, sfecla roşie, ceapa, ardeiul iute și cerealele integrale sunt recomandate pentru refacerea sistemului digestiv. De asemenea, nu uita să consumi cel puţin opt pahare de apă plată pe zi.

Pentru tratarea diareei pe cale naturală, se recomandă un regim alimentar pe bază de orez fiert, iaurturi degresate, banane, cartofi fierţi sau copţi, pui fiert sau gătit la cuptor, sucuri naturale de morcovi – care alcalinizează şi reglează flora, ceai de mentă, sparanghel și ciuperci. Nu uita să consumi foarte multe lichide (cel puţin doi litri de apă plată pe zi), pentru a evita deshidratarea. Seara este indicat să mănânci supe sau ciorbe.

Pentru a menţine sănătatea sistemului tău digestiv, magneziul este un mineral esenţial. Dacă în dieta ta nu se regăsesc constant alimente bogate în magneziu, deficienţa poate duce la reducerea mobilităţii intestinale, dezechilibrul secreţiilor gastrice, cât şi a reducerii apetitului şi capacităţii de digestie. Ultra Magneziu îţi oferă concentraţia optimă din acest mineral esenţial pentru buna funcţionare a sistemului digestiv şi a tractului intestinal.
Ultra Magneziu tablete,
magazinvavianpharma.ro, 26 de lei

Acestea sunt cele mai frecvente boli ale sistemului digestiv. Majoritatea apar din cauza alimentaţiei dezechilibrate, săracă în proteine şi fier, dar şi pe fond nervos, din pricina stresului continuu. Viciile (fumatul, consumul excesiv de alcool, dependenţa de dulciuri, înlocuirea apei plate cu băuturile carbogazoase etc.) sunt, de asemenea, responsabile pentru apariţia afecţiunilor digestive. Încearcă să duci un stil de viaţă sănătos şi să nu devii victima sedentarismului. Profită de vremea frumoasă şi ieşi la alergat în parc sau mergi pe jos de la serviciu până acasă. Vei începe să te simţi mult mai energică şi mai sănătoasă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.