6 lucruri pe care ceara din urechi le spune despre starea ta de sănătate

6 lucruri pe care ceara din urechi le spune despre starea ta de sănătate

Redactor Andreea Baluteanu

Relația dintre noi și ceara din urechi e, de cele mai multe ori, situată la poli opuși. Fie o ignorăm complet, fie suntem extrem de îngrijorate din cauza sa, temându-ne că secretăm prea multă sau, dimpotrivă, prea puțină.

Iar specialiștii tind să urmeze și ei aceeași cale. Experții insistă că cerumenul nu e nici pe departe așa important cum tindem să credem și că, dacă îl lăsăm în pace și nu insistăm să îl împingem înapoi în ureche folosind în mod neadecvat un bețișor, își va face treaba așa cum trebuie. Există însă și situații în care ceara din ureche ne spune lucruri importante despre starea noastră de sănătate. Vezi despre ce este vorba în rândurile de mai jos!

Cerumenul „vorbește”: ce spune despre sănătatea ta

Principalul rol al cerii din urechi este acela de a ne feri de bacterii și de agenții patogeni. Ceara curăță urechea și împiedică toate aceste microorganisme periculoase să ajungă mult prea departe în interiorul canalului auditiv. Astfel, ceara de urechi are proprietăți antibacteriene și antifungice care o fac extrem de benefică pentru sănătatea urechilor tale.

Există însă, așa cum am spus, și cazuri în care ceara de urechi face mai mult decât să se elimine atunci când și-a încheiat misiunea. În aceste situații, ea îți atrage atenția asupra unei probleme de sănătate. Vezi cum o interpretează specialiștii în rândurile de mai jos!

Dacă e apoasă și are o tentă verzuie – poți suferi de o infecție

În mod normal, ceara din ureche e mai apoasă atunci când ai mers să înoți sau dacă ai transpirat și apa a ajuns în interiorul urechii, amestecându-se cu ceara. Evident, nu trebuie să îți faci griji în aceste situații. Dar dacă nu poți explica astfel consistența cerii și secrețiile prezintă o tentă verzuie sau galben închis, este posibil să suferi de o infecție a urechii. Adresează-te medicului tău!

E lipicioasă sau uscată – îți arată descendența

Dacă cerumenul tău e ori uscat, ori lipicios, nu trebuie să îți faci griji: textura indică de fapt descendența ta. Conform specialiștilor, majoritatea populațiilor de descendență asiatică secretă o ceară de ureche uscată, în timp ce europenii și africanii prezintă un cerumen mai umed sau mai lipicios. În ambele cazuri, este vorba despre o adaptare a urechii la climat.

Miroase urât – poți suferi de otită medie cronică

Lucrurile nu mai stau atât de bine acum. Oricât de dezgustătoare ți se pare ceara din ureche, ea nu are miros. În momentul în care situația se schimbă, e posibil să suferi de otită medie cronică. Verifică dacă prezinți și alte simptome, precum pierderea echilibrului, tinitus sau senzația că ai ceva în ureche. Oricum, ar fi mai bine să te prezinți la doctor.

Simți atunci când e secretată – ai un colesteatom

Colesteatomul e definit drept prezența unei formațiuni asemănătoare chistului, care apare în urechea medie. Cel mai probabil, la baza sa stă o infecție netratată sau o perforație a timpanului. Unul dintre simptome e reprezentat și de scurgerile din ureche, iar cerumenul secretat poate fi mai consistent decât de obicei. Alte semne care îți pot da de gândit că suferi de colesteatom sunt durerea și senzația de presiune din ureche.

Nu ai deloc ceară în urechi – poți suferi de keratitis obturans

Să ne înțelegem, este o afecțiune extrem de rară și cel mai probabil nu e cazul tău. Însă este posibil ca în loc să secreți ceara, aceasta să se adune în ureche și să se consolideze într-un depozit care duce la afecțiunea pe care ți-am indicat-o. Alte simptome pe care le poți percepe sunt senzația de ureche plină sau durerea.

E sfărâmicioasă sau extrem de uscată – îmbătrânești

Dacă nu ești asiatică și ceara ta de ureche e în mod normal umedă, faptul că de la o vreme încoace a căpătat această textură poate fi un indice al înaintării în vârstă. Consistența „ideală” a cerumenului pentru un indo-european este asemănătoare untului de arahide, iar faptul că se schimbă poate fi atribuit îmbătrânirii glandelor.

Indiferent dacă ceara ta din urechi îți atestă sau nu o stare de sănătate înfloritoare, e recomandat să o elimini într-un mod inofensiv. Spray-ul auricular DOCUSPRAY, bazat pe elemente marine, reprezintă soluția sigură de curățare frecventă a urechii. Cu substanțe nutritive naturale de origine marină, produsul nu prezintă riscuri și este recomandat dacă ai impresia că secreți prea mult cerumen sau dacă vrei să îți cureți urechile. Docuspray ușurează fluidizarea și evacuarea cerumenului și este minunat și dacă mergi la plajă sau dacă porți proteză auditivă. Spray-ul auricular DOCUSPRAY nu conține gaz propulsor și poate fi folosit și la copiii de peste 30 de luni. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.