6 semne că ai deficit de vitamina B12

6 semne că ai deficit de vitamina B12

Sorina Corneanu

Vitamina B12 este o sursă esențială de energie: ajută la regenerarea celulelor roșii și este foarte importantă pentru creier, dar și pentru un sistem imunitar puternic. Această vitamină este diferită de altele prin faptul că se găseste numai în produse de origine animală, cum ar fi ouăle, carnea, crustaceele și laptele. Peste 15% dintre persoane au deficit de vitamina B12, iar vegetarienii sunt mult mai expuși acestui risc. Boala celiacă și tulburările digestive sunt doar câteva dintre problemele pe care deficitul de vitamina B12 le cauzează.

alimente sanatoase

Iată cele mai comune semne care îți spun că ai deficit de vitamina B12!

Oboseală inexplicabilă. „Oboseala este unul dintre primele semne ale carenței de vitamina B12”, spune Lisa Cimperman, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Organismul se bazează pe vitamina B12 pentru a da naștere la noi celule roșii – responsabile cu transportul oxigenului către organe. Carența de vitamina B12 conduce la deficit de oxigen în celule și automat la starea de oboseală, indiferent cât ai dormi.

Amețeală. Dacă te simți amețită și nu găsești o explicație pentru acest lucru, află că deficitul de vitamina B12 poate fi cauza. Orice program ai avea, alimentația sănătoasă, vizita la medic și un supliment care să îți fixeze vitamina B12 în sânge sunt obligatorii! Nu ar trebui să neglijezi nici analizele anuale care să îți arate nivelul de vitamina B12. Scăderea numărului de globule roșii conduce la diferite tipuri de anemii și generează afecțiuni dintre cele mai neplăcute, scăzând calitatea vieții.  

Vezi care sunt alimentele cele mai bogate în vitamina B12!

Tenul palid. Dacă observi că tenul tău este palid, chiar cu o tentă ușor galbenă, poate fi de vină deficitul de vitamina B12, care reduce nivelul de celule roșii din sânge. Reorganizează-ți viața și asigură-te că te hrănești corespunzător.

Roșeața limbii. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu deficiență severă de vitamina B12 își pierd funcția papilelor de pe limbă. Acest lucru poate duce la pierderea apetitului și la senzația că gustul mâncării nu mai este bun. „Foarte multe femei cu deficit de vitamina B12 pot pierde în greutate, deoarece nu mai simt gustul natural al alimentelor”, spune Angela Grassi, dietetician la Centrul de nutriție PCOS din Bryn Mawr. Ai grijă ca meniul tău să conțină alimente bogate în vitamina B12 și nu pierde din vedere nici controlul greutății.

Dacă te simți tristă, suferi de anxietate și nu găsești o explicație pentru asta, carența de vitamina B12 poate fi de vină! Aceasta poate schimba considerabil starea emoțională, ducând la depresie sau anxietate. Medicii cred că legătura dintre depresie și carența de vitamina B12 este pusă pe seama sintezei substanțelor chimice din creier, cum ar fi serotonina și dopamina, care ajută la reglarea stării de spirit.

Învață să îți controlezi emoțiile cu ajutorul exercițiilor de respirație!

În cazuri extreme, lipsa de vitamina B12 poate deteriora nervul optic, provocând o vedere neclară, sensibilitate la lumină și chiar pierderea vederii. Primul simptom care îți dă de gândit ar trebui să te determine să mergi la medic. Nu uita să îți faci analizele anuale, pentru că ele te pot ajuta să ții deficitul de vitamina B12 sub control și, bineînțeles, să eviți complicațiile.

Un motiv important pentru care nu ar trebui să ignori deficitul de vitamina B12 este acela că poate determina apariția unui tip specific de anemie, care poate pune viața în pericol. Anemia pernicioasă, pentru că așa se mai numește, poate apărea din cauza unei afecțiuni autoimune sau congenitale, dar și a unor probleme cu mucoasa stomacală. Tratamentul implică, de obicei, suplimente cu vitamina B12 și un regim alimentar echilibrat.

Pentru a regla nivelul de vitamina B12 din sânge, încearcă Ultra Vitamina B Complex tablete. Acest supliment alimentar conține toate cele 8 vitamine B esențiale.

Ultra Vitamina B Complex tablete, preț 19,62 de lei

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

vitamina B

 

Surse foto: istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.