8 manifestări neplăcute ale organismului atunci când ai lipsă de fier

8 manifestări neplăcute ale organismului atunci când ai lipsă de fier

Redactor Andreea Baluteanu

Lipsa de fier este des întâlnită în societatea contemporană, mai ales în cazul femeilor, care ajung să sufere de pe urma deficienței deoarece pierd sânge mai des și mai mult prin menstruații. Caracterizată prin valori insuficiente ale mineralului în organism, lipsa de fier poate duce la anemie sau chiar la boli ale inimii, obligată să lucreze suplimentar.

Află din rândurile de mai jos care sunt cauzele pentru care poți ajunge să suferi de lipsă de fier, dar și simptomele la care să fii atentă și tratamentele care sunt disponibile pe piață.

Din ce cauze poți ajunge să suferi de lipsă de fier?

Fierul participă la formarea hemoglobinei, o proteină din compoziția globulelor roșii, care participă la rândul ei la transportul oxigenului către țesuturi și organe. Atunci când nu ai suficient fier în organism, corpul nu mai primește oxigen, iar inima trebuie să pompeze sânge mai repede și mai puternic, compensând acest deficit.

femeie suparata in intuneric

Prima consecință a lipsei de fier este instalarea anemiei, dar mai departe această deficiență poate duce și la slăbirea mușchilor inimii, obligați acum să se epuizeze.

Dar care sunt cauzele pentru care ajungi să nu mai bifezi nivelurile necesare de fier? Descoperă-le în rândurile de mai jos!

  • consum insuficient de fier din cauza dietelor sărace sau restrictive:
  • unele afecțiuni care inhibă absorbția fierului, precum bolile inflamatorii intestinale, pierderile de sânge cauzate de o traumă sau de o boală sau operația de bypass gastric;
  • pierderile de sânge din timpul menstruației;
  • nevoia suplimentară de fier din timpul sarcinii, pentru dezvoltarea copilului.

Organismul ți se destăinuie: semnele care indică lipsa de fier

În multe cazuri, deficiența de fier este complet asimptomatică, ceea ce o face să fie încă și mai periculoasă. Dar sunt și persoane care suferă de lipsa acestui mineral și în cazul cărora organismul transmite acest fapt, prin manifestări adesea supărătoare. Iată despre ce e vorba!

Oboseala. Poate principalul simptom al deficienței de fier este oboseala. Dat fiind faptul că tot mai puțin oxigen ajunge la organele tale, este normal că vei experimenta senzația de epuizare.

Imposibilitatea de a te concentra. Pornind de la o stare acută de oboseală, este natural că nu îți vei mai putea desfășura activitățile obișnuite la fel de bine ca odinioară. Dar imposibilitatea de a te concentra provine și de la faptul că oxigenul nu mai ajunge așa cum trebuie la creierul tău.

Înclinația spre depresie și anxietate. Din nou, lipsa oxigenului din țesuturi și din creier cauzează tulburări de dispoziție, pe care cel mai adesea nu ne dăm seama că le putem pune pe seama lipsei de fier.

Stres. Când toate cele mai de sus se adună, adăugând și slăbirea organismului lipsit de fier, este natural ca stresul să se manifeste mai acut ca în alte situații.

Respirație scurtă. Ți se pare că nu mai poți să respiri cum trebuie? Înainte să te panichezi, verifică valorile de fier. Ți-am spus deja că inima turează la maximum atunci când nu ai fier suficient, dar și greutatea accesului oxigenului la țesuturi înrăutățește această situație.

Palpitații. E adevărat că de cele mai multe ori palpitațiile sunt un semn al oboselii și al stresului, dar ele pot fi provocate și de nivelurile scăzute de hemoglobină, din cauza cărora inima trebuie să depună eforturi mai mari.

Piele și păr uscat. E normal ca părul să cadă masiv în anumite perioade, la fel cum și pielea se usucă din cauza lipsei de hidratare, dar atunci când cauzele de mai sus nu pot fi luate în considerare, este posibil să suferi de lipsă de fier.

Sindromul „picioarelor neliniștite”. Nu poți adormi pentru că simți nevoia constantă să îți miști întruna picioarele? De cum pui capul pe pernă, te apucă agitația sau chiar mâncărimile pe gambe și pe pulpe? Sursa poate fi tot lipsa de fier.

Alte manifestări și simptome ale lipsei de fier includ paloare, stare de amețeală, dureri de cap, umflarea sau inflamația limbii, unghii deteriorate, pofte ciudate, picioare sau mâini reci, infecții mai frecvente.

Tratamente pentru lipsa de fier: la ce să apelezi

Deși deficiența de fier nu este periculoasă în primele sale stadii, lăsată netratată poate conduce la anemie și apoi la afecțiuni cardiace. De aceea e vital să fii atentă la aceste semne și să o tratezi cât mai curând! Cum? Află de mai jos!

Adaugă în alimentație surse de fier. Carnea roșie, carnea de pui și fructele de mare, spanacul, kale, fructele uscate, leguminoasele, alimentele fortificate cu fier, nucile și semințele reprezintă surse excelente de fier.

Consumă vitamina C. Specialiștii avertizează că vitamina C este vitală absorbției fierului, de aceea e recomandat să mănânci multe fructe și legume proaspete atunci când ai lipsă de fier.

Ia un supliment! Dacă ai ajuns să suferi de anemie, cel mai probabil nu îți vei rezolva deficiența doar prin alimentație. În schimb, suplimentele îți pot restaura rapid rezervele de fier.

Recomandarea noastră este Vitoral Ferrum granule orodispersabile. Produsul include fier, cupru și vitamina C, contribuind la reducerea oboselii și a extenuării, dar și la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei. Suplimentul se administrează câte un plic pe zi, introdus în gură și înghițit direct, fără a mesteca și fără aport de lichide. Vitoral Ferrum granule orodispersabile este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.