8 motive pentru care pielea ta este tot mai palidă

8 motive pentru care pielea ta este tot mai palidă

Redactor Andreea Baluteanu

O piele palidă, albă ca hârtia, nu ca porțelanul precum în povești, nu este numai o sursă de disconfort la nivel estetic, dar și o cauză comună de îngrijorare din punct de vedere medical. Deși nu e necesar să cauți ajutorul medicului dacă ești palidă de când te știi și nu prezinți alte simptome de boală, există și situații în care paloarea poate constitui o problemă.

Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos! Află de ce pielea ta devine mai palidă și descoperă când trebuie neapărat să te adresezi de urgență medicului tău!

8 motive care explică paloarea pielii: când trebuie să te îngrijorezi

Dacă ai fost dintotdeauna palidă, dar ai o stare de sănătate bună, nu ar trebui să îți faci probleme. Însă când paloarea a devenit mai accentuată recent, poate fi vorba despre una dintre afecțiunile de mai jos. Vezi la ce ne referim!

femeie cu piele palida

 1. Anemie. În general, pielea este mai palidă din cauza faptului că celulele roșii din apropierea sa nu conțin suficientă hemoglobină, proteina care transportă oxigenul. Practic, anemia este seria de afecțiuni care împiedică dezvoltarea celulelor roșii sănătoase. Cel mai frecvent întâlnit tip de anemie este anemia feriprivă.
 2. Infecții. O varietate de infecții pot cauza paloarea pielii, dar cea mai comună este sepsisul, ce are loc atunci când bacteriile ajung în circuitul sanguin, situație în care trebuie neapărat să consulți doctorul. Alte infecții care îți pot face pielea să arate palidă sunt gripa sau răceala, febra sau unele infecții respiratorii.
 3. Sângerări. Pielea va fi din de în ce mai palidă pe măsură ce pierzi mai mult sânge. Alarmante sunt mai ales menstruațiile abundente, hemoragia postpartum, hemoragiile gastro-intestinale, hemoragiile interne de după o traumă sau în urma unei operații. În oricare dintre aceste cazuri trebuie să consulți de urgență medicul.
 4. Deficiențe de vitamine. În principal, deficiența de vitamina B12 este cea care determină paloarea pielii. De vină poate fi nu neapărat alimentația deficitară, cât incapacitatea corpului de a absorbi nutrientul. În orice caz, ar trebui să faci o vizită medicului tău.
 5. Oboseala. Deși doctorii nu au reușit să își explice complet fenomenul, se pare că oboseala poate determina pielea să devină palidă.
 6. Probleme de respirație. Atunci când nu respiri corect, corpul nu primește suficient oxigen, astfel fiind explicată paloarea pielii. Este cazul infecțiilor respiratorii, al cancerului la plămâni, dar și al astmului sau al șocului anafilactic.
 7. Unele boli genetice. În unele cazuri, paloarea este înscrisă în chiar codul tău genetic, fiind afectat modul în care se dezvoltă globulele roșii. Un astfel de exemplu este Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza (G6-PDH) sau deficitul eritrocitar de G-6-PD, o afecțiune ereditară prezentă în general la bărbați.
 8. Cancerul. Unele forme de cancer pot prezenta drept simptom și paloarea pielii. Printre acestea se numără cancerul la plămâni, care afectează respirația și deci oxigenarea organismului, dar și leucemia, ce denaturează producția de celule roșii.

Când ar trebui pielea palidă să te trimită la doctor

Cum am spus, dacă te-ai știut dintotdeauna palidă, nu este cazul să fugi la cel mai apropiat cabinet. Consultă totuși medicul tău de familie dacă prezinți oricare dintre simptomele de mai jos:

 • febră ridicată;
 • simptome de infecție, cum ar fi umflarea nodulilor limfatici;
 • dureri stomacale;
 • îngălbenirea pielii sau a ochilor.

Mergi la urgențe însă dacă paloarea intervine în următoarele situații:

 • sângerări abundente;
 • dificultăți de respirație;
 • paloare la un nou-născut cu infecții respiratorii.

Vitoral Ferrum, suplimentul pentru piele palidă și deficiență de fier

Atunci când pielea palidă apare ca urmare a unei deficiențe de fier, cum este în cazul anemiei feriprive, principala sa cauză, Vitoral Ferrum capsule gelatinoase moi este suplimentul de care ai nevoie.

  Produsul conține o combinație de sulfat fier monohidrat (14 mg Fe) și un complex de vitamine și minerale: Vitamina C (24 mg Vit.C); Vitamina B6 (5 mg Vit.B6); Vitamina B9 (400 μg Vit.B9); Vitamina B12 (10 μg Vit.B12); oxid de zinc (12 mg Zn); sulfat de cupru (1mg Cu). Învelișul de capsule gelatinoase promite o mai bună toleranță digestivă și o biodisponibilitate superioară. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.