Virusul Oropouche: ce este și cum te poate afecta

Virusul Oropouche se transmite prin mușcături de insecte, în special țânțari. Acest virus provoacă febră și simptome asemănătoare gripei, precum dureri de cap severe, frisoane, mialgie și artralgie. Uneori, apar și erupții cutanate. În general, virusul Oropouche este prezent în regiunile tropicale din America de Sud, precum Brazilia și Peru, însă riscul de răspândire al acestui virus crește pe măsură ce schimbările climatice și urbanizarea necontrolată modifică mediile propice dezvoltării insectelor purtătoare de virus. În acest articol vom discuta despre boala provocată de virusul Oropouche, simptomele și tratamentul acesteia.
Cuprins
- Ce este virusul Oropouche
- Cum apare virusul Oropouche
- Semne ca ai virusul Oropouche
- Cum tratezi infecția virusul Oropouche
- Cum previi infecția cu virusul Oropouche
Ce este virusul Oropouche
Virusul Oropouche aparține serogrupului Simbu din genul viral Orthobunyavirus din familia Peribunyaviridae. Virusul a fost detectat pentru prima dată în 1955 la un muncitor de pădure febril dintr-un sat din Trinidad și Tobago numit Vega de Oropouche, lângă râul Oropouche. Virusul Oropouche este cel mai răspândit în bazinul Amazonului, înainte de anul 2000 fiind raportate focare în Brazilia, Panama și Peru.
În ultimii 25 de ani, cazuri de Oropouche au fost identificate în multe țări, inclusiv în Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Guyana Franceză, Panama, Peru și Haiti.
În iunie 2024, Cuba a raportat primul său caz confirmat de Oropouche.
Cum apare virusul Oropouche

Virusul Oropouche se răspândește prin înțepătura insectelor, în special țânțarii din genul Culicoides paraensis, dar și țânțarul Culex quinquefasciatus (țânțar de casă comună). Similar cu virusul Zika, virusul Oropouche se poate transmite și de la mamă la copil în timpul sarcinii. Rapoartele au arătat că bebelușii infectați cu acest virus s-au născut cu creier subdezvoltat.
Oamenii de știință spun că acest virus este purtat în sânge de diverse mamifere mici, cum ar fi leneșii sau rozătoarele. Aceste animale nu se îmbolnăvesc, dar transmit boala, dacă sunt mușcate de un țânțar. Insectele se hrănesc cu sângele animalelor infectate, care preiau virusul și devin purtătoare. Apoi, în timpul următoarelor mușcături, insectele pot transmite virusul fie altor animale, fie oamenilor.
Odată ce o persoană este infectată, virusul se multiplică rapid în corp, provocând boala febrilă asociată cu Oropouche.
Deși virusul se transmite prin înțepătura insectelor, un raport științific recent specifică faptul că Oropouche a fost găsit în materialul seminal al unui pacient, ceea ce ridică îngrijorarea cu privire la posibilul risc de transmitere sexuală. Totuși, nu au fost raportate deocamdată cazuri de transmitere sexuală a virusului Oropouche.
Semne ca ai virusul Oropouche
Perioada de incubație pentru boala cu virus Oropouche este de 3-10 zile. De obicei, boala începe cu debutul brusc al febrei (38-40°C) cu cefalee (adesea severă), frisoane, mialgie (dureri de mușchi) și artralgie (dureri ale articulațiilor).
Alte semne și simptome includ:
- Fotofobie
- Amețeli
- Dureri retroorbitale sau oculare
- Greață și vărsături
- Erupții cutanate maculopapulare care pornesc de la trunchi și ajung la extremități.
Simptomele mai puțin frecvente pot include:
- Diaree
- Dureri abdominale severe
- Simptome hemoragice, precum: sângerare nazalaă, gingivală, melenă (scaun negru), menoragie (menstruație abundentă) și peteșii (vânătăi).
Simptomele durează de obicei mai puțin de o săptămână (2-7 zile). Cu toate acestea, la până la 60% dintre pacienți, simptomele reapar câteva zile sau chiar săptămâni mai târziu.
Simptomele bolii cu virus Oropouche pot fi similare cu simptomele virusurilor dengue, chikungunya sau Zika sau malariei.
Complicații provocate de virusul Oropouche
La unii pacienți cu boală provocată de virusul Oropouche, s-a descoperit limfopenie și leucopenie (dezechilibru de limfocite în sânge), CRP crescută (proteina C reactivă) și enzime hepatice ușor crescute. Trombocitopenia a fost, de asemenea, raportată în câteva cazuri.
De asemenea, virusul Oropouche poate provoca boli neuroinvazive meningită și encefalită). Se estimează că până la 4% dintre pacienți vor dezvolta simptome neurologice după boala febrilă inițială. Simptomele raportate la pacienții cu boală neuroinvazivă includ durere occipitală intensă, amețeli, confuzie, letargie, fotofobie, greață, vărsături, rigiditate cervicală și nistagmus (afecțiune de vedere).
Cum tratezi infecția virusul Oropouche

Nu există tratament sau vaccin pentru boala cu virus Oropouche. Medicii vor încerca să trateze simptomele cu medicamente antifebrile și analgezice, însă slăbiciunea și starea generală rea a pacienților a fost observată timp de până la o lună de la debutul simptomelor.
Persoanele bolnave au nevoie de odihnă și multe lichide, iar cele care dezvoltă simptome mai severe, ar putea necesita spitalizare, pentru supraveghere atentă și tratarea de urgență a complicațiilor.
Totuși, în general, pacienții se recuperează de obicei fără sechele pe termen lung, inclusiv în cazurile severe. Au fost raportate foarte puține decese în rândul persoanelor infectate cu virusul Oropouche.
Cum previi infecția cu virusul Oropouche
Prevenirea infecției cu virusul Oropouche se concentrează în principal pe evitarea mușcăturilor de insecte, în special a țânțarilor care transmit virusul.
Iată câteva măsuri importante pentru a preveni infecția:
1. Aplicarea de produse împotriva țânțarilor pe pielea expusă. Această măsură poate reduce semnificativ riscul de a fi mușcat de țânțari și alte insecte.
2. Purtarea de haine adecvate, cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete. Hainele de culoare deschisă sunt preferate, deoarece țânțarii tind să fie atrași de culorile închise.
3. Utilizarea plaselor de țânțari. Aceste plase sunt utile mai ales în timpul nopții, când unele specii de insecte sunt mai active.
4. Eliminarea zonelor de reproducere a insectelor, precum acumulările de apă din jurul locuinței.
5. Utilizarea insecticidelor. În zonele cu focare active de infecție, autoritățile de sănătate publică pot aplica fumigații sau insecticide pentru a controla populațiile de insecte care transmit virusul.
Așadar, virusul Oropouche este transmis prin înțepătura insectelor, în special țânțari. Boala provocată de acest virus are simptome similare cu gripa, însă durează mai mult și pot apărea și complicații. Deși virusul Oropouche a apărut în America de Sud, datorită globalizării și schimbării climei, există riscul de răspândire și în alte părți ale lumii. Prevenirea infecției joacă un rol esențial.



Surse foto: Pixabay.com