Adevarata Stare de Bine

8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre uleiul de cocos

Joi, 21.02.2019
de Andreea Baluteanu

Ce femeie nu s-a bucurat de proprietățile magice ale uleiului de cocos? Fie că îl folosești pentru a-ți hidrata pielea sau la gătit, cu siguranță i-ai descoperit măcar unul dintre extraordinarele efecte pozitive.

Deși este atât de apreciat și de iubit, uleiul de cocos seamănă și confuzie printre noi. Dacă ești nelămurită cu privire la tipurile, etichetele sau brandurile care îți pun la dispoziție ulei de cocos, noi îți spunem tot ce trebuie să știi despre acest ingredient fabulos din cosmetică și gastronomie!

Uleiul de cocos: câte tipuri există?

Despre beneficiile sale s-a tot vorbit, dar cum faci diferența între uleiul de cocos rafinat și nerafinat sau între cel virgin și extravirgin? Care e mai bun? Îți răspundem la aceste întrebări (și nu numai) în rândurile de mai jos!

Ulei de cocos rafinat versus nerafinat

În principal, există două tipuri de ulei de cocos: rafinat și nerafinat. Primul dintre ele este ultraprocesat, fiind obținut din pulpa uscată, nu din fruct, fără a mai avea miros sau gust. Dimpotrivă, este albit și i se îndepărtează parfumul natural.

De partea cealaltă, uleiul de cocos nerafinat este cel considerat virgin, cel mai pur dintre toate. Are și gust, și miros, deși acestea vor fi diferite de la un brand la altul, în funcție de prospețimea fructului și de modul în care a fost obținut uleiul.

Ulei de cocos virgin versus extravirgin

Ambele atribute sunt asociate uleiului de cocos nerafinat, proaspăt. Specialiștii consideră chiar că nu există nicio diferență majoră între uleiul de cocos virgin și cel extravirgin, sau cel puțin în Europa nu a fost identificat un standard oficial care să le departajeze pe cele două. Ambele tipuri de uleiuri provin din fructul proaspăt, crud, care nu a fost procesat pentru a fi albit sau a i se îndepărta mirosul, nici nu a fost contaminat cu vreo substanță chimică.

Desigur, tehnicile de obținere a produsului vor varia de la un brand la altul, așa că e important să citești cu atenție eticheta. Ceea ce trebuie să știi este că, de obicei, cel mai bun ulei de cocos are o savoare aparte, pronunțată, și poate fi încălzit până la o temperatură de 176,6 grade Celsius.

Întregul fruct versus pulpa albă

Nici aici nu putem afirma că există un sortiment mai bun decât celălalt. Uleiul de cocos obținut din întregul fruct are însă mai multe substanțe nutritive și o textură mai densă și mai onctuoasă. De partea cealaltă, uleiul de cocos provenit doar din pulpa descojită deține o aromă mai delicată.

Ambele sunt însă nerafinate, pot fi folosite și în cosmetică, și în bucătărie și au același punct de ardere.

Metodele de extracție a uleiului de cocos

Află de mai jos cum ia naștere uleiul tău mult iubit!

Centrifugat, presat la rece sau pulpă presată

Începem prin a te informa că orice tip de ulei de cocos este procesat, iar cine afirmă altfel caută să te înșele. E logic: uleiul nu există ca atare, așa că trebuie să fie extras cumva din fruct. Acesta poate fi obținut fie prin presarea la rece, fie prin expunerea pulpei și a fructului la temperaturi foarte ridicate. Primul tip de ulei este cel nerafinat, iar al doilea e rafinat.

În ceea ce privește presarea la rece, aceasta se realizează într-un mediu controlat în care temperatura nu poate depăși valoarea de 49 de grade Celsius. Nu se specifică ce fel de mașinărie trebuie folosită. Uleiul obținut prin această procedură nu poate fi expus la temperaturi foarte ridicate înainte sau după presare.

Mai există și uleiul de cocos obţinut prin centrifugare, unul dintre cele mai pure și mai scumpe uleiuri. În cadrul acestui proces, nucile de cocos sunt sparte și zdrobite până ce devin o pastă din care e extras mai întâi laptele. Apoi, amestecul rămas este adăugat în centrifugă, care se învârte rapid și separă astfel uleiul de rămășițele de pulpă. Prin urmare, produsul rezultat va avea un miros pregnant și un gust puternic, fără a mai necesita rafinarea ulterioară.

Uleiul de cocos crud (raw)

Chiar dacă a fost presat la rece sau obținut prin centrifugare, nu putem afirma despre uleiul de cocos că este crud, cel puțin nu în accepțiunea teoretică a acestui cuvânt. Azi suntem tot mai preocupați să consumăm alimente raw, pentru că știm că ele dețin întreg capitalul de substanțe nutritive. Cu toate acestea, așa cum am mai spus, uleiul nu există ca atare, deci tot trebuie extras cumva. Prin urmare, în cazul acestui produs, a fost modificată semnificația cuvântului raw: pentru un ulei de cocos, a fi crud înseamnă că nu a fost expus la temperaturi mai înalte de 49 de grade Celsius.

Punctul de ardere

În general, uleiul de cocos nerafinat are un punct de ardere de 176,6 grade Celsius. Cel rafinat poate atinge un prag superior, de 204,4 grade Celsius.

Cum depozitezi uleiul de cocos

În general, specialiștii recomandă să depozitezi uleiul de cocos la temperaturi de maximum 24,4 de grade Celsius. Dar nu trebuie să îți faci griji nici dacă în casa ta e mai cald de atât. În aceste condiții, uleiul se va lichefia. Trecerea de la starea solidă la cea lichidă și invers nu pune însă niciun pericol și nu compromite proprietățile pozitive ale uleiului.

Ce tip de ulei de cocos e recomandat să alegi

Cel mai bun ulei de cocos pe care să îl alegi este cel în stare virgină, organică, cât mai puțin procesat. Fii atentă și la eticheta sa și optează pentru sortimente care oferă informații cât mai cuprinzătoare cu privire la sursa uleiului de cocos și la modalitatea de procesare. De asemenea, optează pe cât posibil pentru producători de încredere, cu o reputație bună și certificări de calitate.

Daca îți doreşti un ulei de cocos ce respectă cele mai înalte standarde organice și de calitate, alege Uleiul Extravirgin de Cocos Premium de la ORGANIC INDIA.

Pentru sănătate și stare de bine, asigură-te că incluzi în dieta ta aceste superplante! Alege întotdeauna sortimentele organice, pentru tine, dar și pentru lumea din jur. Astfel, vei oferi corpului toți nutrienții de care are nevoie pentru a lupta cu stresul și pentru a se revitaliza, energizându-se și punând capăt stării de perpetuă oboseală.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!