Adaptogenii, soluția naturii împotriva stresului și a oboselii cronice

Adaptogenii, soluția naturii împotriva stresului și a oboselii cronice

Redactor Andreea Baluteanu

Am învățat pe propria piele cât de periculos este stresul. Acesta nu cauzează doar neplăceri pe termen scurt, stricându-ne starea de bine, dar se pare că provoacă și numeroase probleme de sănătate.

Deși ne e extrem de greu să eliminăm complet stresul din viața noastră în societatea contemporană, putem totuși să luptăm împotriva sa. Exercițiile fizice regulate, somnul, dieta echilibrată, renunțarea la obiceiurile nesănătoase sunt numai câteva dintre aceste modalități de a ne întări corpul și mintea în lupta cu stresul. Bineînțeles, și natura ne sare în ajutor: plantele medicinale sunt folosite astfel pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Iar dintre ele, adaptogenii sunt cei mai prețuiți. Află totul despre ei!

Tot ce trebuie să știi despre adaptogeni

Imaginează-ți că treci printr-o situație cu potențial stresant: schimbi jobul, te muți într-un oraș nou unde nu cunoști pe nimeni sau călătorești singură. La început, te vei simți emoționată, iar la un moment dat va interveni stresul și izolarea, ceea ce poate conduce la depresie. Gândește-te însă că acum intervine un prieten în viața ta, care îți va fi alături. Da, este vorba exact despre plantele adaptogene, ce au această menire.

Așa cum le spune și numele, adaptogenii ajută organismul să se adapteze la mediul înconjurător. De sute de ani, aceste leacuri din natură au susținut rezistența la efectele stresului fizic, emoțional și de mediu. De asemenea, plantele cu acest profil întăresc imunitatea și conferă energie și echilibru fără a stimula prea intens corpul, păstrând mintea calmă. E formula ideală!

Adaptogenii sunt considerați a fi plante inteligente, ce readuc instinctiv corpul în starea de echilibru. Știu de ce ai nevoie și mai știu și cum să ți-l ofere: nu e minunat?

Cele mai bune plante adaptogene

Descoperă mai jos cele mai bune patru plante adaptogene!

Ashwagandha sau „Puterea armăsarilor”

Planta este cunoscută sub următoarele denumiri: Ashwagandha în medicina ayurvedică, Withania somnifera în latină, cireș de iarnă popular. De asemenea, unele persoane o numesc și ginseng indian.

Foarte prețuită în tradiția Vedică, Ashwagandha e utilizată sub formă de tonic și susține longevitatea, prelungind viața și vitalitatea. Sub formă de pudră, e consumată cu lapte fiert și miere, dovedindu-se extrem de hrănitoare. De ce să o alegi de la Organic India? Deoarece e o alternativă excelentă la ginsengul cultivat în prezent la scară industrială, fiind crescută ținând cont de tehnicile agriculturii regenerative, pentru vindecarea pământului și îmbunătățirea virtuților sale.

Iată care sunt principalele sale efecte: creșterea energiei, rezistenței și vitalității, revitalizarea și îmbunătățirea răspunsului corpului la stres, susținerea imunității, rejuvenarea minții și a corpului, sprijin pentru glandele adrenale și pentru tiroidă. De asemenea, Ashwagandha susţine creierul, normalizează energia, îmbunătățește starea emoțională și te ajută să dormi mai bine.

Organic India cultivă Ashwagandha în regiunea Bundelkhand din India, ținând cont de principiile organice, iar planta rezultată e în cea mai pură formă a sa.

Busuiocul Sfânt – Regina plantelor medicinale

Tulsi în Ayurveda, Ocimum sanctum în latină și Busuioc sfânt în popor, acest adaptogen reprezintă un simbol al zeiței Lakshmi, ce se poate adapta la orice, dar pe care ți-l va oferi și corpului tău. Zeița bunăstării, a frumuseții și a prosperității este cea care reflectă cel mai bine toate virtuțile acestei plante.

Busuiocul sfânt e menționat în primele texte din Ayurveda, fiind considerat și azi o prezență purificatoare în India, regăsit în case, în ghivece sau în grădină. Tulpina este utilizată și în cadrul ceremoniilor religioase, fiind folosită în fabricarea mătăniilor tradiţionale pentru meditaţie și rugăciune, despre care se crede că aduc protecţie, noroc și prosperitate.

Tot în Ayurveda, Tulsi era văzută ca fiind planta miraculoasă ce imprimă puritate și lumină corpului.

Beneficiile Busuiocului sfânt sunt nenumărate. E util pentru sistemul imunitar, digestiv și respirator, oferă energie, deși nu conține cafeină, îmbunătățește vigoarea, crește rezistența și se dovedește a fi cel mai bun aliat împotriva stresului. Mai mult, Tulsi e un remediu minunat pentru balansarea emoțiilor, pentru ameliorarea dispoziției, calmarea sistemului nervos, atingerea echilibrului.

Organic India e cel mai bun răspuns: toate infuziile oferite folosesc flori și frunze de Tulsi 100% organice, în cea mai pură formă a lor.

Amla – „Cel care are grijă de tine”

Precum exemplele de mai sus, și Amla are mai multe denumiri: Amalaki în Ayurveda și Phyllanthus emblica în latină. Super fructele tradiționale indiene sunt utilizate de milenii în medicina Ayurveda, în principal ca tonic rejuvenant pentru întreaga stare de sănătate. Traducându-se prin „cel care te face pur, te curăță și îți oferă strălucire”, Amalaki are atribute purificatoare și de reîntinerire cu totul și cu totul excepționale.

Un alt motiv pentru care această plantă este atât de prețuită e reprezentat de faptul că e una dintre puținele care stimulează 5 din cele 6 gusturi Ayurvedice: dulce, acru, amar, picant și astringent. Înțelepții din vechime considerau că trebuie să le incluzi pe toate 6 (inclusiv sărat) în dieta ta zilnică pentru a te bucura de sănătate deplină, părere pe care începem și noi să o împărtășim azi.

Amla are grijă de tine cu dedicație, susține sistemul imunitar, întinerește și fortifică organismul. Reprezintă o sursă naturală extraordinară de vitamina C și de alți antioxidanți, un alt atu de luat în calcul.

La Organic India, Amalaki e cultivată cu dragoste, respectând ciclurile de viață ale celorlalte plante, comunitățile umane și sănătatea pământului.

Gotu Kola – „Îmbrățișarea plantei”

Medicina Ayurveda îi spune Brahmi, iar în latină este denumită Centella asiatica. În multe culturi este numită și Saraswati, reprezentând zeița cunoașterii, a muzicii, artelor, înțelepciunii, învățăturii și oratoriei. Nu e de mirare că principala funcție a acestui adaptogen este aceea de a sprijini funcționarea creierului, chiar frunzele plantei având forma acestui organ. Încă din textele ayurvedice, Gotu Kola se remarca grație proprietăților de reîntinerire prin păstrarea sănătății sistemului nervos, prin sprijinirea funcționării creierului și furnizarea de energie vitală.

Cunoscută sub numele de medhya rasayana, Gotu Kola este cea mai folosită plantă pentru sprijinirea funcției cognitive, conform tradiției Vedice. Ea întărește conexiunea spirituală și conștiința, fiind un aliat de bază al studenților și al yoghinilor. Gustul amar îi demonstrează și excelentele proprietăți de detoxifiere.

De ce ai nevoie de ea? În primul rând datorită proprietăților adaptogene, folositoare mai ales pentru creier și întregul sistem nervos. O adevărată minune, planta sprijină funcțiile cognitive, oferă claritate mentală și concentrare, dăruiește o minte calmă și echilibrată, susține memoria și te ajută să ai un somn de prunc.

Ca să te asigurăm că ai parte de tot ce e mai bun, descoperă și alte aspecte legate de calitatea și certificările companiei și produselor ORGANIC INDIA aici.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Quercentina: ce este și ce beneficii are?
Quercentina: ce este și ce beneficii are?
Ce element al naturii esti?
Incepe quiz
Ce element al naturii esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.