Ce este Ayurveda, secretul vieții lungi și sănătoase

Ce este Ayurveda, secretul vieții lungi și sănătoase

Redactor Andreea Baluteanu

În fața avalanșei de afecțiuni și de boli care continuă să decimeze populația globului, în ciuda avansului tehnologiei și al medicinei, am învățat că adevărata alinare vine din noi înșine și din natură. E unul dintre principiile ce stau și la baza Ayurveda, considerată cea mai veche știință a vindecării. Ea pleacă de la o abordare holistică a sănătății, care promite să îți ofere o viață lungă, sănătoasă și echilibrată.

Află din rândurile de mai jos ce presupune miraculoasa Ayurveda, dar și cum să te folosești de principiile sale pentru a duce viața pe care o visezi!

Ce este și cum funcționează Ayurveda

Etimologia unui cuvânt ne poate clarifica în multe situații cel mai bine semnificațiile sale. Ayurveda provine din două cuvinte din sanskrită, Ayus (viață sau speranță de viață) și Veda (cunoaștere): cunoașterea vieții. Practicată în India de peste 5.000 de ani, Ayurveda a început să fie adoptată și în Occident, cu precădere în Germania și Elveția, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Principiul de bază al Ayurveda este că orice afecțiune poate fi prevenită și tratată prin menținerea unui echilibru perfect între trup, minte și spirit. Acest balans este desăvârșit prin hidratare, printr-o dietă armonioasă, un stil de viață sănătos și grație remediilor din plante medicinale.

Ayurveda are două ramuri principale: cea tradițională și Maharishi, derivată din textele clasice aparținând lui Maharishi Mahesh Yogi. A doua formă este centrată pe rolul suprem al conștiinței în menținerea unei sănătăți excelente. În acest sens, este pus accentul pe meditația transcedentală, prin care vei ajunge să iei contact cu conștiința pură a universului. E astfel vital să îți exprimi emoțiile pozitive, să armonizezi toate ritmurile naturale ale corpului.

Ambele forme de Ayurveda cad însă de acord asupra următoarelor principii: prescriu plante, consideră că boala este provocată de dezechilibrele dintre tipurile de energie de bază, numite doshe, și folosesc remedii asemănătoare pentru a trata aceste afecțiuni.

Dacă te întrebi cum funcționează practic Ayurveda, aceasta are în centrul ei concepția conform căreia fiecare om e unic, prezentând un model distinct de energie, o combinație irepetabilă de trăsături fizice, mentale și emoționale. În fiecare persoană sunt prezente trei tipuri de doshe, despre care îți vom vorbi în rândurile de mai jos!

Vata este energia ce controlează toate funcțiile corpului care au legătură cu mișcarea: circulația sângelui, respirația, clipitul, bătăile inimii. O vata aflată în echilibru perfect îți va aduce vitalitate și creativitate, iar opusul te va tulbura cu teamă și anxietate.

Metabolismul este controlat de Pitta, care guvernează digestia, absorbția, nutriția și temperatura. Pitta în echilibru susține inteligența și angajamentul, în timp ce dezechilibrele cauzează ulcere și iritare psihică.

Nu în ultimul rând, Kapha este energia care alimentează cu apă toate părțile corpului, care hrănește pielea și susține funcționarea sistemului imunitar. Atunci când Kapha este perfect echilibrată, vei putea manifesta iubire și vei uita tot ce e rău, iar atunci când această energie este afectată, te vei lovi de pornirile spre insecuritate și invidie.

Deși aceste doshe sunt prezente în fiecare om, în general una sau două sunt dominante. Acest fenomen este natural, dar aici pot apărea și dezechilibre, cel mai adesea cauzate de o alimentație nesănătoasă, de stres, vreme sau relațiile încordate. Dezechilibrele vor „progresa” în boli, unul dintre riscurile care ar trebui să te îngrijoreze cel mai tare.

Cum luptă Ayurveda împotriva acestor pericole? În primul rând, prin reducerea stresului grație meditației transcedentale, despre care s-a demonstrat că reduce anxietatea. Studiile au nuanţat și importanța Ayurveda în scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, în încetinirea procesului de îmbătrânire și în accelerarea recuperării după boală.

Plantele utilizate în Ayurveda au la rândul lor un rol important, fiind bogate în antioxidanți care protejează inima.

Esențial este și stilul de viață natural, pe care îl promovează adepții Ayurveda, care încearcă pe cât posibil să elimine consumul de carne roșie, extrem de periculos.

În ce constă un tratament ayurvedic

Acest tratament este realizat de un specialist, al cărui scop principal va fi să constate dezechilibrele de la nivelul doshelor și să le reechilibreze. În acest sens, el va realiza o examinare fizică și psihică detaliată: îți  va verifica pulsul, va palpa abdomenul, va observa limba, ochii, unghiile, pielea și tonul vocii. Specialistul în medicină Ayurveda va continua cu un istoric al familiei tale, punându-ți întrebări despre starea generală de sănătate, stilul de viață, alimentația, obiceiurile și mediul în care trăiești.

În urma realizării acestui chestionar, care va sublinia profilul tău, ți se vor oferi recomandări personalizate pentru a aduce în echilibru doshele. Iată la ce se pot referi acestea!

Pranayama (exerciții de respirație). Stresul, anxietatea, emoțiile negative pot fi domolite prin intermediul inspirației și expirației, cu efecte de calmare minunate.

Abhyanga (masajul cu uleiuri din plante). Circulația sangvină, detoxificarea, eliberarea sunt stimulate prin masajul cu uleiuri, care elimină tot ce e rău prin intermediul pielii.

Rasayana (folosirea mantrelor) te ajută în timpul meditației, fiind adesea combinată cu anumite plante pentru revigorare.

Yoga combină în mod esențial respirația cu meditația și mișcarea, îmbunătățind circulația, digestia, reducând anxietatea, durerea cronică, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Pancha karma (curățarea corpului prin purificare și reducerea colesterolului) detoxifică prin transpirație, prin reglarea tranzitului intestinal sau chiar prin provocarea vărsăturilor.

Plantele medicinale. Aportul dat de natură pentru echilibrarea doshelor este pur și simplu fenomenal.

E vital din acest punct de vedere să fii însă atentă la originea plantelor pe care le folosești. Vizitează www.organicindia.ro pentru mai multe informații despre produsele din cele mai renumite plante ayurvedice integrale, certificate organic.

La ce folosește Ayurveda?

Am văzut care sunt principiile și în ce constă un tratament Ayurvedic, să vedem acum la ce ne este util. Principalul scop al Ayurveda este să prevină afecțiunile, ceea ce o face perfectă pentru absolut oricine.

Unul dintre cele mai impresionante efecte ale sale este legat de prevenția bolilor de inimă. Un studiu a revelat că Ayurveda e folositoare mai ales pentru reducerea acumulării de placă pe vasele de sânge și pentru inversarea procesului de îngroșare a pereților arterei, respectiv principalele cauze ale aterosclerozei. Acumulările de colesterol, grăsime sau alte substanțe pe vasele de sânge pot provoca atac de cord sau atac cerebral, așa că trebuie neapărat ținute sub control. Un alt aspect pozitiv ai Ayurveda este că efectele sale din acest punct de vedere sunt resimțite atât de adulții sănătoși, dar și de cei bolnavi.

Dacă suferi de durere provocată de artrită sau fibromialgie ori te confrunți cu anumite dizabilităţi, yoga este o alegere excelentă.

Plantele ayurvedice sunt minunate în tratamentul unor afecțiuni precum: boala Alzheimer, anxietate, astm, stres cronic, diverse forme de cancer, demență, dismenoree (dureri în timpul menstruației) sau sindrom premenstrual, herpes, hipertensiune, Parkinson, probleme de la perimenopauză.

Asociate cu un tratament medicamentos, plantele au rezultate impresionante și în cazul acneei, constipaţiei cronice, sindromului oboselii cronice, sindromului colonului iritabil, obezității sau fibromului uterin.

Există riscuri?

Atunci când te bazezi pe ajutorul oferit de Mama Natură, riscurile sunt minime! Cele mai multe tratamente ayurvedice nu presupun niciun pericol pentru persoanele sănătoase din punct de vedere fizic și mental.

Există însă posibilitatea ca plantele ayurvedice să interacționeze cu medicamentele pe care le iei sau pur și simplu să nu ți se potrivească. De aceea este important să discuți cu medicul tău. O altă recomandare este să urmezi tratamentul progresiv, crescând dozele, pentru a-ți observa reacțiile. Fă pauză după o lună de administrare și constată efectele.

În contextul pericolelor societății contemporane, e extrem de important și să verifici sursa acestor plante, deoarece metale grele precum plumbul sau mercurul au ajuns să contamineze multe suplimente. Optează întotdeauna pentru produse 100% organice, de calitate, certificate de ISO și GMP și care respectă standardele internaționale.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai cunoscute plante medicinale ayurvedice oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.