Cum să eviţi capcanele puse de social media

Cum să eviţi capcanele puse de social media

Redactor Andreea Baluteanu

Specialiștii avertizează că tot mai multe dintre problemele de sănătate actuale, mai ales mintale, sunt determinate de abuzul de tehnologie și de social media. Firește că tu știi mai bine decât oricine care este natura relației pe care o ai cu Facebook sau cu Instagram și nici nu e cazul să cazi în capcana anxietății dacă te raportezi normal la instrumentele de comunicare online.

Cu toate acestea, tuturor ne-ar putea fi de folos un mic îndreptar despre cum să evităm capcanele întinse de social media. Îți spunem mai jos care sunt mecanismele prin care să preiei controlul și să îți păstrezi atenția și energia!

Analizează obiectiv relația cu social media!

Platformele online de tipul Facebook sau Instagram au numai în SUA peste 233 de milioane de utilizatori, iar la noi au depășit pragul de 10 milioane. Prin urmare, e puțin probabil ca social media să facă un pas în spate prea curând. Dar poate că ar trebui să îl faci tu.

femeie cu smartphone

Desigur că rețelele sociale au și avantaje. Regăsești oameni cu care nu ai mai vorbit de mult, comunici cu persoane aflate la distanță sau ești martoră la evenimente speciale, la care nu poți să ajungi fizic. Dar tot pe Facebook sau pe Insta te poți apropia de oameni cu interese asemănătoare cu ale tale, pe care în viața de zi cu zi ți-ar fi greu să îi cunoști.

Ce concluzie putem trage de aici? Că rețelele sociale nu sunt în esență nocive, ci nocivă poate deveni relația pe care o construiești cu ele. Astfel, ca să te bucuri numai de efectele pozitive, e necesar să îți dai seama dacă tu controlezi rețelele sociale sau ele te controlează pe tine.

Un punct esențial era nuanțat de Jaya Dixit, cea care deține blogul Girls Gone Strong și care spunea: „Din cauză că ești preocupată de impresia pe care o vei lăsa audienței tale, este posibil ca alegerile tale să fie afectate, până când, la un moment dat, ajungi să nu mai iei micul dejun și/sau nu mai împărtășești lucruri autentice, întrucât acorzi prioritate percepțiilor altora asupra încrederii tale despre ceea ce este bine pentru tine”.

Cu alte cuvinte, e musai să realizezi impactul pe care rețelele sociale îl au asupra deciziilor tale. Postezi pentru că vrei să împărtășești experiențe din viața ta sau ai anumite experiențe numai pentru a posta despre ele? Frecventezi un eveniment fiindcă îți face plăcere sau bifezi acea ocazie doar pentru a povesti apoi despre ea pe Facebook și Twitter?

În cazul în care folosești social media pentru a face față opiniei publice sau pentru a câștiga aprobare, este foarte probabil să lași aceste medii să te definească. Ceea ce nu e deloc sănătos!

Periculos este și cazul celor care postează imagini cu ei extrem de des în mediul online. Este foarte posibil ca la baza lor să existe o nesiguranţă puternică sau chiar o formă de anxietate. Dacă tu sau o persoană apropiată procedați astfel, asigură-te că înțelegi ce se întâmplă cu adevărat.

Întrebările care te vor ajuta în relația cu social media

Cum să eviți capcanele nevăzute pe care le poate pune social media? Simplu! Adresează-ți (și răspunde sincer la) întrebările de mai jos!

capcane social media

„Conturile mele de social media mă hrănesc?”

Dacă oferi orice răspuns în afară de un „da” sigur la această întrebare, e foarte posibil ca social media să te controleze în chip nefericit. Cum îți poate aduce însă bucurie sau împlinire prin alegeri conștiente? Dacă vizionezi numai imagini de la evenimente care te interesează, fericite, dacă discuți cu persoane cu interese similare sau te informezi în anumite domenii care îți sunt utile. Tot ce aduce frustrare sau doar vindecă plictiseala trebuie evitat.

„Ce stare am când mă uit pe social media? Sunt fericită? Anxioasă? Mânioasă? Binedispusă?”

Simplul fapt de a conștientiza sentimentele pe care ți le provoacă rețelele sociale te va ajuta să iei decizia corectă cu privire la controlarea lor. În cazul în care îți provoacă emoții negative, e clar, trebuie să limitezi accesul.

„Sunt conștientă de cât timp petrec pe social media?”

Ai constatat că intri de obicei pe social media la intervale de timp regulate? Ai observat că apelezi la Facebook în funcție de sentimente? Atunci este posibil ca online-ul să îți guverneze viața.

Cel mai bine ar fi să rezervi un anumit moment al zilei în care să intri pe social media. Ideal ar fi la o oră după ce ai ajuns acasă, când ești deja relaxată. Limitează însă timpul petrecut online cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece poate provoca insomnii. Mai bine citește!

„Intru în conflicte pe social media? Mă uit pe conținuturi care conduc la gânduri de neputință? De frustrare? De mânie?”

Este foarte important să conștientizăm unde anume se duce energia noastră. Ajungi des în situația de a te certa pe social media? Schimbi puncte de vedere agresive și controversate și dezbați la nesfârșit subiecte fierbinți cu oameni pe care nici măcar nu îi cunoști? Este clar că trebuie să intervii.

Fă întotdeauna alegeri conștiente, mai ales atunci când este vorba despre social media. Monitorizează atent comportamentul tău online, pentru câteva zile, și încearcă să răspunzi la întrebările noastre. Adu înapoi energiile bune, atenția și abilitatea de a avea grijă de tine și de a te calma. Dacă este cazul, fă schimbări importante cu privire la relația ta cu social media! Simte-te bine și fii fericită: e cea mai importantă lege!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.