Neem, remediu antic pentru imunitate și frumusețe: cum să îl folosești

Neem, remediu antic pentru imunitate și frumusețe: cum să îl folosești

Redactor Andreea Baluteanu

Din fericire, după o perioadă în care ne-am înstrăinat de natură, considerând că putem fi fericiți prin propriile noastre forțe, reîncepem să descoperim virtuțile plantelor apreciate încă din vremurile străvechi. Dintre acestea, unul dintre cele mai lăudate este arborele de Neem, ce crește în India, Pakistan, China, și în Africa.

Folosit atât în Ayurveda, dar și în medicina antică chineză, Neem-ul reprezintă o adevărată forță biochimică, susținând imunitatea și protejând sănătatea și frumusețea pielii, printre altele. Vezi mai jos care sunt beneficiile acestei plante atât de admirate și cum să o folosești chiar la tine acasă.

Ce trebuie să știi despre Neem

Una dintre plantele străvechi cele mai apreciate, Neem mai este cunoscut după denumirea latină Azadirachta indica sau după renumele de „liliacul indian”. În sanscrită, plantei i se spune „arista”, ceea ce se poate traduce prin „complet”, iar în Ayurveda copacul era numit nibati systhyamdadati sau nimba, ceea ce înseamnă „să oferi o bună sănătate”. Neem mai era alintat de asemenea „arborele care îndeplinește dorințe” sau „distrugătorul de lepră”, nume care reflectă și acum extraordinarele sale beneficii.

femeie care isi pune masca

Nu numai înțelepții străvechi, dar și știința preamărește însă virtuțile Neem, astfel că site-ul Science Direct afirma următoarele: „Neem este o resursă regenerabilă cu variate utilizări domestice şi este o sursă de produse agricole, incluzând aici hrană pentru vite, obţinerea de medicamente, de săpunuri, inhibarea proliferării nitriţilor, stimularea eliminării lente a nutrienţilor proveniţi din bălegar, combustibil, energie, controlul dăunătorilor şi altele”.

Ce mai e remarcabil în cazul platei este că toate părțile sale sunt folosite. Scoarța, frunzele și florile sunt extraordinare în scopuri medicale, uleiul extras din semințe calmează infecțiile pielii și până și crenguțele uscate, mestecate de populații, au beneficii dovedite din punct de vedere științific. Mai mult, cercetării au indicat că Neem deține și proprietăți antimicrobiene remarcabile și că atunci când este folosit pentru a te clăti prin gură cu el poate avea efecte la fel de eficiente ca ale apei de gură în ameliorarea paradontozei.

De asemenea, în timpurile moderne extractele de Neem sunt folosite pentru a crea materiale cu proprietăți antibacteriene ce vor fi apoi utilizate la confecționarea îmbrăcămintei.

De ce este însă Neem-ul atât de remarcabil? Deoarece conține terpenele, compuși organici ce stau la baza uleiurilor esențiale și care dau culoarea a numeroase plante, printre care se numără tomatele sau floarea-soarelui.

În cazul Neem, planta include mai mult de 70 de terpenoide sau terpene, care îl fac atât de util pe post de repelent pentru insecte. Și Medical News Today apreciază calitatea de antioxidant a Neem-ului, ce neutralizează radicalii liberi, dovedind că și comunitatea științifică sprijină acest remediu antic.

Nu în ultimul rând, Neem deține și efecte antiinflamatorii și calmante, grație unui terpenoid numit beta-caryophyllene, iar linalolul are proprietăți anticonvulsive.

Neem și imunitatea

Dacă mai aveai dubii că ar trebui să folosești și tu extractele de Neem, află că planta sprijină răspunul imunomodulator al organismului, ceea ce înseamnă că echilibrează imunitatea. De ce e important? Deoarece Neem susține imunitatea atunci când e slăbită și o diminuează atunci când are o reacție exagerată, ceea ce e esențial mai ales în cazul afecțiunilor autoimune.

Mai mult, cercetările au nuanțat și acțiunea antibacteriană a Neem împotriva Stafilococului Auriu, dar și efectele hepatoprotectoare dovedite la șoareci. Din acest punct de vedere, Neem a fost la fel de eficient precum silimarina. S-au pus în evidență de asemenea și caracteristicile de vindecare a rănilor pe care le dețin frunzele de Neem.

Ce spune Ayurveda despre Neem

Ne aplecăm tot mai mult asupra filosofiilor vechi, deoarece recunoaștem în ele o doză de autenticitate pe care multe dintre concepțiile actuale nu o mai au. Ayurveda „laudă” proprietățile antibacteriene și antifungice ale Neem și o cataloghează drept o plantă care „răcorește”. Ce înseamnă acest lucru? Că Neem se adresează mai ales celor afectați mult prea tare de dosha Pitta, acționând astfel ca un antiinflamator când există prea multă căldură în corp.

Inclus în programele de detoxifiere panchakarma, Neem este considerat în medicina hindusă drept un extract care purifică sângele și ficatul și care elimină metalele grele din corp. Înainte de a purcede și tu la o asemenea cură, consultă însă de fiecare dată medicul.

O altă aplicabilitate extraordinară a Neem-ului este în cazul psoriazisului, o boală pe care medicina modernă nu a reușit să și-o explice. Există astfel medicamente care înfrânează procesul de multiplicare necontrolată a celulelor pielii, dar nimic care să vindece.

Ayurveda vede bolile autoimune precum psoriazisul dintr-o altă perspectivă. Astfel, concepția este aceea că ele se dezvoltă pe fondul declanșării de către sistemul imunitar a „focului prietenos” care atacă chiar țesuturile proprii. Aici intervin virtuțile „răcoritoare” ale Neem-ului.

Văzut precum o disfuncționalitate la nivelul doshelor Vata și Kapha, psoriazisul este calmat cu terapii de purificare în cadrul Ayurveda. Iar studiile tind să dea dreptate: o cercetare a arătat că administrarea internă de Neem și Tulsi, combinată cu aplicarea externă de Neem, Tulsi și Henna au produs o ameliorare cu 53% a simptomelor acestei boli. Deși 33% dintre participanți nu s-au declarat vindecați, au recunoscut că există o ameliorare care se poate intensifica în timp după părerea cercetătorilor.

Cum îți îngrijești pielea cu Neem: două rețete de măști faciale

Cu proprietăți antiseptice, antibacteriene și răcoritoare, Neem este extraordinar mai ales pentru tenul gras sau cu tendințe acneice. Extractele pot preveni apariția punctelor negre, dar sunt minunate și pentru pielea uscată și îmbătrânită. Iată două rețete de măști fabuloase!

Neem

Mască pentru piele grasă și acnee cu Neem

Începe prin a răsfăța tenul cu o mască pe bază de argilă. Combină apoi conținutul a 4 capsule de Neem de la Organic India cu câteva lingurițe de apă într-un castron, până ce obții o compoziție care poate fi aplicată pe față. Poți adăuga de asemenea în mix și câteva lingurițe de argilă uscată.

Testează mai întâi masca pe partea interioară a brațului, dacă suferi de alergii. Întinde apoi pe toată fața (evitând zona ochilor și a buzelor) sau pe zonele afectate și lasă să acționeze timp de 12-15 minute. În cazul în care pielea ta se irită ușor, îndepărtează masca după circa 8-9 minute. Clătește cu apă călduță și continuă cu crema ta hidratantă preferată.

Mască pentru ten uscat cu Neem și avocado

Vrei o armă naturală împotriva îmbătrânirii tenului? Iat-o! Masca pe bază de Neem conține vitamina E, cu proprietăți antioxidante, și cloroflă, ce reduce inflamația din piele. Dacă ai acasă un avocado prea copt, este modalitatea excelentă de a-l folosi în scopuri nobile.

Începe prin a pasa fructul de avocado, apoi adaugă conținutul a 4 capsule de Neem de la Organic India. Poți include în mix și câteva picături din uleiul tău de față preferat. Amestecă bine ingredientele, fă testul de sensibilitate, dacă e cazul, apoi aplică masca pe față și lasă să acționeze timp de 20 de minute. Clătește, hidratează și bucură-te de o relaxare perfectă!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.