Nu mai faci față stresului? Sfaturile care te ajută să te deconectezi!

Nu mai faci față stresului? Sfaturile care te ajută să te deconectezi!

Redactor Andreea Baluteanu

OStresul e deja o constantă a vieții noastre, dar sunt momente în care devine copleșitor. Alături de anxietate, stresul este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă societatea modernă în goana sa de a le avea pe toate, de a bifa toate proiectele și de a atinge toate obiectivele.

Dar, căzând în această capcană zi de zi sau an de an, vom ajunge lipsiți de energie, de motivație sau de putere. Din fericire, există practici a căror eficiență a fost demonstrată de-a lungul anilor și care te pot ajuta să te relaxezi, să scapi de stres și să duci acea viață minunată pe care o meriți. Iată despre ce e vorba!

Cum îți dai seama că suferi de stres: care sunt semnele stresului?

Știai că atunci când este stresat, organismul intră în starea „luptă sau fugi”? Această reacție e mai mult decât binevenită atunci când chiar te afli într-o sursă de pericol, dar se dovedește epuizantă dacă te confrunți zilnic cu stresul. În aceste condiții, poți ajunge să te simți epuizată, ceea ce are un impact uriaș asupra stării tale de sănătate.

femeie se roaga

Mai grav e că atunci când ești stresată au de suferit absolut toate organele corpului. Cele mai afectate sunt, conform specialiștilor, digestia, imunitatea, capacitatea mentală, iar nivelurile de energie și calitatea somnului scad în mod dramatic.

Ține cont și de faptul că organismele noastre nu au fost concepute ca să se lupte cu stresul zilnic. Avem nevoie de pauze de relaxare, de respiro, de aceea este musai să descoperim acele mijloace de detensionare și de echilibrare. În acest sens, trebuie să dezvolți anumite capacități mentale care te pot ajuta să găsești calmul și liniștea dinăuntrul tău.

Iată care sunt semnele că suferi de niveluri crescute de stres!

Semnele fizice că stresul și-a pus amprenta pe viața ta sunt următoarele: respirație scurtă, tensiune musculară, tulburări de somn, oboseală, dureri de cap, tensiune arterială, indigestie, scrâșnet de dinți, maxilar încleștat.

De partea cealaltă, semnele emoționale că stresul e pe punctul să te covârșească sunt reprezentate de: iritabilitate, anxietate, aglomerare de gânduri, depresie sau înclinație spre depresie, îngrijorare frecventă, dificultăți de concentrare, dezinteres, senzația că ești copleșită.

Ce faci atunci când ești stresată? Corpul poate recurge la mecanisme de apărare de care nu ești cel mai adesea conștientă: mănânci sau bei prea mult, eviți luarea de decizii sau anumite situații, ai ticuri nervoase, cum ar fi mușcatul unghiilor, ești agitată și nervoasă sau plângi mult.

Din fericire, există modalități de a face față stresului pe cont propriu, fără să fii nevoită să apelezi la terapie. Iată despre ce e vorba!

Cum faci față stresului precum un maestru

Specialiștii au adunat cu râvnă și grijă față de tine o serie de tactici care te pot ajuta să faci față stresului. Esențial în aceste momente este să scoți organismul din starea de „luptă și fugi” și să reușești să îl aduci în cea de liniște, de detensionare. Cu alte cuvinte, trebuie să scoți de la conducere sistemul nervos simpatic, cel responsabil pentru starea „luptă și fugi” și să îl activezi pe cel parasimpatic, care oferă „răspunsul de relaxare”.

Ce poți face, teoretic și pe termen scurt? Încearcă pe cât posibil să înlături sursa de stres sau de anxietate și de panică, să respiri profund, să-ți oferi un răgaz pentru a încetini ritmul și să te pui pe tine pe primul plan.

Mai jos am adunat și câteva practici care, repetate zilnic sau la un anumit interval, te vor ajuta să faci față stresului!

Practică Yoga! Sunt mai multe tipuri de yoga care te pot ajuta să scapi de stres și vestea bună este că nu toate presupun mișcare fizică sau poziții dificile. Iată la ce ne referim!

Yoga Asana presupune coordonarea respirației cu mișcarea, ceea ce te va ajuta să te detașezi. Iată ce spune despre practică chiar specialistul în „Restorative Yoga” și în fizioterapie Judith Lasater: „Să înveți cum să te relaxezi este esențial pentru a trăi bine”. Restorative Yoga e perfectă astfel atunci când ești prea stresată, agitată, slăbită sau obosită de orice altceva, deoarece presupune poziții confortabile care induc „răspunsul de relaxare”.

Pranayama, ce include practic tehnici de respirație, e la rândul său o armă excelentă contra stresului. Această tehnică te îmbie să respiri prin intermediul diafragmei, profund, stimulând astfel sistemul nervos parasimpatic și transmițând creierului mesajul că ești în siguranță și că poate pune capăt stării de alertă. Astfel vei obține o senzație de susținere, prin respirat conștient, nu de anxietate și deconectare.

Yoga Nidra e magică în perioadele acute de anxietate și de stres. Pentru a o practica, trebuie să stai întinsă pentru circa 20-30 de minute, relaxându-te complet. Nu renunța chiar dacă în primele momente ai senzația că este imposibil, deoarece detensionarea poate să intervină treptat. S-a demonstrat științific că Yoga Nidra poate relaxa sistemul nervos și poate induce starea de meditație.

Încheiem cu Yoga Mantra, ce implică rostirea unei mantre, a unui sunet sau a unei rugăciuni care te calmează. Tot ce trebuie să faci este să o repeți până ce vei reuși să te relaxezi sau să te conectezi cu echilibrul tău interior. Vei vedea cum gândurile obsesive te părăsesc, cum te poți detașa mai ușor de ele și te vei concentra din ce în ce mai repede la mantra ta.

femeie relaxare

Bea ceai!

Dacă băutura dimineților noastre, cafeaua, mai degrabă excită sistemul nervos, ceaiul îl calmează. Evită însă ceaiul negru și optează pentru Ceai Tulsi, de Busuioc Sfânt, care ajută corpul să își recapete echilibrul și garantează rezistența la stres. Pentru stare de bine și efect adaptogen adaugă în ritualul tău Ceaiul Organic Tulsi, iar dacă ai și probleme cu somnul, ai nevoie de Ceaiul Organic Tulsi Sleep cu plante odihnitoare.

Fă o baie caldă!

Simpla idee de a ne scufunda în apa caldă declanșează în corp starea de relaxare. Vei simți cum problemele pur și simplu zboară, îndepărtându-se de tine. Adaugă săruri Epsom sau uleiul minunate (cum este Uleiul esențial de Tulsi) și vei ieși o altă persoană din valurile parfumate.

Întinde-te!

Simți că nu mai poți face față stresului? Întinde-te! Așează-te pe canapea, uită-te la serialul tău preferat fără să te învinovățești și acordă-ți luxul suprem de a lua o pauză!

Concentrează-te pe mâini sau picioare!

Nici nu știi ce minuni poate să facă concentrarea! În loc să fii atentă la zonele care îți tremură din cauza pulsului crescut (inima, zona gâtului, zonele de puls), mai bine concentrează-te pe cele stabile, așa cum sunt mâinile și picioarele!

Ieși în natură!

Nici nu știi ce puteri magice are natura! E recomandat să petreci zilnic câteva minute afară, în natură. Dacă nu ai grădină, ieși în parc, în jurul blocului sau oriunde ai la dispoziție un spațiu verde. Minunat ar fi să te descalți și să pășești cu tălpile goale pe pământ.

Privește altfel anxietatea și stresul!

În loc să te temi de ele, să le urăști și să le învinovățești pentru tot ce merge prost în viața ta, mai bine fă un pact de acceptare. Conștientizează că aceste stări există și acceptă că au un rol benefic pentru tine, acela de a te menține în siguranță, de a-ți arăta că nu te comporți așa cum trebuie cu tine însăți și că nu ești nici pe departe pe calea cea bună. Mulțumește acestor stări pentru că există, acceptă-le și nu te învinovăți că le simți. Vei vedea că intensitatea sentimentelor negative va scădea și că te vei putea relaxa mai ușor.

Mănâncă sănătos!

Consumă mâncare pregătită în casă, cu fructe și legume proaspete. Încearcă rețetele vechi ale bunicii, cele care funcționau pentru generațiile anterioare, mai calme și mai fericite. Nu ar strica nici să le prepari tu însăți, încercând să fii conștientă și prezentă la fiecare pas și mulțumind pentru fiecare ingredient, apreciind valoarea fiecăruia.

Conectează-te cu prietenii tăi!

Chiar dacă distanțarea socială presupune că nu îi mai vezi atât de des ca înainte, tot poți vorbi cu ei. Spune-le prin ceea ce treci: vei avea surpriza de a constata că poate nu ești singura care se luptă cu aceste stări. O astfel de conversație cu un om drag este de fapt cel mai bun tonic cu putință.

Nu trebuie să aplici toate strategiile de mai sus, mai ales că la un moment dat poate deveni provocator sau dificil să o faci, o altă sarcină sau obiectiv pe lista ta cea lungă. Descoperă care sunt acele tehnici care funcționează pentru tine și, cel mai important, nu îți pierde speranța: vei ieși la liman.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.