Regina plantelor cu efecte imunomodulatoare: cum te ajută Tulsi să previi bolile

Regina plantelor cu efecte imunomodulatoare: cum te ajută Tulsi să previi bolile

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când aflăm că unei plante i se mai spune și „fără asemănare”, e evident că este vorba despre ceva cu totul și cu totul special. Iar Tulsi a fost considerată încă din vremurile străvechi o zeitate, divinizată în Ayurveda și folosită pentru cele mai diverse probleme de sănătate.

Numit și „busuioc sfântă”, Tulsi se remarcă însă acum grație capacității sale de a susține funcționarea sistemului imunitar. Află cum anume se remarcă din acest punct de vedere în rândurile de mai jos!

Tulsi, aliatul sacru al imunității

Marc Cohen spunea în Journal of Ayurveda Integrative Medicine că motivul pentru care oamenii își compromit azi starea de sănătate e legat mai ales de stilul lor de viață. Soluția simplă, la îndemâna oricui, pentru aceste probleme, este Ayurveda, un sistem medical cu o abordare unică, bazată pe practici legate de un stil de viață sănătos și pe consumul regulat de plante adaptogene. Remarcându-se din ambele puncte de vedere, nu e de mirare că Tulsi e folosit azi la scară largă și și știința modernă îi confirmă beneficiile.

femeie frumoasa intr-un pulover galben care bea ceai dintr-o ceasca

Botanistul Rosalee de la Forêt nuanța și el capacitatea Tulsi de a susține sistemul imunitar, detoxificând, protejând organismul de radicalii liberi și de factorii de stres din mediu și deținând calități adaptogene, astfel că ajută corpul să răspundă factorilor de stres fizic și psihic.

Un sistem foarte complex, aflat într-un echilibru delicat, sistemul imunitar poate fi susținut de o serie de substanțe, sintetice sau biologice, care pot să îl întărească sau să îl moduleze, deținând astfel proprietăți imunomodulatorii. Tulsi contribuie în mod pozitiv la menținerea stării de imunitate în toate condițiile complicate ale prezentului în care aceasta e amenințată: diete cu substanțe artificiale, toxine din mediu, din organism sau din gospodărie, apa și aer poluate, sedentarism sau stres emoțional sau mintal. Iar această realizare e cu adevărat uimitoare!

Calitățile imunomodulatoare ale Tulsi

Marisa Marciano descria în The Naturopatic Herbalist imunitatea drept o componentă principală a interfaței dintre lume și individ, o expresie a stării de bine și de sănătate, atât trupească, cât și emoțională.

Conform omului de știință, modularea sistemului imunitar poate fi definită drept orice efect pozitiv pe care îl are o substanță în capacitatea de reacție a acestuia. Iar contribuția Tulsi e demnă de remarcat: susține imunitatea în fața factorilor nocivi de mediu și stimulează celulele imunității, conturând echilibrul în organism. Mai mult, Tulsi, cunoscut ca și „busuiocul sfânt”, e regina plantelor imunomodulatoare, „o plantă pentru toate scopurile”, așa cum o numea atât de sugestiv Marc Cohen.

vizual cu frunze de tulsi intr-un pahar cu apa pe o piatra

Tulsi are și efecte de detoxifiere și relaxare

Nu e numai o plantă cu potențial de stimulare a imunității, dar Tulsi susține și detoxifierea, grație conținutului ridicat de compuși fenolici și proprietăților sale antioxidante. O comparație foarte edificatoare era cea realizată de Marc Cohen, care spunea că consumul regulat de Tulsi seamănă cu practica de Yoga grație funcției adaptogene și capacității de a hrăni mintea, sufletul și trupul, în timp ce ceaiul verde și negru, precum și cafeaua, pot fi asemuite cu exercițiile de aerobic.

Nu e de mirare deci că în tradiția hindusă, chiar și acum, după mii de ani, Tulsi e încă venerat precum o zeitate. Fiecare parte a plantei este considerată sacră: frunzele, tulpina, floarea, rădăcina, semințele și uleiul. Însă inclusiv solul în care crește Tulsi e perceput ca fiind special, iar studiile au demonstrat că acesta este și cazul deoarece conține fungi benefici pentru colonizarea țesuturilor vii și sănătoase. Aducând atât de multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, planta e văzută ca fiind de natură divină.

ulei dela tulsi

Cum să folosești Tulsi pentru imunitate puternică

Nu mai e niciun strop de îndoială că Tulsi ajută imunitatea, dar cum folosești totuși această plantă? Rămâne la latitudinea ta!

Una dintre practicile noastre Ayurvedice preferate e reprezentată de savurarea unui ceai Tulsi, a cărui aromă să te delecteze și să te relaxeze instantaneu. Nu numai că ai parte de o plăcere unică, dar întărești și atât de încercatul sistem imunitar. Poți opta pentru băuturile cu un singur ingredient sau poți plusa cu un mix de arome pentru o experiență unică, desăvârșită.

Desfătarea simțurilor e completă cu gama de ceaiuri Tulsi de la ORGANIC INDIA! Produsul este 100% sigur, natural, Certificat Organic, fără organisme modificate genetic. Fii liniștită: nicicând pe parcursul producției nu s-a apelat la erbicide, îngrășăminte, pesticide sintetice sau diverse alte tratamente chimice.

Cum te mai poți bucura de extraordinarele virtuți ale Tulsi? Prin capsulele vegetale. Recomandăm Tulsi- Busuioc Sfânt, Minte Calmă&Îngrijire Sistem Respirator tot de la ORGANIC INDIA, un produs 100% Certificat Organic. Efectele sunt wow: crește nivelul de energie, e întărit sistemul imunitar, e susținută sănătatea sistemului respirator, e reglat metabolismul și sunt reglate procesele de detox.

De asemenea, mai poți include Tulsi în unt, în ghee infuzată sau în miere.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Articol preluat și adaptat de pe ORGANIC INDIA.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
Ce regină din istorie ești?
Incepe quiz
Ce regină din istorie ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.