Află totul despre ph-ul vaginal! Când este anormal și cum te afectează

Află totul despre ph-ul vaginal! Când este anormal și cum te afectează

Redactor Andreea Baluteanu

Exprimând potențialul de hidrogen dintr-o soluție sau dintr-un anumit mediu, pH-ul exprimă practic aciditatea sau bazicitatea pe o scară de la 0 la 14. Știm că apa ar trebui să aibă un pH de 7, neutru, dar care este valoarea corespunzătoare pentru vaginul nostru?

Află de mai jos care este pH-ul ideal pentru vagin, care sunt valorile considerate anormale și în ce situații te poți confrunta cu ele! Vezi de asemenea și ce poți face pentru a preveni denaturarea pH-ului vaginului!

Ce pH trebuie să aibă vaginul tău?

pH-ul considerat normal de către specialiști pentru vagin este cuprins între 3,8 și 4,5. De obicei, aceste valori sunt specifice femeilor sănătoase aflate la vârsta reproducătoare.

vagin femeie

pH-ul considerat normal pentru un vagin trebuie să se afle în schema acidă a acestor valori. Astfel, este descurajată propagarea bacteriilor, care se simt ca la ele acasă într-un pH neutru sau alcalin. Prin urmare, orice pH vaginal care depășește valoarea de 7 (pH bazic) poate fi un precursor pentru infecțiile vaginale.

Vei vedea că valorile pH-ului pot fi diferite în funcție de anumite perioade din viața ta, dar și de bolile de care suferi sau de medicamentația administrată. Mai jos îți clarificăm toți acești factori care pot contura un pH vaginal considerat anormal.

9 motive pentru care ai un pH anormal al vaginului

În general, pH-ul ridicat este cel mai frecvent întâlnit și poate interveni ca urmare a unor schimbări în viața sau sănătatea ta. Vezi mai jos care sunt principalele cauze pentru care pH-ul este anormal!

  1. Vaginoza bacteriană. Infecția intimă cauzată de proliferarea bacteriilor negative presupune de la sine un pH alcalin, care să stimuleze dezvoltarea acestor microorganisme. Printre simptomele vaginozei bacteriene se numără pruritul, iritațiile, senzația de arsură sau de durere vaginală.
  2. Dușurile interne. Fie că folosești săpun, oțet sau chiar produse special concepute, dacă un doctor nu ți-a recomandat dușurile interne, mai bine renunță la ele. Ele pot modifica pH-ul vaginului și pot ucide astfel bacteriile bune.
  3. Alte infecții vaginale. Infecțiile cu microorganisme din grupul B Streptococcus sau cu Trichomonas vaginalis, deși sunt mai rare decât vaginoza, pot de asemenea să afecteze pH-ul vaginal.
  4. Infecțiile tractului urinar. De data aceasta, legătura este inversă: pH-ul ridicat al vaginului poate să favorizeze creșterea numărului de bacterii care provoacă aceste afecțiuni.
  5. Menopauza. La menopauză scade producția de estrogen, ceea ce poate ridica valorile pH-ului vaginal.
  6. Menstruația. Sângele are un pH mai mare decât cel al vaginului, așa că prezența sa poate altera acest mediu. Așa se explică și de ce suntem mai predispuse la infecții când suntem „la ciclu”.
  7. Sperma. Având un pH bazic, și sperma poate afecta aciditatea mediului vaginal.
  8. Administrarea de antibiotice. Aici, legătura e mai limpede ca niciodată: antibioticele distrug nu numai bacteriile rele, dar și pe cele bune. Dat fiind faptul că bacteriile bune, respectiv Lactobacilli, sunt cele care secretă acid lactic și peroxid de hidrogen, substanțele care conturează aciditatea zonei vaginului, cauzalitatea este evidentă.
  9. Alte cauze. Infertilitatea, nașterea prematură, dar și bolile cu transmitere sexuală pot la rândul lor afecta pH-ul vaginului.

Cum previi schimbarea pH-ului vaginului

Ține cont de sfaturile de mai jos și vei avea un vagin cu pH acid, exact așa cum cere și Mama natură!

Ia probiotice. Fie că apelezi la un supliment, fie că incluzi în alimentația ta iaurt, kefir, miso sau kombucha, vei ajuta pH-ul să revină încet, dar sigur, la valorile sale normale.

Schimbă tampoanele în mod regulat. Dat fiind faptul că sângele are un pH bazic, uitând să mai schimbi tamponul vei altera mediul din vagin.

Folosește prezervativul. Regula sfântă care te ferește nu numai de sarcinile nedorite, dar și de bolile cu transmitere sexuală se dovedește de bun augur și atunci când încerci să păstrezi un pH acid al vaginului.

Nu folosi săpunuri agresive pentru curățarea vaginului. E clar că acestea vor tulbura pH-ul din zona intimă. Iar dacă ți s-au recomandat dușurile interne, apelează neapărat la un produs specializat.

Recomandarea noastră este Multi-Gyn FloraPlus, aliatul numărul 1 pentru prevenirea și tratarea candidozei vaginale. Produsul ameliorează simptomele neplăcute precum usturimea, mâncărimile, scurgerile anormale, iritațiile, dar este de apreciat și datorită abilității de optimizare a pH-ului vaginal. Ce mai e de remarcat? Multi-Gyn FloraPlus e sigur și fără efecte adverse și are la bază complexul patentat 2 QR in combinație cu prebiotice selective. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.