Nu Skin

Cum se manifesta o alergie alimentara si cum o tratezi

Alexa Galgau

Rar exista persoane care sa nu fie afectate deloc de alergiile si intolerantele alimentare. Uneori, oamenii au reactii neplacute la ceea ce au mancat si se intreaba, pe buna dreptate, daca nu cumva au o alergie. Stiai, insa, ca doar 4% din populatie este afectata de alergii alimentare? Ceea ce creeaza de fapt confuzii este intoleranta la anumite produse.


Afla totul despre alergiile alimentare si despre simptomele specifice dupa care sa iti dai seama ca este vorba despre asa ceva!

Alergia alimentara: cum se manifesta

Alergia sau hipersenzitivitatea la un anumit aliment este un raspuns anormal al organismului, declansat de sistemul imunitar. Pe de alta parte, acesta din urma nu este responsabil pentru reactiile in cazul intolerantei alimentare, desi acestea pot fi asemanatoare cu cele ale alergiei. De exemplu, a fi alergic la lapte este total diferit de a nu fi capabila sa il digeri cum trebuie din cauza intolerantei la lactoza. Este esential ca persoanele care au alergii sa poata sa le identifice din timp, deoarece pot fi extrem de periculoase, chiar fatale in anumite cazuri. 

Cele mai comune alergii alimentare la adulti sunt la:

- alune;

- nuci;

- fructe de mare;

- lapte;

- oua. 

Simptomele alergiei la un anumit aliment au loc in decurs de cateva minute de la ingerarea acestuia si includ:

- senzatia de mancarime sau furnicaturile la nivelul cavitatii bucale;

- eczema sau iritatiile pielii;

- umflarea buzelor, a fetei, a limbii, a gatului sau a altor parti ale corpului;

- congestia nazala si problemele de respiratie;

- durerile abdominale, diareea, greata si varsaturile;

- ametelile si lesinul.

In cazuri foarte severe, alergia alimentara poate sa declanseze soc anafilactic, care poate fi fatal, avand urmatoarele simptome specifice:

- blocarea cailor respiratorii;

- umflarea puternica a gatului, urmata de imposibiltatea de a respira;

- soc cauzat de scaderea brusca a tensiunii arteriale;

- puls rapid;

- pierderea cunostintei.

Cum se pune un diagnostic pentru alergia alimentara

Pentru a determina daca ai o alergie alimentara, medicul trebuie mai intai sa determine daca pacientul are o reactie adversa la un anumit aliment. In acest caz, este nevoie de un jurnal alimentar, de istoricul pacientului sau de metoda eliminarii alimentelor din dieta. In cazul metodei din urma, pacientul renunta sa mai manance un aliment care este suspectat ca i-ar crea o reactie alergica, precum oua sau alte surse de proteine. Daca simptomele dispar dupa aceasta masura, pacientul trebuie sa mai consume o data alimentul respectiv, iar daca simptomele apar, diagnosticul este clar. Desigur, este de la sine inteles ca aceasta metoda nu poate fi folosita daca reactiile alergice sunt severe. In cazul in care aceste metode nu functioneaza, doctorul poate apela la teste speciale pentru alergii alimentare. In cadrul acestora, se aplica pe piele extracte diluate din alimentele suspectate si, prin intermediul unor zgarieturi, se observa daca corpul are vreo reactie nefireasca la ele (de exemplu, prin umflaturi sau inrosire). 

Tratament pentru alergie alimentara

Principalul tratament pentru alergiile alimentare este mai la indemana decat crezi: evitarea alimentelor respective. Odata ce a fost identificat produsul care da reactia, acesta trebuie eliminat definitiv din dieta pacientului. Acesta trebuie sa se informeze constant in legatura cu ingredientele preparatelor pe care le consuma si sa citeasca mereu etichetele produselor pe care le cumpara. De exemplu, de multe ori exista urme de alune, oua sau lapte in produse in care nu te-ai astepta sa le contina. Ele sunt mentionate pe eticheta ca urmare a reglementarilor in acest sens. Daca mananci la un restaurant, trebuie sa mentionezi ca ai alergie la un anumit produs atunci cand comanzi ceva. 

In cazurile foarte severe, in care pacientii sunt predispusi la soc anafilactic, acestia trebuie sa aiba mereu la ei doze de adrenalina (epinefrina), care pot fi prescrise de medicul specialist si trebuie administrate chiar in momentul ingerarii accidentale a alergenului, prin injectie. Apoi trebuie sa apeleze la serviciile medicale de urgenta. Socul anafilactic poate fi fatal chiar daca se manifesta la inceput doar prin simptome slabe, precum furnicaturile la nivelul limbii sau disconfortul gastro-intestinal. 

Daca ai o reactie aparte la anumite alimente si crezi ca te confrunti cu o alergie alimentara, cel mai sigur este sa faci o vizita la un medic si sa afli exact care este sursa neplacerilor tale, pentru a nu-ti pune viata in pericol pe viitor. 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!