Aromaterapia - un rasfat pentru trup si minte

Aromaterapia - un rasfat pentru trup si minte

Redactor Divahair.ro

Toata lumea a auzit macar o data ca utilizarea uleiurilor esentiale aduce mari beneficii organismului. Centrii mirosului, la om, se afla in partea creierului care se ocupa cu sfera emotionala si de aceea aproape orice miros ne trezeste o emotie, o amintire, un gand, un sentiment. Mirosurile pot trezi atat emotii placute, cat si mai putin placute, in functie de contextul in care am interactionat cu ele, in trecut.

Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei ce a luat nastere in anii ‘30. Pe atunci, chimistul Rene Gattefoss a descoperit cat de multe beneficii aduc uleiurile volatile sanatatii noastre.
Studiul sau a pornit de la faptul ca, inca din antichitate, femeile aveau mici recipiente cu plante aromatice sau tincturi, pe care le miroseau atunci cand se simteau ametite sau cand aveau diverse stari de disconfort. Chimistul a avut si cateva observatii cu privire la uleiurile extrase din plante pe care le foloseau in anumite momente drept parfum de corp, pentru incaperi sau in anumite ritualuri de infrumusetare.

Gattefoss si-a notat toate efectele pe care uleiurile esentiale extrase din plante le au asupra organismului uman si a transformat aceasta metoda terapeutica intr-o forma de medicina alternativa.
In functie de ce efect ne dorim sa obtinem si din ce planta este extras uleiul esential, actiunea aromaterapiei este fie de calmare, fie de energizare a organismului. Uleiurile esentiale volatile actioneaza asupra sistemului nervos prin intermediul simturilor.

Principalele efecte ale aromaterapiei se observa, cu precadere, la nivel psihic, aducand o stare de bine si confort. Inhaland vaporii uleiurilor esentiale, in creierul nostru se produc anumite reactii chimice care ne fac mai fericiti, mai echilibrati, mai relaxati sau ne sporesc puterea de concentrare.

Exista 3 metode de utilizare a uleiurilor esentiale naturale

  • Metoda englezeasca ce presupune diluarea uleiului esential in ulei vegetal, iar rezultatul obtinut se foloseste in masajul corporal,
  • Metoda franceza prin care uleiurile esentiale, dar doar cele care se preteaza pentru acest mod, se administreaza pe cale orala pentru a fi absorbite mai rapid in organism.
  • Metoda germana ce presupune inhalarea uleiurilor esentiale volatile, pentru a actiona rapid si a transmite impulsuri catre creier si mai ales catre hipotalamus.

Pe piata exista o varietate destul de mare de sticlute cu uleiuri esentiale, insa trebuie sa fiti foarte atenti ce cumparati. Un ulei esential foarte ieftin cu siguranta nu este de buna calitate, sau extractul din planta este intr-un procent foarte mic, restul fiind compusi chimici de sinteza.

Un ulei pe baza de compusi chimici de sinteza poate afecta starea de sanatate, ducand chiar la probleme ale cailor respiratorii sau mai grave, de aceea, si cand este vorba despre aceste produse trebuie sa avem grija ce cumparam.

Desi sunt produse naturale, anumite tipuri de uleiuri volatile nu sunt recomandate pe perioada sarcinii sau in timpul alaptarii. Este recomandata opinia unui medic specialist atunci cand decideti sa utilizati aceste arome.
Uleiurile esentiale si efectele lor:

Diferenta dintre diversele tipuri de uleiuri esentiale nu consta doar in aroma lor, ci si in efectele pe care le produc.
Astfel, pentru un efect de relaxare si antistres sunt recomandate uleiurile de musetel, valeriana, iasomie, vanilie, lavanda.

Uleiurile care au actiune antibacteriana si antivirala: musetel, ghimbir, smirna, camfor, portocala.
Uleiurile cu actiune antiinflamatoare: eucalipt si rozmarin.
Uleiul utilizat in afectiuni cardivasculare: ylang-ylang, arbore de ceai, lemn de santal.

Dintre toate metodele de utilizare a uleiurilor esentiale mentionate mai sus, cea mai frecvent intalnita este metoda germana. Cei mai multi obisnuiesc sa puna cateva picaturi din uleiul preferat intr-un difuzor de arome si sa il inhaleze pe parcursul a catorva ore.

Este recomandat a se folosi un difuzor de arome electric, si nu cele care au ca principiu de incalzire flacara unei lumanari, deoarece fumul emanat in urma arderii acesteia este inhalat si el, fiind foarte daunator. Astfel de aparate gasesti in magazinul online specializat pentru produse de imbunatatire a calitatii aerului, alecoair.ro.

Unul din cele mai noi modele lansat de Aleco Air, Clean Air Optima AD 302, disperseaza in mod eficient particulele de parfum si creaza o atmosfera relaxanta si placuta. Este recomandat pentru incaperi de pana la 40-60 mp si are un nivel redus al zgomotului.

Clean Air AD302 permite setarea modului de difuzie a aromei pe intervale de timp sau continuu. Indicatorul de nivel din rezervor te ajuta sa combini uleiul esential cu apa in proportiile dorite. Pe langa faptul ca disperseaza uleiul esential volatil, creand o atmosfera placuta, acesta ajuta si la o usoara umidificare a aerului din incapere. Difuzorul de arome AD302 se remarca printr-un design elegant si prin efectul de iluminare in 7 culori diferite. Aparatul se poate conecta la un alt dispozitiv prin port USB sau la o priza printr-un adaptor, astfel incat poate fi luat usor chiar si la birou sau in calatorii. Poate fi folosit intr-un living-room, intr-o receptie, camera de hotel, sala de conferinte, spa si in multe alte zone.

Un astfel de dispozitiv este ideal, de exemplu, pentru perioada cand cei mici dau semne de gripa, raceala sau diverse viroze respiratorii. In lunile reci, cand utilizati difuzorul de arome, puteti adauga cateva picaturi de ulei de eucalipt si aveti un aliat natural impotriva virusurilor si bacteriilor.

Aromaterapia este o terapie integrativa si holistica ce merita sa fie cel putin incercata pentru a-i descoperi beneficiile.

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Ce fel de minte ai?
Incepe quiz
Ce fel de minte ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.