Infectiile cu micobacterii netuberculoase- cauze, simptome, tratament

Infectiile cu micobacterii netuberculoase- cauze, simptome, tratament

Paraschiv Teodora

Micobacteriile sunt microorganisme care pot produce diferite boli ce se vindeca cu antibiotice. Trebuie sa stii ca micobacteriile netuberculoase sunt niste bacili atipici, care pot produce diverse infectii, altele decat tuberculoza.

Printre aceste micobacterii atipice se numara: M. intracellulare, M. kanassi, M. xenopi, M. malmoense.

Trebuie sa stii ca acesti microbi pot determina infectii respiratorii, cutanate, inflamatii ale ganglionilor limfatici, infectii ale tesuturilor moi, tendoanelor, articulatiilor si oaselor.

Afla ca in cadrul imunodeficientelor, micobacteriile netuberculoase se pot raspandi in intregul organism, generand infectii diseminate.

Cauzele infectiilor cu micobacterii netuberculoase

M. intracellulare, M. avium si M. kansasii sunt cele mai frecvente specii de micobacterii care determina infectii pulmonare. Bolile pulmonare cronice, preexistente, sunt predispozante pentru afectiunile date de micobacterii netuberculoase.

Limfadenita (inflamarea unui ganglion sau a unui grup ganglionar din lantul cervical anterior) este data de bacilul M. scrofulaceum.

Micobacteriile netuberculoase mai pot determina si infectii cutanate. Ai grija daca mergi la bazin sau intri in contact cu acvarii cu pesti tropicali, pentru ca aici se poate dezvolta bacteria M. marinum.

In multe zone tropicale de pe glob, M. ulcerans este micobacteria care determina ulcerul Buruli.

Trebuie sa mai stii ca infectiile cu micobacterii netuberculoase, ale tesuturilor moi si oaselor, apar in urma injectiilor si a manevrelor chirurgicale. Doar pacientii cu imunitatea afectata risca sa faca astfel de infectii.

Simptomele infectiilor cu micobacterii netuberculoase

In afectiunile pulmonare date de micobacterii netuberculoase, manifestarile clinice sunt:

-tuse cronica;

-subfebrilitate;

-stare de rau;

-hemoptizie (tuse cu sange).

Limfadenita apare la copiii de pana la la 5 ani si se manifesta prin marirea de volum a unui ganglion sau a unui grup din lantul cervical anterior. Acesta nu doare, dar creste in dimensiuni foarte repede.

Micobacteriile netuberculoase pot da diverse infectii cutanate. Acestea se manifesta initial ca un nodul mic violaceu sau o pustula. Ulterior, apare o ulceratie care va fi acoperita de o crusta sau un mic abces. Daca ai imunitatea scazuta si faci o infectie cutanata cu o micobacterie netuberculoasa, trebuie sa stii ca aceasta se poate  extinde pe tot tegumentul.

Ulcerul Buruli, prezent doar in zonele tropicale, apare ca un nodul. Acesta este vizibil pe maini sau picioase si da mancarime; se poate sparge, formand un ulcer superficial.

infectie microbacterii netuberculoase

Diagnosticul infectiei cu micobacterii netuberculoase

Micobacteriile netuberculoase sunt niste bacterii atipice, care nu pot fi vizualizate la microscop prin metode uzuale si nici nu pot fi cultivate in conditii obisnuite. Trebuie sa stii ca diagnosticul infectiei cu aceste bacterii se face greu si dureaza in jur de o saptamana.

Pentru a stabili daca ai o infectie cu aceste micobacterii, trebuie sa faci diverse analize in functie de zona afectata. Este utila si efectuarea unei antibiograme pentru stabilirea agentului chimioterapic potrivit.

Tratamentul infectiei cu micobacterii netuberculoase

Daca ai o afectiune pulmonara cu micobacterii netuberculoase, poti sta linistita, pentru ca aceasta se vindeca si fara medicamente. Daca esti imunosupresata sau ai alte boli asociate, poti lua claritromicina sau alte antibiotice conform antibiogramei.

Doar in infectia cu M. kansasii se recomanda tuberculostatice de tipul izoniazida, rifampicina sau etambutol pentru 18-24 de luni.

Limfadenita se trateaza prin excizia ganglionului; daca aceasta este riscanta, se poate face aspiratie si chimioterapie.

Bolile cutanate date de micobacterii netuberculoase se vindeca spontan. In caz de persistenta sau diseminare, se pot administra agenti antibacterieni: rifampicina, etambutol, trimetroprim-sulfametoxazol sau minociclin.

Ulcerul Buruli in general este excizat si tratat cu rifampicina sau clofazimin.

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.