Cum se manifestă și cum se tratează infecția urinară la adulți

Cum se manifestă și cum se tratează infecția urinară la adulți

Redactor Alexa Galgau

Infecția urinară este o afecțiune cu care se confruntă mai ales femeile, din cauza faptului că bacteriile ajung mai ușor în aparatul urinar prin uretra mai scurtă decât a bărbaților. Aproape oricine s-a confruntat măcar o dată în viață cu o infecție urinară și, chiar dacă această afecțiune nu este luată în serios de obicei, poate să afecteze inclusiv rinichii, dacă nu este tratată la timp.

Află mai multe despre infecția urinară la adulți și citește sfatul medicului specialist referitor la această boală!

Infecția urinară la adulți

Infecția urinară este o boală care provoacă multe neplăceri fizice și nu trebuie lăsată să evolueze, pentru că se poate extinde la rinichi, devenind mult mai gravă și mai greu de tratat.

Iată câțiva factori de risc în ceea ce privește infecția urinară la adulți:

  • direcția greșită de ștergere după scaun (trebuie făcută din față înspre spate);
  • igiena precară;
  • folosirea lenjeriei sintetice, în special a chiloților tanga;
  • bacteriile transmise în timpul sexului;
  • consumul insuficient de lichide;
  • infecții urinare anterioare.

Descoperă AICI câteva cauze nebănuite ale infecției urinare!

Sfatul medicului

INFECȚIA URINARĂ LA ADULȚI

Infecția urinară determinată de prezența și multiplicarea microorganismelor la nivelul tractului urinar duce la apariția unor simptome destul de supăratoare ce pot afecta viața socială, profesională
și sexuală, în special a adulților tineri, dar și a vârstnicilor.

Simptomele constau în: micțiuni frecvente, usturime în momentul micțiunii, durere abdominală joasă (în caz de CISTITĂ = infecție și inflamație a vezicii urinare), dureri lombare (în caz de afectare renală), hematurie (prezența de sânge în urină), piurie (prezenta de puroi în urină), febră, frisoane.

O serie de microorganisme pot fi responsabile de apariția simptomelor de infecție urinară. Cel mai frecvent este incriminată E. COLI.

Tratamentul se adresează atât formelor joase (uretrite, cistite), cât și a celor înalte (pielonefrite).
Pentru a ști cu certitudine ce tip de microorganism este responsabil pentru problema dumneavoastră urinară, se recomandă efectuarea UROCULTURII în asociere cu EXAMENUL SUMAR DE URINĂ.
Medicul ginecolog sau urolog vă poate recomanda și alte investigatii: ecografie, cistoscopie etc.
Tratamentul vizează în principal  administrarea de antibiotice în conformitate cu antibiograma, antiseptice și bacteriostatice urinare, extract din merișor sau hibiscus, antispastice, cură lichidiană.

ATENȚIE!!! Infecția urinară trebuie tratată corect, țintit. Tratamentul la întâmplare poate duce la recurențe frecvente și, în timp, la scăderea capacității de funcționare a rinichilor. De cele mai multe ori, un simplu tratament naturist nu este suficient.

Pentru mai multe informații, un diagnostic corect și un tratament adecvat, adresați-vă medicului ginecolog!

Doamna Doctor Cătălina Bicoi, medic specialist obstetrică-ginecologie, competență în ecografie, laparoscopie ginecologică, histeroscopie și colposcopie în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara (Maternitatea Odobescu), cât și în cadrul clinicii Sofiamed (Milimed), vă stă la dispoziție.
Telefon contact: 0724389328
E-mail: catalina_gyn@yahoo.com
catalina@sofiamed.ro

Prevenirea infecției urinare la adulți înseamnă să îți iei câteva măsuri simple, pe care să le respecți toată viața:

  • urinarea după sex;
  • folosirea lenjeriei din bumbac și a hainelor lejere, nu foarte strâmte;
  • consumul adecvat de lichide (2 litri pe zi);
  • consumul regulat de ceai de merișoare sau de suc de merișoare, unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste împotriva infecției urinare;
  • o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume, pentru o imunitate crescută;
  • igienă intimă adecvată;
  • tratarea din timp a unei infecții urinare și administrarea tratamentului până la capăt, pentru ca organismul să nu dezvolte rezistență la antibioticul respectiv.

 

Administrarea antibioticelor pentru tratarea infecției urinare poate determina însă dezechilibrul florei vaginale, făcându-te susceptibilă în fața infecțiilor precum candidoza. Pentru prevenția infecțiilor vaginale în timpul unui tratament cu antibiotice, folosește un produs care va sprijini nivelul lactobacililor de la nivelul vaginului. Formula pe bază de prebiotice a Multi-Gyn FloraPlus optimizează pH-ul vaginal și ameliorează simptomele neplăcute ale candidozei, fiind indicată în prevenția și tratamentul acesteia.


Multi-Gyn FloraPlus,
magazinvavianpharma.ro, 46.93 lei

Infecția urinară la adulți este o neplăcere cu care cei mai mulți dintre noi se confruntă la un moment dat, însă ceea ce o agravează, de fapt, este propria noastră neglijență. Atât timp cât urmezi sfaturile medicului și optezi pentru un tratament prescris de acesta, nu ai de ce să îți faci probleme!

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.