Bolile cu transmitere sexuală se transmit prin intermediul toaletei: mit sau realitate?

Bolile cu transmitere sexuală se transmit prin intermediul toaletei: mit sau realitate?

Redactor Andreea Baluteanu

De câte ori nu te-ai abținut de la a mai bea un pahar de vin sau încă o limonadă pentru că te temeai că vei fi obligată să folosești toaleta? Simpla imagine a tuturor microorganismelor periculoase ce defilau agresive pe capacul de WC era suficientă pentru a-ți lua la revedere rapid și a porni pe cel mai scurt drum spre casă!

Însă sunt neliniștile tale justificate? Dacă ceea ce te speria era posibilitatea să te molipsești de o boală cu transmitere sexuală de pe capacul de la toaletele publice, experții vin să te lămurească în rândurile de mai jos! Află dacă este mit sau realitate ceea ce te îngrozea!

Poți sau nu să iei o BTS de la toaletele publice?

Fie că reușești sau nu să te abții să folosești toaleta publică, teama rămâne: oare cât de mult ai riscat? Este posibil ca armata de virusuri și bacterii să îți fi invadat deja organismul, iar sistemul imunitar să fie sub alertă?

femeie sufera de dureri cauzate de o boala cu transmitere sexuala

Nu, sunt de părere specialiștii. Conform lor, ideea că BTS-urile se transmit prin intermediul toaletei este doar un mit, o fabulație pornită de la doctorii din secolul al XIX-lea. În tentativa de a destigmatiza aceste afecțiuni, medicii perioadei au lansat teoria că pot fi contractate și de pe suprafețele cu utilizare comună.

Care sunt argumentele în vederea salvării reputației toaletelor de surse de BTS? În primul rând, microorganismele patogene ce pot cauza o boală cu transmitere sexuală nu rezistă mult în afara organismului gazdei lor. Acestea nu tolerează deloc spațiile uscate, așa că vor muri în numai câteva minute dacă au ajuns pe vreuna dintre suprafețele toaletei.

Chiar și în cazul puțin probabil în care bacteriile sau virusurile ar rezista, ele nu te pot îmbolnăvi decât dacă ajung în interiorul corpului tău. În cel mai rău caz cu putință, îți pot atinge pielea, unde, din nou, se vor stinge în tăcere.

Ar putea exista un singur factor care să înlesnească transmiterea, și anume existența unor răni deschise în zona anală, care intră în contact direct cu toaleta, și prin care microorganismele ar pătrunde în corpul tău. Însă experții citați de ABC Australia insistă că este foarte puțin probabil și că nu au întâlnit în realitate niciun astfel de caz.

Situația este comună și pentru infecțiile intime, dar și pentru îmbolnăvirea cu virusul HIV.

Chiar dacă nu te poți molipsi de o BTS la toaletă, fii însă extrem de atentă la igienă. Nu îți atinge fața fără să te fi spălat pe mâini, folosește neapărat săpun și usucă-te bine ca să previi proliferarea bacteriilor.

Care sunt principalele cauze ale unei boli cu transmitere sexuală?

Așa cum le spune și numele, BTS-urile se transmit în principal prin contact sexual direct (inclusiv sex oral). Unele afecțiuni pot fi însă contagioase și prin contactul piele pe piele.

În ceea ce privește cauzele BTS-urilor, la baza lor poate sta o infecție cu:

  • bacterii (gonoreea, sifilisul, chlamydia)
  • paraziți (Tricomoniaza);
  • virusuri (infecția cu HPV, HIV sau herpesul genital).

Cum previi instalarea bolilor cu transmitere sexuală

Sunt câteva măsuri care vor ajuta să previi transmiterea BTS-urilor și care nu au nicio legătură cu evitarea toaletelor publice. Iată despre ce e vorba!

Practică numai sex protejat. Folosește prezervativul, deoarece anticoncepționalele nu te apără de BTS-uri.

Abține-te de la a face sex cu parteneri diverși. Da, știm, este fun, dar și riscurile sunt pe măsură.

Evită consumul excesiv de alcool sau de droguri. Acestea îți pot întuneca raționamentul și te pot împinge să comiți greșeli regretabile.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum să manifești o persoană. Tot ce trebuie să știi pentru a-l atrage pe "acel" cineva în viața ta
Cum să manifești o persoană. Tot ce trebuie să știi pentru a-l atrage pe "acel" cineva în viața ta
De ce jucarie sexuala ai nevoie?
Incepe quiz
De ce jucarie sexuala ai nevoie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.