Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Calculează-ți greutatea ideală după formula Lorentz

Vineri, 07.04.2017

Trebuie să știi care este greutatea ideală în funcție de înălțimea ta, ca să afli dacă este nevoie să mai slăbești. Există mai multe metode de calcul pentru greutatea ideală, iar formula Lorentz este una dintre ele.

Comparând greutatea ta actuală cu greutatea ideală, pe care o poți afla în urma unui simplu calcul matematic, vei stabili cât trebuie să slăbești. Desigur, greutatea ideală diferă în funcție de sex, dar și de înălțime și de vârstă.

Iată de ce este important să faci un calcul corect, ca să afli cum trebuie să îți organizezi dieta. E posibil să nu fie deloc nevoie să slăbești sau, dimpotrivă, să fie indicat să dai jos mai multe kilograme decât credeai.

Formulele de calcul pentru a afla greutatea ideală sunt alternative la cunoscutul indice de masă corporală, care îți spune dacă ai risc de obezitate. Totuși aceste formule pot da rezultate diferite, deci trebuie multă atenție când le folosești. Astfel, e posibil ca greutatea ideală aflată prin formula Lorentz să difere de cea recomandată în urma altei formule.

Formula Lorentz pentru aflarea greutății ideale este foarte simplă. Sistemul a fost prezentat în anul 1929 și are două variante, una pentru bărbați și alta pentru femei. Ambele iau în calcul greutatea actuală și înălțimea.

 slabire

Iată cum se calculează formula Lorentz pentru femei:

Greutatea ideală (în kilograme) = înălțimea (în centimetri) – 100 – (înălțimea – 150) / 2

Formula Lorentz pentru bărbați:

Greutatea ideală = înălțimea – 100 – (înălțimea – 150) / 4

Alte formule de calcul pentru greutatea ideală

Există și alte metode de calcul pentru a afla care este greutatea ideală. Iată câteva dintre acestea:

 • Formula Monnerot-Dumaine

Greutatea ideală = înălțimea – 100 + (4 x circumferința încheieturii) / 2

 • Formula Broca

Greutatea ideală = înălțimea – 100

Rezultatele pe care le vei obține dacă încerci toate aceste formule de calcul pot fi puțin diferite.

De exemplu, luăm cazul unei femei care are greutatea actuală de 57 de kilograme și înălțimea de 1,57 metri. Conform formulei Broca, are deja greutatea ideală, aceasta fiind chiar 57 de kilograme. Însă, dacă aplicăm formula Lorentz, femeia trebuie să mai slăbească puțin, fiindcă greutatea ideală în cazul ei este de 53,5 kilograme.

Cum calculezi indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală este una dintre cele mai folosite metode prin care poți verifica dacă ești în formă sau trebuie să slăbești. Metoda de calcul a fost inventată în secolul al XVIII-lea de L.A.J. Quetelet și este folosită și în prezent. Unele companii de asigurare o folosesc pentru a estima riscul de boli cardiovasculare al clienților.

Iată cum se calculează:

Indicele de masă corporală = greutatea / (înălțime x înălțime)

Înălțimea este redată cu zecimale. De exemplu, pentru o persoană care are 70 de kilograme și înălțimea de 1,70 metri, calculăm astfel:

IMC = 70 / (1,70 x 1,70)

După ce ai aflat care este indicele de masă corporală în cazul tău, ține cont de interpretarea lui! Astfel, un indice cuprins între 18 și 25 arată o greutate normală. Între 15 și 18,5 indică o persoană slabă, sub 15 este vorba de malnutriție. Între 25 și 30 este semn de supraponderabilitate. O persoană care are un indice cuprins între 30 și 35 este grasă, iar dacă are între 35 și 40 poate fi considerată deja obeză.

Calculează-ți și tu greutatea ideală, prin ce metodă dorești, și află dacă trebuie să ții dietă!

Vezi și Greutatea și vârsta: de ce este mai greu să slăbești pe măsură ce îmbătrânești

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!