Când, cum și de ce trebuie să folosim acid folic?

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, cu siguranță ai întâlnit cel puțin o persoană binevoitoare care să te îndrume să iei acid folic, chiar înainte ca doctorul tău să ți-l recomande în mod oficial. Cu toate acestea, este posibil să nu fi fost conștientă că o mare parte dintre femei au nevoie să ia acid folic, indiferent dacă așteaptă sau nu un bebe.

Află din rândurile de mai jos ce este acidul folic, de ce ai nevoie de el și, mai ales, de unde și cum îl poți administra. Află tot ce trebuie să știi despre această substanță atât de prețioasă!

Ce este acidul folic?

Acid folic, folat, vitamina B: care să fie diferența dintre acești termeni folosiți adesea eronat chiar și de către profesioniști? O explicăm în rândurile de mai jos!

femeie ia supliment cu vitamine

Folatul reprezintă o formă a vitaminei B care ia naștere în mod natural. Regăsit și sub denumirea de vitamina B9, folatul se întâlnește într-o serie de alimente.

De partea cealaltă, acidul folic este forma sintetizată în laborator a folatului. El poate fi asimilat fie dintr-un supliment cu vitamine, fie din alimentele fortificate (mai multe despre acestea în rândurile de mai jos).

Ambele forme sunt necesare însă în corp pentru producția de globule roșii. Implicate în transportul oxigenului către organe, celulele roșii pot produce anemie atunci când sunt prezente în număr deficitar. Dacă lipsa de folat este la baza acestei afecțiuni, vei suferi de anemie prin deficit de acid folic.

Acidul folic contribuie de asemenea la metabolism, dar și la prevenirea anomaliilor fătului în primele etape ale sarcinii.

Cine are nevoie de acid folic?

Toți oamenii au nevoie de acid folic, dar în special femeile. Și, dat fiind faptul că multe sarcini apar neplanificat, majoritatea specialiștilor indică faptul că ar trebui să iei acid folic indiferent dacă aștepți sau nu un copil, atât timp cât te afli la vârsta reproducătoare.

Iată care sunt principalele cazuri în care ar trebui să iei acid folic:

  • înainte sau după sarcină: acidul folic previne anomaliile fătului (encefalie, spina bifida, dar și preeclampsia sau avortul spontan. Dat fiind că acest defecte genetice se concretizează în primele etape ale sarcinii, când majoritatea femeilor nici nu știu că sunt gravide, e de preferință să iei acid folic cu cel puțin 6 săptămâni înainte de a încerca să rămâi însărcinată;
  • pentru a produce globule roșii sănătoase și a preveni astfel instalarea anemiei cauzate de carența de acid folic;
  • alte situații: dacă suferi de probleme digestive, de boli ale ficatului sau ale rinichilor, dacă consumi alcool în mod exagerat sau iei medicamente pentru psoriazis sau pentru artrită reumatoidă. În toate aceste cazuri, este recomandat să discuți neapărat cu medicul tău;
  • copiii cu sau fără deficiențe.

femeie gravida ia acid folic

De unde trebuie administrat acidul folic?

După cum am văzut, acidul folic nu este necesar numai femeilor însărcinate. Însă cum îl administrezi?

Sursele naturale de folat sunt suficiente pentru categoriile de persoane care nu au nevoie expres de această vitamină. Astfel, regăsești folat în spanac și alte legume de culoare verde închis, în portocale și în suc de portocale, în nuci, fasole, carne albă și carne roșie și în cereale integrale. După cum vezi, sursele sunt diverse și ușor de integrat în alimentație.

De partea cealaltă, acidul folic se regăsește în alimente fortificate precum pâinea, pastele sau cerealele. Verifică cu atenție eticheta, deoarece unele dintre aceste produse conțin cantități însemnate de acid folic, care pot acoperi chiar necesarul zilnic.

Însă, dacă plănuiești să rămâi însărcinată, suferi de anemie sau te regăsești în celelalte situații descrise mai sus, sfatul nostru este să apelezi la un supliment. Discută cu doctorul, ca să stabilești cantitatea necesară de acid folic, și consultă piața pentru cel mai bun produs.

vitoral M Nu îți faci griji pentru consumul tău de acid folic, ci pentru al celui mic? Atunci avem pentru tine suplimentul perfect! Este vorba despre Vitoral M Junior Spray oral pentru copii, un supliment alimentar cu gust de portocală și de xilitol, care se administrează oral. Produsul conține un complex de vitamine ce contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a oaselor celui mic, la funcționarea echilibrată a sistemului imunitar și a metabolismului. Vitoral M Junior Spray oral include de asemenea acid folic, așa că este musai de bifat pentru o creștere sănătoasă a prichindelului tău. Produsul este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.