Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Angina Prinzmetal: simptome, diagnostic, tratament

Farima Maria

Durerile in piept sau asa-numita angina sunt de cele mai multe ori asociate unei afectiuni cardiace. Cauza cardiaca poate avea insa la baza o serie intreaga de fenomene, ceea ce diferentiaza anginele. Un tip particular de angina este angina Prinzmetal.

Ce este angina Prinzmetal?

Angina Prinzmetal reprezinta o durere in piept, o senzatie de presiune care este determinata de spasmul arterelor care iriga cordul, adica arterele coronare. In clasificarea medicala a anginelor, angina Prinzmetal este una instabila, ceea ce inseamna ca apare in repaus si fara vreun element determinant.
O caracteristica a acestei angine este ca apare o perioada de timp, dupa care pot fi saptamani intregi, chiar luni, in care dispare. Cel mai adesea se manifesta noaptea, intre orele 12 si 8 dimineata.

Cauzele anginei Prinzmetal

Principalul fenomen care sta la baza anginei Prinzmetal este spasmul arterelor coronare. Acesta se refera la o contractie involuntara si anormala a structurilor musculare din peretele arterelor. In acest fel, diametrul lor se micsoreaza si restrictioneaza aportul de sange care ajunge la segmentul cardiac irigat de artera in cauza. Rar, daca spasmul dureaza mai mult, el poate duce la infarct.

Factorii favorizanti pentru angina Prinzmetal

Angina Prinzmetal este o afectiune relativ rara. Factorii favorizanti sunt:


-sexul masculin;
-varsta intre 51-57 ani;
-absenta unor factori majori ce pot favoriza bolile cardiovasculare;
-fumatorii.


Cei mai multi dintre pacientii cu angina Prinzmetal asociaza insa si ateroscleroza, ceea ce creste considerabil riscul unui infarct.


Simptomele anginei Prinzmetal

Angina Prinzmetal este o durere in piept cu urmatoarele caracteristici:
-este localizata sub stern;
-are caracter constrictiv, de presiune;
-apare cel mai frecvent in repaus;
-poate aparea in fiecare zi in jurul aceleiasi ore;
-dureaza intre 5 si 30 minute;
-cedeaza la nitroglicerina sublinguala;
-poate duce la lesin.

Diagnosticul de angina Prinzmetal

Cel mai frecvent, diagnosticul de angina Prinzmetal se pune in cadrul unui ECG efectuat in timpul durerii toracice. Elementul definitoriu este ascensionarea segmentului ST pe traseul electrocardiografic, dar interpretarea lui ca angina Prinzmetal se face doar in conditiile absentei unei afectiuni cardiace preexistente. Altfel, se considera a fi semn de infarct.

Dupa criza dureroasa, pot aparea tulburari de conducere sau de ritm cardiac:
-extrasistole ventriculare;
-tahicardie ventricualra;
-bloc atrio-ventricular.

Monitorizarea Holter poate fi foarte utila, daca pacientul nu are angina in momentul prezentarii la medic si se doreste monitorizarea lui pe 24 de ore.

Exista si teste de provocare:
-proba de efort;
-testul la ergonovina;
-testul de hiperventilatie.

Metoda de aur in stabilirea diagnosticului de angina Prinzmetal este angiograma. Se administreaza anterior o substanta ce poate induce spasm coronarian, spasm vizualizat apoi pe angiograma.

Tratamentul anginei Prinzmetal

Tratamentul anginei Prinzmetal este medicamentos si cuprinde:
-nitrati al caror efect vasodilatator este benefic atat in criza cand se poate administra nitroglicerian sublinguala, cat si in preventie;
-blocantii de calciu care sunt cei mai utili;
-se evita aspirina care este prescrisa deseori in bolile de inima, pentru ca in acest caz, ea favorizeaza aparitia spasmului coronarian.

Angina Prinzmetal are rareori o evolutie letala, dar sperie pacientul prin intensitatea durerii. In acelasi timp, e important ca o astfel de afectiune sa fie suficient investigata pentru a nu ascunde o boala cardiaca mult mai importanta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  adina (anonim)
  19 martie 2013 17:05

  Angina Prinzmetal NU cedeaza la NG ( nitroglicerina ).

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!