Care este legătura dintre tiroidă și menstruația neregulată

Care este legătura dintre tiroidă și menstruația neregulată

Roxana R

Între menstruația neregulată și bolile de tiroidă există o legătură! De aceea, analizele pe care le faci la medic ar trebui să includă și teste pentru a evalua sănătatea acestei glande.

Legătura dintre hipotiroidism (funcționarea prea lentă a tiroidei) și ciclul menstrual neregulat a fost observată de medici încă din anii 1950. Mai multe studii ample au arătat că multe femei care suferă de această boală a tiroidei au și tulburări menstruale. Cele mai frecvente tulburări de ciclu erau oligomenoreea (menstruație foarte rară) și amenoreea (absența menstruației).

Problemele apar deoarece funcționarea anormală a tioidei afectează ovulația. Legătura dintre aceste organe este clară, pentru că în ovule există receptori de hormoni tiroidieni.

Iată de ce ar fi bine să ceri medicului să-ți evalueze și tiroida, dacă ai tulburări grave de menstruație! Testele includ de obicei analize hormonale și ecografie la tiroidă și la ovare.

De asemenea, dacă ți-a venit pentru prima dată menstruația foarte devreme sau la o vârstă prea înaintată, ar trebui să verifici starea tiroidei. Bolile care afectează această glandă pot determina o pubertate precoce sau, dimpotrivă, întârziată.

Pubertatea precoce este diagnosticul pus dacă ai avut prima menstruație înainte de 10 ani. De multe ori, de vină este tiroida, mai exact hipotiroidismul. Pubertatea întârziată înseamnă că ai avut prima menstruație după vârsta de 15 ani. De cele mai multe ori, problema apare din cauza hipertiroidismului.

Orice schimbare a ciclului menstrual trebuie să te pună pe gânduri. Tidoida poate provoca diferite tulburări de menstruație: un ciclu prea abundent, menstruații care apar tot mai rar sau care lipsesc complet.

femeie in pat

Iată câteva tulburări de menstruație care pot indica boli ale tiroidei!

Simptome de hipertiroidism

Hipertiroidismul apare atunci când glanda produce prea mulți hormoni tiroidieni. Acești hormoni vor stimula metabolismul, iar acest lucru va duce la manifestări foarte neplăcute. Printre simptomele bolii se numără pulsul foarte mare, tensiune crescută, tremuratul membrelor, intoleranță la căldură, slăbire excesivă, diaree, nervozitate, apetit crescut, insomnie, greață și vomă.

Funcționarea prea activă a tiroidei poate duce și la întârzierea pubertății, menstruații prea ușoare, cu sângerare anormal de puțină, precum și menstruații foarte rare (oligomenoree) sau lipsa menstruației pentru mai mult timp (amenoree).

Simptome de hipotiroidism

Hipotiroidismul este o boală destul de des întâlnită. Apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Prin hormonii pe care îi produce, tiroida controlează metabolismul, modul în care celulele transformă hrana în energie.

Această boală a tiroidei se manifestă prin constipație, depresie, piele uscată, căderea părului, oboseală, intoleranță la frig, puls prea lent, îngrășare, umflarea galndei tiroide (gușă).

O funcționare prea „leneșă” a tiroidei duce și la tulburări destul mai grave legate de menstruație. Poate provoca o pubertate precoce, menstruații foarte dese, extrem de abundente, cu sângerări masive (menoragie). Astfel, e posibil ca ciclul să vină la 25 de zile în loc de 28 și să dureze 6-7 zile. De asemenea, hipotiroidismul este asociat cu durerile puternice din timpul menstruației (dismenoree). Această tulburare a ciclului se manifestă prin dureri de burtă, de spate, de picioare, balonare, greață și tulburări de tranzit intestinal.

Dacă suferi de oricare dintre aceste tulburări de menstruație, este bine să mergi și la un endocrinolog, nu doar la ginecolog. Astfel, medicul va evalua nivelul TSH-ului din sânge, hormonul care arată cum funcționează tiroida. În cazul în care tiroida ta nu este sănătoasă, medicul îți va prescrie și tratametul necesar.

De mare ajutor pot fi și suplimentele alimentare concepute speciale pentru femei. Printre acestea se numără și tabletele Wellwoman de la Vavian Pharma, care conțin doze necesară de vitamine, minerale și ulei de primulă, esențial pentru sănătatea femeilor.

wellwoman Vitaminele, mineralele și antioxidanții din compoziție îți vor asigura o stare de bine și îți vor stimula imunitatea. Uleiurile de primulă și de limba-mielului ajută la reglarea ciclului menstrual și la ameliorarea manifestărilor neplăcute provocate de sindromul premenstrual. Trebuie să iei o singură tabletă pe zi, în timpul mesei. Acest supliment nu conține conservanți, coloranți artificiali, gluten, sare sau zahăr.

Iată care este legătura dintre tiroidă și menstruație și de ce este important să mergi la medic pentru analize cât mai detaliate!

Vezi și care sunt semnele că suferi de tulburare disforică premenstruală

Surse foto: Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.