Cauze care duc la necrozarea țesuturilor. Cum se manifestă această afecţiune
Cuprins
Necroza este o condiție foarte gravă, care apare atunci când celulele care formează țesuturile mor prematur, putând fi cauzată de traume fizice, infecții sau toxine care atacă direct celulele. Există mai multe tipuri de necrozare a țesutului, fiecare cu simptome specifice.
Citește mai multe despre necrozarea țesuturilor și cum se manifestă această condiție adesea fatală.
Necrozarea țesuturilor: cauze și simptome
Organismul este deja programat să omoare celulele bătrâne și să le înlocuiască cu altele noi, însă necroza este un tip de moarte celulară care întotdeauna este periculoasă și chiar fatală.
Moartea celulară cauzată de necroză nu este similară cu cea care survine în mod natural la nivelul celulelor. Țesuturile din jurul zonei afectate au un răspuns inflamator care nu permite fagocitelor să elimine celulele moarte prin procesul numit „fagocitoză”. Din acest motiv, cel mai adesea, țesutul necrozat trebuie îndepărtat chirurgical. Necroza lăsată netratată poate să rezulte într-o descompunere a țesuturilor necrozate, ceea ce evoluează în cangrenă.
Factorii externi care duc la instalarea necrozei pot include o traumă mecanică, o traumă la nivelul vaselor de sânge (care duce la întreruperea completă a suplimentării cu sânge într-o anumită porțiune) sau ischemia. Temperaturile extreme sunt, de asemenea, o cauză a necrozării țesuturilor din cauza distrugerii celulelor. De exemplu, în cazul degerării, se formează cristale în țesuturi, iar presiunea rezultată duce la „spargerea” celulelor.
Există șase tipuri principale de necroză:
- Necroza coagulativă: apare atunci când se formează o substanță gelatinoasă în țesuturile moarte și care apare din cauza denaturării proteinelor, care conduce la transformarea albuminei într-o pastă fermă și opacă. De obicei, această formă de necroză apare în țesuturiel oxigenate insuficient și apare cel mai adesea la rinichi, inimă și glandele adrenale.
- Necroza lichefiantă: apare atunci când celulele moarte sunt digerate și formează o masă lichidă vâscoasă. Acest tip de necroză apare în urma unor infecții bacteriene sau fungice. Țesutul necrozat este galben și cremos, fiind cunoscut sub numele de „puroi”.
- Necroza cangrenoasă: este un tip de necroză coagulativă care seamănă ca aspect cu țesutul mumifiat. Este caracteristică ischemiei membrelor inferioare și a tractului gastrointestinal. Țesutul necrozat este negru, iar cele profunde sunt în diverse stadii de descompunere.
- Necroza cazeoasă: este o combinație e primelor două tipuri de necroză, cauzată de microbacterii, ciuperci și anumite substanțe străine. Țesutul necrotic este alb și are un aspect brânzos. Celulele moarte se descompun, însă nu sunt complet digerate, lăsând în urmă particule granulare.
- Necroza de grăsime: apare doar la țesuturile grase și cel mai adesea provoacă pancreatita acută, o boală de multe ori fatală. Acest tip de necroză mai poate să apară la sân (după operații) și la glandele salivare.
- Necroza fibrinoidă: este un tip rar de necroză, cauzată de o depozitare a anticorpilor și a antigenului în pereții arterelor.
Tratamentul pentru necrozarea țesuturilor depinde de cauza de la baza acestui fenomen. De obicei, implică două procese: vindecarea cauzei de la baza necrozei și curățarea propriu-zisă a țesutului.
Țesuturile necrozate sunt îndepărtate complet, ele neavând șanse de recuperare. În funcție de cât de gravă este necroza, poate fi vorba despre îndepărtarea unei porțiuni mici de țesut sau de amputarea completă a unei părți a corpului, de pildă. În cazuri speciale, sunt folosiți inclusiv viermi care consumă țesuturi necrozate pentru a curăța cât mai bine zona respectivă.
Rănile cauzate de agenți fizici, precum arsurile chimice sau loviturile grave, sunt tratate cu antibiotice și medicamente antiinflamatoare, pentru a preveni infecția bacteriană și inflamația. Necroza poate fi împiedicată prin curățarea eficientă a rănii respective.
Necrozarea țesuturilor este o condiție foarte periculoasă, care poate amenința viața. De aceea, este obligatoriu ca tratamentul să fie aplicat cât mai repede, iar țesutul necrozat să fie îndepărtat urgent.