Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Ce afecţiuni ai dacă ţi se descuamează pielea de pe talpă şi din palmă

Marţi, 31.01.2017
de Andreea Baluteanu

Peisajul sublim al iernii, cu mantia albă care acoperă banalul cotidian, şi bujorii în obrăjori pe care ni-i dăruieşte frigul sunt, din păcate, doar faţeta pozitivă a anotimpului rece. Dincolo de frumuseţea ţinutului zăpezii, iarna ascunde şi o latură întunecată: o avalanşă de răceli, disconfort termic şi grad alarmant de uscare a pielii.

Odată cu instalarea anotmpului rece, multe dintre noi ne confruntăm cu porţiuni de piele descuamată, din cauza lipsei de hidratare, a alimentaţiei mai sărace în vitamine şi a straturilor de haine care ne asfixiază pielea. Există însă şi cazuri în care pielea se exfoliază doar pe palme şi pe tălpi, moment în care trebuie să te avertizăm că nu mai e vorba de o reacţie la frig, ci de afecţiuni în toată regula! Află mai jos despre ce e vorba!

Palme şi tălpi cu piele descuamată: care sunt afecţiunile care le provoacă

Pielea care se grăbeşte să te părăsească, exfoliindu-se în mod dramatic, este provocată, în general, de dermatite, infecţii fungice sau scabie, dar azi ne vom concentra pe acele afecţiuni cronice care provoacă descuamarea pielii doar pe anumite porţiuni, respectiv pe palme şi pe tălpi! Le vei regăsi în rândurile de mai jos!

piele descuamata palma

Keratoliza exfoliativă

Cu siguranţă, afecţiunea de mai sus îţi dă fiori numai la auzul numelui ei pompos! Keratoliza exfoliativă afectează mai ales pielea de pe mâini, deşi se poate manifesta şi la nivelului dermului de pe tălpi, sub forma unor băşici umplute cu aer care, odată sparte, lasă depozite de piele moartă, cojiţe şi zone descuamate, de formă ovală sau circulară. Situaţia se poate agrava, pielea devenind roşie, foarte uscată, crăpată, dar, în general, afecţiunea nu provoacă usturime sau dureri.

Keratoliza exfoliativă presupune un impact mai puternic asupra vârfului degetelor, acolo unde pielea moartă se poate întări, afectând chiar simţul tactil.

Deşi nu se ştie cu siguranţă care este cauza exactă a keratolizei exfoliative, dermatologii suspectează că ea s-ar forma în stratul cornos al pielii şi că este agravată de detergenţii agresivi, de expunerea prelungită la apă dură sau de un săpun care nu e blând cu pielea ta. Cremele emoliente, purtarea mănuşilor de protecţie şi achiziţia unui săpun delicat sunt soluţii de moment.

Keratoliza exfoliativă este o afecţiune specifică verii, aşa că este absolut necesar să mergi la medic dacă suspectezi că suferi de ea şi acum, în lunile reci de iarnă.

Keratodermia Oudtshoorn

Această boală transmisibilă este destul de rară şi poartă numele oraşului din Africa de Sud unde se presupune că a apărut prima dată. Pielea descuamată apare la început numai pe palme şi pe tălpi, dar poate avansa în cazuri mai grave şi pe membrele aflate în proximitate (braţe, gambe, genunchi) sau chiar pe întreaga suprafaţă a trunchiului.

Pielea exfoliată poate să fie însoţită şi de eritem (zone roşii, inflamate), dar, la fel ca în cazul keratolizei exfoliative, de cele mai multe ori este nedureroasă. Spre deosebire de afecţiunea de mai sus, keratodermia Oudtshoorn se manifestă cu precădere în lunile de iarnă. Însă nu este cazul să te alarmezi, deoarece este o afecţiune destul de rară.

Psoriasis palmoplantaris

Psoriazisul este o boală cronică autoimună care, în majoritatea cazurilor, se transmite ereditar şi care presupune inflamarea şi descuamarea pielii, dar care poate fi însoţită şi de dureri de articulaţii. Una dintre formele sale, Psoriasis palmoplantaris, apare cu precădere pe palme şi pe tălpi şi este lipsită de manifestări pe restul corpului. Pe lângă afecţiunile de mai sus, depozitele de piele descuamată și îngroşată sunt acum întovărăşite şi de inflamaţii, crăpături dureroase, plăci tegumentare sau chiar acnee purulentă. Ca şi în cazul afecţiunilor de mai sus, dacă ai şi cea mai mică bănuială că suferi de forma de psoriazis concentrată la nivelul palmelor şi tălpilor, este de preferat să contactezi cât mai repede un doctor.

Aşa cum am văzut, descuamarea pielii doar la nivelul palmelor şi tălpilor poate fi rezultatul unor afecţiuni diverse, dar, în toate cazurile de mai sus, este important să te îndrepţi cât mai repede spre cabinetul medicului de familie, asigurându-te că afecţiunea va fi ţinută sub control şi că sănătatea ta nu va fi şi mai profund periclitată.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoide de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!