Ce alimente sunt interzise dacă ai chisturi ovariene

Ce alimente sunt interzise dacă ai chisturi ovariene
Redactor Alexa Galgau
Marţi, 23.08.2016

Cuprins

Chisturile ovariene sunt o problemă comună printre femei și provoacă anumite simptome foarte neplăcute, precum durerile menstruale puternice și, uneori, probleme de fertilitate. Există tratamente pentru această afecțiune, cel mai banal fiind cel cu anticoncepționale, care reglează dezechilibrele hormonale și provoacă retragerea chisturilor. Foarte importantă se pare că este și alimentația, căreia pacientele cu chisturi ovariene ar trebui să îi acorde mult mai multă atenție.

Află ce alimente sunt dăunătoare dacă ai astfel de chisturi și de ce trebuie să le eviți pe cât posibil!

Alimente dăunătoare dacă ai chisturi ovariene

Efectul alimentației asupra stării generale de sănătate este adesea subapreciat, motiv pentru care nu prea ne impunem restricții alimentare decât atunci când avem o problemă de digestie sau vrem să slăbim. Adevărul este, însă, că ceea ce mâncăm ne afectează organele și ne ajută să ne vindecăm sau, dimpotrivă, ne face să ne îmbolnăvim mai rău. Chiar și chisturile ovariene sunt influențate de dietă și există anumite alimente dăunătoare pentru tine dacă ai această problemă de sănătate.

1. Aripioarele de pui

Pe primul loc în topul celor mai dăunătoare alimente pentru femeile care au chisturi ovariene se află delicioasele aripioare de pui după care toată lumea este înnebunită. Probabil că nimeni nu o să îți spună, dar, de fapt, aceste mâncăruri grase și picante agravează inflamațiile și amplifică durerile cauzate de chisturile ovariene.

În primul rând, carnea de pui pe care o consumăm în mod obișnuit nu este aceeași cu cea care era consumată acum o sută de ani, ci este plină de steroizi, care pot crește numărul de chisturi si le pot agrava. Nu ai cum să eviți consumul excesiv de steroizi proveniți din carne decât dacă îți permiți să cumperi carne de pui hrănit numai cu iarbă sau de pui de țară. În rest, pentru că cererea mondială este atât de mare, puii sunt injectați cu steroizi pentru a crește, iar cea mai mare concentrație se află în aripi.

În al doilea rând, dacă aripioarele de pui sunt și picante, așa cum le găsești la restaurantele fast-food, ele inflamează toate chisturile, inclusiv pe cele ovariene. Unde mai pui că prăjelile și mâncărurile grase, în general, amplifică și ele inflamațiile din corp? Dacă mănânci adesea aripioare de pui și ai dureri menstruale foarte mari din cauza chisturilor, renunța la acest aliment și vei observa o îmbunătățire.

2. Alimentele cu indice glicemic mare

Indicele glicemic îți indică de fapt impactul pe care îl are un anumit aliment asupra glicemiei - cu cât este mai mare, cu atât va crește nivelul acesteia mai repede și mai mult, ceea ce poate fi periculos. Alimentele cu indice glicemic mare sunt cele care îți dau energie pe moment, pentru ca mai apoi să aibă exact efectul opus (de exemplu: dulciurile, berea, cartofii prăjiți, produsele cu amidon, făina albă etc.).

Dar ce legătură există între sindromul ovarelor polichistice și nivelul glicemiei? Ei bine, conform studiilor de la universitatea Maryland, femeile care au chisturi ovariene sunt mult mai predispuse la a face diabet. În plus, o dietă bogată în alimentele nesănătoase enumerate mai sus poate să ducă la instalarea sau agravarea unui dezechilibru hormonal, ceea ce poate amplifica simptomele date de chisturi.

3. Carne roșie

Dacă ai chisturi ovariene, ține minte că unul dintre alimentele dăunătoare pentru tine este carnea roșie. În ultimii ani, tot mai mulți nutriționiști îndeamnă oamenii să nu consume mai mult de două porții de carne roșie pe săptămână, pentru că aceasta poate să îți scurteze viața dacă este consumată în exces.

Chisturile ovariene pot evolua în cancer, chiar dacă se întâmplă destul de rar, iar consumul de carne roșie, care este plină de grăsimi și colesterol, a fost asociat direct cu creșterea riscului de a face cancer. Având în vedere ca ai deja o sensibilitate în organism, ar fi bine să înlocuiești carnea roșie, în special cea procesată (cârnați, bacon, mezeluri etc.), cu carne slabă de pește și cu soia (dar nu în cantități prea mari, pentru că poate cauza dezechilibre hormonale).

Alimentele dăunătoare pentru persoanele care au chisturi ovariene sunt, de fapt, alimente pe care cu toții ar trebui să le consumăm cât mai rar dacă vrem o viață sănătoasă și lungă.

 

Vezi si
Alimente care scad potasiul
Alimente care scad potasiul
Raluca Margean | Marţi, 23.08.2016
Articolul urmator »
50 de alimente bogate în vitamina E
50 de alimente bogate în vitamina E
Raluca Margean | Joi, 30.05.2024
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Andreea Baluteanu | Miercuri, 10.04.2024
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024

Ne găsești pe