Ce boală ai în funcție de vârsta la care începi să albești

Ce boală ai în funcție de vârsta la care începi să albești

Redactor Andreea Baluteanu

Se poartă părul gri, inspirat de trendul granny hair, dar și cosițele albe ca neaua, tendință la care a dat naștere nimeni alta decât Daenerys Targaryen, Mama Dragonilor din celebrul serial „Urzeala tronurilor”. Deși suntem fascinate de aceste nuanțe la modă în ultimele sezoane, nu același lucru poate fi spus despre părul cărunt, pe care nimeni nu și-l dorește!

Suntem conștiente că, după vârsta de 40 de ani, acest fenomen ne va atinge și pe noi, dar ce se întâmplă dacă primele fire de păr albe apar mai devreme, la 20 sau la 30 de ani? Nu ne înfioară (doar) rațiunile estetice, cât mai ales cele medicale! Descoperă mai jos de ce boli poți să suferi, dacă îți apar primele fire de păr alb la vârste fragede!

De ce boli suferi, dacă albești la vârste fragede

Desigur, nu vorbim acum despre firele de păr răzlețe, care apar întâmplător și care te irită pe moment, dar de care uiți la cinci minute după. Ne referim în rândurile care urmează la porțiuni mari din podoaba capilară care au devenit gri, aproape pe nepusă masă!

par alvb

Specialiștii sunt de părere că albirea părului, proces care se referă la estomparea pigmentului de culoare din firul de păr, este un fenomen care începe, în mod normal, în jurul vârstei de 40 de ani (sau de la 35 de ani încolo) la caucazieni, și mai târziu la asiatici și la afro-americani. Dacă părul îți devine însă cărunt mult mai devreme, la 20-30 de ani, ai motive de îngrijorare. Descoperă mai jos afecțiunile care îți pot cauza această condiție!

Genetica

În cazul în care și părinții tăi au albit devreme, în jur de 25-35 de ani, poți sta liniștită (da, știm, e greu să gândești așa, când părul îți e împânzit de nesuferitele fire cărunte). Cercetătorii au descoperit în foliculul de păr o genă a albirii, care cauzează transformarea podoabei capilare într-una demnă de un George Clooney feminin. Așa cum te așteptai, gena este transmisă pe cale ereditară, ceea ce îți limitează drastic opțiunile!

Stresul

Este cazul să renunțăm să mai privim stresul ca pe o simplă condiție de viață și să recunoaștem că este vorba de o boală în toată regula. Imaginea tinerilor de 20 de ani cu capul plin de idei, dar acoperit de fire cărunte, nu mai e demult doar o anecdotă. Astfel, un studiu publicat în revista nature.com dezvăluia că șoarecii supuși la stres pierdeau mai repede celule stem din foliculii de păr.

Deficiențe de vitamine

Părul care albește prematur la 20 sau la 30 de ani poate fi cauzat și de carențe de nutrienți. Vitamina B12 este cel mai des adusă în discuție, iar situația se poate agrava dacă ești vegetariană sau iei anticoncepţionale. Mai mult, deficitul de Cobalamină (vitamina B12) poate antrena și afecțiuni precum anemie, așa că fii extrem de atentă. Include în dieta ta alimente bogate în acest nutrient, precum ficat de vită, sardine, carne de miel, somon sau brânză feta, cottage sau ouă. În cazul în care faci parte din grupul de vegani, ai nevoie de suplimente.

Fierul, calciul și vitamina D3 sunt la rândul lor incluse printre nutrienții a căror lipsă îți împânzește părul cu fire cărunte.

femeie disperata

Suferi de o boală

În primul rând, afecțiunile glandei tiroide sau pituitare declanșează un răspuns în organism care contribuie, printre altele, la albirea părului. Puțin cunoscute acum ceva timp, bolile autoimune, în care sistemul imunitar nu mai funcționează așa cum trebuie și începe să atace propriile organe ale corpului, sunt tot mai răspândite în prezent, iar alopecia și vitiligo se numără printre afecțiunile care îți dăruiesc, fără să vrei, granny hair.

Dermatita atopică influențează la rândul ei acest proces, afectând și pielea scalpului și, prin urmare, foliculii de păr, care nu mai produc suficient pigment de culoare. Persoanele predispuse la alergii se numără la rândul lor printre „candidatele” la albirea prematură.

Medicii te avertizează că și în cazul în care fumezi te poți abona singură la procesul de încărunțire: țigările afectează nu doar pielea, dar și scalpul, care se ridează la fel precum chipul tău. La fel ca în cazul dermatitei atopice, una dintre consecințe este albirea prematură a părului.

Încărunțirea timpurie a părului, care are loc în jurul vârstei de 20-30 de ani, nu ar trebui să te îngrijoreze doar din punct de vedere estetic. Ea presupune și existența unor riscuri medicale, așa că fă o vizită dermatologului tău, mai ales dacă ești prima din familie care a albit atât de devreme.  

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce se întâmplă când începi să mergi desculț în fiecare zi
Ce se întâmplă când începi să mergi desculț în fiecare zi
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.