Ce boli ai dacă îți este sete în exces

Ce boli ai dacă îți este sete în exces

Ionelia Olteanu

Setea este o senzație care apare atunci când corpul încearcă să transmită semnalul că este momentul să își ia aportul necesar de apă. Organismul are nevoie de hidratare în momente precum efortul fizic intens sau temperaturile ridicate. Acestea sunt situații în care setea este de natură fiziologică.

Există persoane care se confruntă cu starea de sete în exces, ceea ce le determină să consume o cantitate foarte mare de apă. În acest caz, poate fi semnalată prezența anumitor boli. Descoperă în articolul de mai jos ce poate sugera setea în exces și cum poți să îți dai seama dacă suferi de o afecțiune!

femeie care bea apă

Uite ce boală ai dacă îți este sete în exces!

Deshidratare

Atunci când organismul nu beneficiază de suficientă apă pentru a funcționa corespunzător, se instalează deshidratarea, iar setea este principalul simptom. Această afecțiune poate apărea din mai multe motive, precum diareea, transpirația în exces sau un program intens de exerciții fizice. Pe lângă senzația excesivă de sete, deshidratarea poate include: culoare închisă a urinei, gură și piele uscate, senzație de oboseală, dureri de cap.

Diabet

Prezența diabetului poate fi identificată prin intermediul senzației de sete accentuată. Această afecțiune nu permite organismului să producă suficientă insulină sau să o utilizeze în mod corespunzător. Un simptom comun al diabetului îl reprezintă urinarea frecventă sau în cantități mult mai mari decât de obicei. În acest mod se realizează eliminarea cantității de zahăr în exces din corp, dar se pierd și multe lichide într-un interval scurt de timp și intervine deshidratarea.

Pe lângă sete și urinare frecventă, alte simptome ale diabetului includ: vedere neclară, oboseală, foame, tăieturi și vânătăi care se vindecă lent.

Diabet insipid

În ciuda denumirii, această afecțiune nu are nicio legătură cu diabetul zaharat. Ea apare atunci când organismul nu produce suficient din hormonul numit vasopresină, care are rolul de a limita cantitatea de urină. Eliminând atât de multă apă, te confrunți cu setea excesivă, unul dintre simptomele majore. Prezența diabetului insipid este însoțită, firește, și de deshidratare.

Gură uscată

Xerostomia sau gura uscată afectează milioane de oameni. Apare ca urmare a faptului că glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a păstra gura umedă. Acest fapt poate fi determinat de administrarea medicamentelor pentru tratarea unor afecțiuni precum cancerul, dar și de consumul de tutun. Printre simptome se numără: respirația urât mirositoare, alterarea gustului, iritarea gingiilor sau dificultăți în mestecare.

Anemie

Anemia este o afecțiune asociată cu lipsa globulelor roșii sănătoase din organism. Unele persoane o dobândesc la naștere, altele se confruntă cu anemia odată cu înaintarea în vârstă. Există mulți factori care ar putea să o cauzeze, inclusiv prezența altor boli, dieta săracă sau sângerările masive din timpul menstruației. Anemia ușoară nu va induce starea de sete excesivă, dar aceasta se va manifesta odată cu agravarea afecțiunii. Alte simptome pot include: amețeală, senzație de oboseală și slăbiciune, piele palidă, puls rapid, transpirație.

Consumul de apă este un lucru extrem de benefic pentru organism, dar dacă senzație de sete persistă, atunci este recomandat să consulți un medic. Oricare ar fi cauza, ea trebuie descoperită pentru tratarea eventualelor afecțiuni.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Spune-ne ce gusturi ai la seriale și îţi spunem dacă îți întâlnești sufletul pereche anul acesta!
Incepe quiz
Spune-ne ce gusturi ai la seriale și îţi spunem dacă îți întâlnești sufletul pereche anul acesta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.