Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Redactor Andreea Baluteanu

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar mai există încă în statele sărace. Desigur, avitaminoza poate apărea la orice persoană care nu are grijă de alimentația sa, indiferent de origine sau de starea materială.

Descoperă mai jos care sunt principalele semne că suferi de avitaminoză, ce poți face pentru a o trata și care sunt cauzele acestei afecțiuni!

Cauze ale avitaminozei

Firește că oricine poate prezenta la un moment dat o lipsă de minerale sau vitamine, dar avitaminoza e mai gravă de atât: ea presupune aceste carențe pe termen lung sau lipsa mai multor nutrimente, manifestată concomitent.

În ceea ce privește cauzele acestui fenomen, află care sunt mai importante din rândurile de mai jos:

  • o dietă săracă în vitamine: cea mai importantă cauză a avitaminozei este alimentația care nu conține suficiente alimente proaspete sau variate;
  • metoda de preparare a alimentelor: dacă ești genul de persoană care consumă majoritar sau exclusiv alimente preparate termic, oricât de sănătoase ar fi, este posibil să pierzi nutrimente esențiale;
  • o alimentație dezechilibrată: se consideră că abuzul de carbohidrați poate determina organismul să aibă nevoie de mai multă vitamina B1;
  • o absorbție deficitară a vitaminelor: chiar dacă le introduci în dietă, corpul nu le absoarbe așa cum trebuie;
  • situații în care ai nevoie de mai multe vitamine: sarcina, alăptarea, în timpul creșterii;
  • anumite boli: hipertiroidismul, febra, anorexia, bulimia sau tratamentele anticancer pot cauza carențe de vitamine;
  • excesul de alcool: poate cauza o absorbție deficitară a vitaminelor.

Simptomele avitaminozei

Nu există un set general de simptome ale avitaminozei, deoarece carența fiecărei vitamine se manifestă într-un fel aparte.

Astfel, dacă ai lipsă de vitamina C, poți experimenta slăbiciune, apatie, dureri de membre, sângerări gingivale, dureri de articulații, rezistență scăzută la infecții, hemoragii, toate fiind semne ale scorbutului.

Deficiența de vitamina A se manifestă prin tulburări de vedere, predispoziția spre infecții ale aparatului respirator sau creștere întârziată la copii.

Vei ști că nu ai suficientă vitamina D dacă suferi de afecțiuni osoase, de carii sau dureri de dinți. Rahitismul la copii este deseori un simptom al carenței de vitamina D.

Lipsa de vitamina K va cauza hemoragii.

În ceea ce privește grupul de vitamine B, simptomele sunt diferite. Carența de vitamina B1 provoacă oboseală, iritabilitate, imposibilitatea de a te concentra, insomnii. Când nu ai suficientă vitamina B2, poți experimenta căderea părului, sensibilitatea la lumină sau leziuni pe limbă și pe buze. Lipsa de vitamina B8 provoacă stări depresive și senzația de piele uscată, iar cea de vitamina B12 - anxietate, anemie și oboseală continuă.

Cum tratezi avitaminoza

Pentru a trata avitaminoza, e important să stabilești care sunt carențele de vitamine de care suferi. Iată care sunt măsurile ce trebuie luate apoi!

Mănâncă sănătos! Include în alimentație fructe și legume proaspete, nuci și semințe, pește slab, cereale integrale, ouă, carne slabă, dar și leguminoase și semințe verzi încolțite. Este important să mănânci cât mai variat și mai echilibrat!

Tratează eventualele boli! Dacă avitaminoza este cauzată de anumite afecțiuni, urmează tratamentul pentru vindecarea lor.

Apelează la suplimente! În anumite situații (organismul nu absoarbe bine vitaminele, ești însărcinată sau alăptezi, traversezi o perioadă grea) va fi nevoie să apelezi la suplimente. Alege sortimente de calitate și avitaminoza va rămâne doar o tristă amintire!

  Vitoral B12 Spray Oral pentru adulți e un supliment alimentar cu gust de cireșe și xylitol, care va trata avitaminoza de vitamina B12, una dintre cele mai răspândite. Metabolismul, imunitatea și sistemul nervos vor funcționa mai bine, iar calitatea vieții va crește. Suplimentul nu conține coloranți artificiali, gluten, alcool. Agită bine înainte de utilizare și pulverizează direct în cavitatea bucală, doza zilnică recomandată fiind de un puf. Produsul este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.