Ce este cobalmina? Iată de ce corpul tău are nevoie de ea pentru a funcționa corect

Ce este cobalmina? Iată de ce corpul tău are nevoie de ea pentru a funcționa corect

Redactor Andreea Baluteanu

Numită și „vitamina roșie”, cobalmina (cunoscută și sub numele de cobalamină) reprezintă, de fapt, mult mai faimoasa vitamina B12. Regăsită în mod natural în foarte multe surse alimentare, dar majoritatea animale, vitamina B12 a început să fie obiectul unor carențe abia în societatea actuală, când multe persoane adoptă un stil de viață vegan.

Mila pentru animale, dorința de a proteja mediul sau pur și simplu necesitatea te-au făcut să te integrezi mândră printre vegani? Azi îți spunem care sunt beneficiile cobalminei, de ce ai nevoie de ea și cum o poți obține dacă ești supusă riscului de carențe.

Rolul cobalminei în organism

Din spectrul larg al vitaminelor din grupul B, cobalmina sau vitamina B12 se numără printre cele mai importante. Este un nutrient solubil în apă, ceea ce înseamnă că ai mare nevoie de surse zilnic, și e esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos și a creierului.

alimente cu vitamina B12

Principala atribuție a cobalminei în organism este aceea de a participa la producția de celule roșii, de unde și-a atras și numele de „vitamina roșie”. De asemenea, acest nutrient participă și la transportul oxigenului în organism, ceea ce îi nuanțează pe mai departe rolul deosebit de important.

Mai departe, vitamina B12 are un rol important în metabolismul proteinelor și al lipidelor. Mai mult, este vitală pentru femeile însărcinate, contribuind la buna dezvoltare a fătului.

Ce alte atuuri mai prezintă cobalmina? Susține sănătatea sistemului nervos, contribuie la producția de energie și participă și la sinteza acizilor grași. Visezi la o siluetă armonioasă? Vitamina B12 are un aport esențial și în metabolism.

Și, dacă nu te-am convins încă de caracterul prețios al vitaminei B12, îți mai prezentăm câteva dintre atribuțiile sale în rândurile de mai jos. Iată ce mai face cobalmina:

  • previne anemia;
  • susține sănătatea osoasă și poate preveni pe cale de consecință unele afecțiuni precum osteoporoza;
  • poate reduce riscul de degenerescență maculară;
  • îmbunătățește dispoziția și poate reduce riscul de depresie;
  • poate preveni pierderea neuronilor;
  • este implicată în ciclul hemocisteinei, susținând astfel starea emoțională, sănătatea articulațiilor și diviziunea celulară;
  • este minunată pentru păr, unghii sau piele.

Riști să suferi de carențe de cobalmină?

După cum am văzut, carențele de vitamina B12 pot fi deosebit de periculoase. În timp, lipsa cobalminei poate cauza anemie, poate afecta producția de celule roșii sau poate determina apariția tulburărilor emoționale.

De asemenea, nivelurile scăzute de „vitamina roșie” pot provoca tulburări digestive, senzație de furnicături, probleme cu vederea, dificultăți de concentrare sau de memorare ori tulburări de comportament.

Cine riscă să sufere de deficiențe de cobalmină? Iată mai jos care sunt principalele categorii afectate:

  • persoanele cu vârstă de peste 60 de ani;
  • persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, precum boala Crohn sau boala celiacă;
  • pacienții care au suferit operații gastrointestinale;
  • veganii cu o dietă strictă;
  • persoanele care iau medicamente antiacide.

Ce faci dacă ești în pericol de deficint de cobalmină?

Te numeri printre categoriile de risc în ceea ce privește lipsa de vitamina B12? Experimentezi simptome precum amețeala, oboseala, ritmul cardiac crescut sau paloarea?

Nu îți vom spune să renunți la stilul de viață abordat și să reîncepi să consumi carne, lapte sau ouă, deoarece există și alte metode de a reface nivelurile de vitamina B12.

Există și surse vegetale ale cobalminei, cele mai importante fiind soia fermentată, algele, ciupercile Shitake sau drojdia.

De partea cealaltă, poți achiziționa și diverse sortimente de lapte din plante care este fortificat cu vitamina B12.

Însă cercetătorii avertizează că absorbția vitaminei B12 din sursele non-animaliere poate fi diferită și deficitară. De aceea, ei recomandă administrarea unui supliment.

  Preferatul nostru? Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți. Contribuind la metabolismul energetic normal, la funcționarea sănătoasă a sistemului nervos, la sinteza normală a celulelor roșii și la întărirea imunității, suplimentul este excelent dacă te situezi printre persoanele cu risc de deficit de cobalmină. Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți are gust apetisant de cireșe și xilitol și e potrivit dacă ești vegetariană, dacă suferi de diabet sau de boala celiacă. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.