Ce este disfuncția tubară și cum se tratează
Cuprins
Disfuncția tubară este o afecțiune a tubei lui Eustachio – un canal mic care face legătura între urechea media și partea din spate a nasului. Dacă această tubă este blocată, te poate durea urechea și nu mai auzi bine, de aceea trebuie să mergi la un medic ORL-ist.
Disfuncția tubară apare atunci când tuba lui Eustachio este blocată și aerul nu mai circulă spre timpan, iar mucusul nu se mai poate scurge în afară. Din cauză că presiunea din ambele părți ale timpanului nu mai este echilibrată, sunetul nu mai este perceput corect și vei auzi înfundat, neclar. E posibil chiar să auzi un fel de păcănituri în urechea afectată și vei avea simptome similare gripei.
Cauzele disfuncției tubare
Disfuncția tubară poate fi provocată de mai multe probleme, motiv pentru care este important să mergi din timp la control, la un medic ORL. Simptomele neplăcute pot să dureze câteva săptămâni, dar sunt și cazuri în care țin doar câteva ore, dispar și reapar.
Principala cauză a blocării tubei lui Eustachio este o infecție a urechii. Există însă și alte situații. De exemplu, dacă suferi de alergie, atunci sinusurile tale secretă mai mult mucus decât este normal, iar acesta poate ajunge în tuba lui Eustachio, provocând obstrucționarea micului canal.
Secreția anormală de cerumen poate fi o altă cauză a afecțiunii. Acest fluid lipicios produs de urechea medie poate ajunge în tubă și o blochează. În timp, va provoca îngroșarea timpanului, mai ales dacă secreția se fixează și pe timpan.
Dacă fumezi, crește riscul apariției acestei disfuncții. Fumul poate distruge perișorii fini din interiorul urechii, numiți cili. Aceștia au un rol important în permeabilitatea tubei, care asigură circularea aerului spre și dinspre urechea medie.
Cum se tratează disfuncția tubară
Dacă afecțiunea este provocată de schimbarea bruscă de altitudine – de exemplu, când călătorești cu avionul sau când faci scufundări –, nu ai nevoie de tratament. Simptomele vor dura foarte puțin timp și trec de la sine. Este suficient să mesteci gumă sau să caști și disconfortul va dispărea.
Însă, dacă problema persistă, medicul va stabili care este cauza disfuncției tubare și ce tratament îți va recomanda. În cazul alergiilor, soluția o reprezintă medicamentele antialergice și decongestionanții nazali. În cazuri grave, poate fi nevoie de operație, pentru a desfunda tuba și a egaliza presiunea din urechea medie.
Cel mai bun „tratament” este însă prevenția. Ca să nu ai probleme cu obstrucția tubară, trebuie să ai o igienă corectă a urechii. După cum spuneam anterior, hipersecreția de cerumen poate fi una dintre cauzele acestei afecțiuni. Nu e bine să folosești bețișoare de urechi, care pot răni urechea. Medicii recomandă curățarea urechilor cu spray-uri speciale auriculare. Un produs foarte bun, conceput special pentru dizolvarea și eliminarea dopului de ceară, este Doculyse, de la Vavian Pharma.
Spray-ul auricular Doculyse este recomandat în special persoanelor care au o hipersecreție de cerumen sau poartă aparat auditiv. Pentru prevenție, se pulverizează o dată sau de două ori în fiecare ureche, o dată pe săptămână. Pentru eliminarea dopului de ceară, se folosește de 3 ori pe zi, cu 3-4 zile înainte de intervenția de extracție. Apoi se lasă să acționeze 15 minute, ținând capul înclinat. Dopul de ceară trebuie extras de medicul ORL-ist. |
Dacă ai probleme cu auzul, nu le neglija și mergi la un medic imediat ce apar primele simptome!
Citește și: Tratamente naturiste pentru tinitus. Iată șase rețete care te scapă de țiuitul în urechi
Surse foto: iStock