Ce este ureea și care sunt beneficiile pentru frumusețe

Ce este ureea și care sunt beneficiile pentru frumusețe
Redactor Raluca Margean
Sâmbătă, 29.06.2024

Ureea este un compus organic esențial, cu multiple aplicații în diverse industrii. În domeniul cosmetic, ureea este apreciată pentru proprietățile sale hidratante și exfoliante, fiind un ingredient cheie în multe produse de îngrijire a pielii. Află ce este ureea și care sunt toate beneficiile sale pentru frumusețe!

Cuprins

Ce este ureea?

Ureea este un compus organic, produs natural în corpul uman și al altor mamifere ca produs secundar al metabolismului proteic. 

Este produsă printr-un proces metabolic cunoscut sub numele de ciclul ureei. Acest ciclu are loc în ficat și este esențial pentru eliminarea amoniacului, un produs toxic rezultat din degradarea aminoacizilor.

Aminoacizii sunt derivați din descompunerea proteinelor pentru a forma amoniac. Enzimele hepatice transformă amoniacul în uree, iar apoi ureea este filtrată de rinichi în urină și excretată.

Atenție! Ureea nu este același lucru cu urina! Ureea este o substanță reziduală care conține azot, pe care rinichii o curăță din sânge și o excretă în urină. Urina constă din apă, uree, săruri anorganice, creatinină, amoniac și produse pigmentate.

Ureea are o gamă largă de aplicații în diferite domenii datorită proprietăților sale chimice unice.

De exemplu, în agricultură este folosită ca fertilizant și îngrășământ, iar în industria chimică ureea este un component important în fabricarea de rășini utilizate în producția de adezivi și finisaje. În medicină, nivelul de uree din sânge este un indicator al funcției renale și este utilizat pentru a diagnostica și monitoriza bolile renale, iar în industria frumuseții ureea este folosită în produse de îngrijirea pielii și părului. În acest articol ne vom referi la utilizările ureei în cosmetică.

Beneficiile pe are le are ureea pentru piele

Epidermul, stratul exterior al pielii, este alcătuit din cinci substraturi, cel mai exterior fiind stratul cornos. Acesta împiedică pătrunderea moleculelor nedorite și pierderea apei. Retenția apei în stratul cornos se datorează factorilor naturali de umectare, inclusiv ureea, aminoacizii, acidul lactic și acidul pirolidon carboxilic.

Femeie frumoasă în baie
Sursa foto: Pexels.com

Ureea este utilizată într-o varietate de produse de îngrijire a pielii pentru a viza uscarea generală a pielii sau afecțiunile medicale asociate cu pielea uscată sau cu mâncărimi. Ureea poate ajuta, de asemenea, la exfolierea acumulării de piele moartă și poate ajuta la țintirea infecțiilor fungice. Iată, așadar, beneficiile ureei pentru piele:

  • Păstrează pielea hidratată

Ureea este un umectant natural, ceea ce înseamnă că menține hidratarea pielii prin extragerea apei din straturile mai profunde ale pielii și din aer.

  • Este un agent exfoliant eficient

Ureea este cunoscută ca agent keratolitic, care descompune proteina cheratină din stratul exterior al pielii. Această acțiune poate ajuta la reducerea acumulării de piele moartă și la eliminarea descuamării pielii. Pentru o exfoliere eficientă, loțiunile și cremele trebuie să conțină cel puțin 10% uree.

Scrub natural de față: 6 idei de reţete uşor de realizat

  • Ajută la tratarea unor afecțiuni ale pielii

Datorită proprietăților sale emoliente, ureea este utilizată pentru a trata afecțiunile pielii uscate, precum eczema, psoriazisul, bătăturile sau calusul. De asemenea, poate fi eficientă pentru vindecarea unor probleme ale unghiilor de la picioare, cauzate de infecțiile fungice. Deși există medicamente pentru tratarea acestor infecții, studiile au arătat că ureea ajută medicamentele să pătrundă prin piele, îmbunătățind astfel eficiența tratamentului medical.

Cum folosești corect produsele cu uree?

Ureea trebuie utilizată conform indicațiilor medicului și instrucțiunilor de pe ambalajul produsului. De asemenea, în funcție de problema pe care o ai, trebuie să folosești creme și loțiuni cu o anumită cantitate de uree. 

În general, produsele de îngrijire a pielii pot conține între aproximativ 2% și 40% uree. Cremele sau loțiunile cu uree mai puțin de 10% sunt folosite pentru hidratarea și prevenirea uscării pielii. Produsele ce conțin între 10-20% ureea au o acțiune keratolitică, ceea ce înseamnă că ajută la exfolierea pielii uscate și descuamate.

Produsele cu uree în procent de 20% sunt utilizate pentru a trata afecțiuni precum pete aspre de piele și calusuri, iar cremele cu uree cu o concentrație mai mare de 20% au cea mai puternică acțiune de exfoliere. Produsele din această gamă pot ajuta la tratarea ciupercii unghiilor și la înmuierea unghiilor groase.

Unele produse trebuie agitate bine înainte de utilizare, așadar verifică eticheta pentru a vedea dacă ar trebui să agiți sticla. Aplică pe zonele afectate ale pielii/unghiilor conform prescripției medicale, de obicei de 1 până la 3 ori pe zi. Întinde bine crema până se absoarbe, apoi spală-te pe mâini după aplicare, cu excepția cazului în care tratezi mâinile. 

Aplică pe zona care trebuie tratată și evită zonele sensibile, cum ar fi ochii, buzele, interiorul gurii/nasului și zona vaginală/inghinală, cu excepția cazului în care medicul îți recomandă altfel. Întreabă medicul despre orice zone sau tipuri de piele în care nu trebuie să aplici produsul (cum ar fi pielea crăpată/tăiată/iritată sau pielea recent rasă). Verifică instrucțiunile pentru a vedea dacă trebuie să acoperi zona tratată cu un bandaj sau tifon. 

Care sunt efectele adverse ale ureei?

În general, ureea este sigură pentru aplicare topică. Cu toate acestea, în cazuri foarte rare pot apărea arsuri, mâncărimi, înțepături, roșeață sau iritații. Aceste efecte sunt de obicei ușoare spre moderate, dar dacă oricare dintre aceste reacții persistă sau se agravează, este important să consulți un dermatolog. 

În timpul sarcinii, acest medicament trebuie utilizat numai atunci când este absolut necesar. Medicul ar trebui să discute cu tine toate riscurile și beneficiile înainte de folosire. Atenție deosebită ar trebui avută în vedere de către femeile care alăptează deoarece nu se știe dacă medicamentul trece în laptele matern. Consultă medicul înainte de folosire, mai ales dacă aplici acest produs în zona sânilor.

În concluzie, ureea are multiple beneficii pentru sănătatea și aspectul pielii. Ca umectant puternic, ea ajută la menținerea hidratării pielii, prevenind uscarea și asigurând un aspect neted și sănătos. Proprietățile sale exfoliante contribuie la îndepărtarea celulelor moarte, promovând regenerarea celulară și îmbunătățind textura pielii. De asemenea, ureea este un ingredient valoros în tratarea diverselor afecțiuni cutanate. În general, folosirea ureei este sigură, însă în unele cazuri rare, poate provoca efecte adverse. Discută cu medicul înainte de a o utiliza.

5 măști pe care să le încerci dacă ai piele uscată pe față

Vezi si
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Ce sunt băile cu gheață și când sunt recomandate
Ce sunt băile cu gheață și când sunt recomandate
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Webmd.comHealthline.com

Articolul urmator »
Lumina naturală: de ce este importantă pentru sănătate
Lumina naturală: de ce este importantă pentru sănătate
Raluca Margean | Luni, 24.02.2025
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Fructoza: ce este și ce efecte are asupra organismului
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024

Ne găsești pe