Ce trebuie să mănânci în funcţie de faza ciclului menstrual ca să te simţi bine şi plină de energie
Ajustarea dietei pentru a contracara efectele mai puţin plăcute ale fluctuaţiilor hormonale poate fi un factor de îmbunătățire semnificativă atunci când vine vorba de a prelua controlul asupra stării noastre de bine. O adaptare a dietei în funcţie de cele patru faze ale ciclului menstrual poate avea efecte benefice asupra sănătăţii tale, în general, dar mai ales dacă te confrunţi cu probleme cauzate de sindromul premenstrual sau ai alte simptome de dezechilibru hormonal.
Este important să ştii că toți hormonii din sistemul endocrin, care lucrează împreună pentru a îndeplini funcții vitale și pentru a promova starea de echilibru a organismului, sunt influențați de mulți factori, inclusiv ceea ce mâncăm. În mod special, echilibrul dintre progesteron și estrogen, hormoni care fluctuează semnificativ de-a lungul celor patru faze ale ciclului menstrual, este esenţial nu numai pentru sănătatea sistemului endocrin, ci și pentru bunăstarea ta fizică și emoțională.
Anumiți nutrienți din alimentele pe care le consumăm influențează activitatea hormonilor sau promovează producția lor. De exemplu, proteinele furnizează aminoacizi, materiile prime necesare pentru producerea hormonilor, în timp ce alimentele precum varza și broccoli pot ajuta la eliminarea excesului de estrogen din organism. Aşadar, iată care sunt alimentele recomandate în funcţie de fazele ciclului menstrual. Ele te vor ajuta să te simţi bine şi plină de energie în fiecare zi.
Faza menstruală
Începe odată cu menstruaţia şi poate dura de la trei la şapte zile, în funcţie de fiecare femeie. Multe femei suferă, în primele zile, de crampe menstruale care pot varia în intensitate şi se pot confrunta cu diferite forme de acnee. În această fază, hormonii sunt la cel mai scăzut nivel şi din această cauză şi nivelul tău de energie va avea de suferit şi te vei simţi mai puţin dinamică. Detalii aici! Este important în această fază să consumi foarte multe lichide şi cât mai multe fructe şi legume neprocesate, care vor ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge constant. Un amestec bun de proteine slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați te poate ajuta să te simţi mai bine în aceste zile. Este indicat să incluzi în dieta ta alimente bogate în fier, cum ar fi lintea, varza, semințele de dovleac și spanacul. Smoothie-urile sunt soluţii la îndemână pentru a creşte consumul de fructe şi legume proaspete. Dacă mănânci şi produse de origine animală, carnea de vită, ouăle și peștele sunt, de asemenea, o sursă bună de fier.
Faza foliculară
Faza foliculară începe după terminarea menstruaţiei şi durează între o săptămână şi zece zile. Nivelurile hormonale, deși sunt încă scăzute, încep să crească pe măsură ce organismul se pregăteşte pentru ovulaţie. Este posibil să începi deja să te simți mai energică. Este un moment potrivit pentru a reîncepe să faci mişcare, în cazul în care ai făcut o pauză în faza de menstruaţie. În aceste zile, dieta ta ar trebui să includă salate, chefir, iaurt probiotic, avocado, somon, nuci, varză acră sau castraveţi muraţi. Astfel de alimente susțin sănătatea intestinului și detoxifierea. Odată cu creșterea nivelului de estrogen, vei simţi că eşti mai dinamică şi că îţi este mai uşor să te concentrezi. Aşadar, acesta poate fi, de asemenea, un moment optim pentru a începe un plan de alimentație sănătoasă pe termen lung sau pentru a te ocupa de aspectele profesionale cu mize mari.
Ovulaţia
În această fază nivelul hormonilor crește, în special estrogenul, deoarece ajută la procesul de ovulație. Vei simţi o creştere a nivelului de energie, însă excesul de estrogen poate avea şi câteva efecte mai puţin plăcute, cum ar fi sensibilitatea sânilor sau apariţia unor erupţii acneice. Pentru a contracara astfel de efecte, ai nevoie de substanțe nutritive care ajută ficatul să elimine excesul de estrogen şi se găsesc în legume precum varza, broccoli, ceapa, usturoiul și ridichile. De asemenea, poţi consuma quinoa, ouă, cereale integrale, fructe de pădure şi citrice. Ceaiul de păpădie sau suplimentele alimentare pe bază de silimarină vin şi ele în sprijinul echilibrului tău hormonal. De asemenea, în această fază vei resimţi o creştere a apetitului sexual, datorată creşterii nivelului de testosteron, aşa că bucură-te din plin!
Faza luteală
În faza luteală, care poate dura între 11 și 17 zile, nivelul progesteronului crește și poţi sesiza instalarea simptomelor premenstruale (balonare, iritabilitate, schimbări de dispoziție și lipsă de concentrare). Aceste modificări sunt cauzate parțial de creșterea nivelului de progesteron, care stimulează pofta de mâncare și pofta de alimente bogate în grăsimi și calorii. Un alt efect al progesteronului se referă la o sensibilitate mai mare la modificările nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, dacă mănânci prea puțin în această fază a ciclului, vei fi mai predispusă la schimbări semnificative de dispoziție. Aşadar, este important să mănânci cât ai nevoie, dar să optezi pentru alimente sănătoase. Printre alimentele care te pot ajuta să treci prin această fază fără să-ţi pierzi zâmbetul se numără orezul brun, năutul, prazul, spanacul, conopida, dovleacul, fasolea, carnea de vită și de curcan sau fructele de mare. În plus, smoothie-urile pe bază de fructe de pădure, la care se adaugă şi o linguriţă de praf de spirulină, te pot ajuta să-ţi învingi pofta de dulce. Seara, înainte de culcare, un ceai de mentă este ideal.
Ajustarea dietei în funcţie de fazele ciclului menstrual şi hormonal te poate ajuta să îţi controlezi mai bine fluctuaţiile de energie și să ai un control mai bun asupra propriului organism.
Sursă foto: Unsplash.com