Cum a ajuns o femeie să se lupte pentru viața ei, de la o simplă indigestie. Nu ignora simptomele acestei boli ucigașe

Cum a ajuns o femeie  să se lupte pentru viața ei, de la o simplă indigestie. Nu ignora simptomele acestei boli ucigașe

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Te simți puțin cam rău și crezi că este vorba despre o simplă indigestie? Poate ai mâncat ceva care nu ți-a priit sau poate suferi de mai multă vreme de hernie hiatală, care provoacă arsuri și dureri frecvente în coșul pieptului.

La început nu te îngrijorezi prea tare, dar apoi, brusc, se instalează o durere atât de mare, că simți că nu mai poți respira. Parcă ai un pumnal înfipt în imimă și îți vine să strigi de durere și te trec transpirații reci. Ai grijă, în spatele unei aparente indigestii se poate ascunde o problemă gravă, cu potențial fatal!

atac

Prin ce a trecut o femeie din Birmingham

Cea mai terifiantă experiență din viața lui Pat Burgess a început într-o după-amiază, când se întorcea de la cumpărături, împreună cu soțul său, Graham. „Stăteam în mașină și, deodată, o durere violentă mi-a cuprins pieptul și s-a întins spre gât, ureche și de-a lungul brațului”, își amintește Pat. „Am fost îngrozită, era cea mai puternică durere pe care am experimentat-o vreodată”.

Suferința era atât de atroce, încât depășea durerile pe care Pat le-a avut când și-a născut copiii. Înspăimântat și bănuind un atac de cord, Graham a dus-o urgent la un spital.

În spatele banalei indigestii se ascundea un atac de cord

Pat continuă povestirea amintindu-și ce s-a întâmplat mai departe, la spital. „I-am văzut în jurul meu pe prietenii și colegii mei. Apoi a venit în grabă un cardiolog, să mă examineze. Mi-a făcut o electrocardiogramă, pentru a verifica ritmul și activitatea inimii mele și o angiogramă pentru a verifica dacă arterele sunt îngustate sau blocate”, spune Pat, mamă a trei copii.

În timpul EKG-ului, Pat a început să se simtă, deodată, foarte rău. Durerea a devenit groaznică și i-a cuprins toată partea stângă a pieptului. A venit în fugă la ea o asistentă, Pat a apucat să o ia de mână, apoi totul s-a întunecat în jurul ei. Câteva ore mai târziu s-a trezit la reanimare.

„Am deschis ochii și o asistentă mi-a explicat că am avut un stop cardiac; inima mea a încetat să pompeze sânge în urma atacului de cord din mașină. Graham era lângă mine și părea îngrozit”, spune Pat.

Pat a „murit ” câteva secunde și a fost nevoie de resuscitare

Arterele care alimentează mușchiul inimii cu sânge se pot îngusta, din cauza acumulării de depozite de grăsime. Un „dop” adipos poate bloca artera, privând inima de sânge și oxigen. În astfel de cazuri, viața pacientului depinde de intervenția promptă a medicilor.

În timpul stopului cardiorespirator, oxigenul nu mai ajunge la creier, iar pacientul își pierde cunoștința. Fără resuscitare imediată și tratament de urgență, stopul cardiac poate fi fatal în câteva minute. În cazul lui Pat, medicii au constatat că a suferit nu unul, ci două atacuri de cord - unul în timp ce făcea cumpărăturile și altul „tăcut”, în jurul orei 5:30 dimineața, pe care l-a confundat cu o indigestie.

Pat Burgess 

Sursa foto: Pinterest

Femeia a suferit o intervenție la nivelul inimii

Medicul a explicat că Pat avea un blocaj total în artera coronariană stângă - unul dintre cele două vase principale care duc sânge bogat în oxigen la inimă –, iar asta i-a provocat atacurile de cord. Femeia a fost dusă rapid în sala de operații, unde i-au fost introduse două stenturi în vasele de sânge pentru a îndepărta cheagul și a deschide arterele. Trei zile mai târziu, Pat se simțea mult mai bine și i s-a permis să meargă acasă. „Am luat câte 7 pilule pe zi. Betablocante pentru a-mi face inima să bată mai încet și pentru a-mi reduce tensiunea arterială și medicamente antitrombocitare care subțiază sângele, pentru a împiedica formarea de cheaguri”, spune ea.

Pat este acum conștientă de simptomele atacului de cord și crede că multe alte femei trebuie să fie atente la simptomele care ar putea să le pună viața în pericol. Și alți membri ai familiei femeii - mama și unchiul patern - au murit din cauza unor probleme cardiace, de aceea riscul este mult mai mare în cazul ei.

La trei ani după intervenție, Pat este bine și nu a mai avut probleme cardiace, dar ia în continuare pastile zilnic. De asemenea, continuă să-și trateze hernia hiatală, iar durerile de stomac au dispărut complet.

Ce înseamnă un atac de cord „silențios”

Dr. Maurice Pye, cardiolog la York NHS Trust și Leeds General Infirmary, explică: „În cazul unui atac de cord tăcut, pacientul nu are dureri în piept, dar se simte rău și se confruntă cu transpirații reci”. Unele persoane au o stare de indigestie sau dureri de stomac, pentru că inervația sistemului gastrointestinal superior și cea a inimii sunt strâns legate. Astfel, durerea poate fi resimțită în ambele regiuni.

De exemplu, Pat a suferit luni întregi de dureri de stomac, dat fiind că în 2016 a fost diagnosticată cu hernie hiatală. În momentul în care a avut prima dată un atac de cord silențios, s-a gândit că este vorba despre o durere mai puternică de stomac. „Am fost șocată să aflu că este ceva în neregulă cu inima mea”, mărturisește femeia.

Un RMN sau CT poate indica faptul că anumite părți ale inimii nu sunt irigate suficient, iar medicii își dau seama că a avut loc un atac de cord „silențios”. Asta nu înseamnă însă că aceste atacuri de cord nu sunt grave. De fapt, un atac de cord silențios este la fel de periculos precum unul care prezintă simptome. Atacurile cardiace silențioase sunt mai frecvente la femei, diabetici și vârstnici.

Care sunt simptomele unui atac de cord 

Simptomele atacului de cord pot varia de la o persoană la alta. În mod obișnuit, acestea includ dureri sau disconfort la nivelul pieptului care nu se ameliorează la schimbarea poziției, care se pot răspândi la brațe, gât, maxilar, spate sau stomac. De asemenea, pot apărea senzații de amețeală, dificultăți respiratorii, greață sau vărsături.

„Pragurile diferite de durere pot fi un motiv pentru care unii oameni nu observă simptomele unui atac de cord”, spune Julie Ward, asistentă la York NHS Trust. Dacă durerile sau arsurile în capul pieptului se ameliorează după utilizarea antiacidelor, cel mai probabil nu este vorba despre un atac de cord, adaugă medicul. În schimb, dacă durerea provocată de o așa-zisă „indigestie” nu se ameliorează în 30 de minute de la administrarea antiacidelor, se recomandă solicitarea ajutorului medical de specialitate, pentru că poate fi vorba despre un atac de cord. 

„În cazul atacurilor de cord, femeile au simptome diferite. Unele simt o durere în stomac, altele - în umeri”, spune Pat. „Nu există niciun simptom specific. M-am gândit că am doar indigestie, dar aș fi putut să mor. Sunt atât de norocoasă că sunt aici”, adaugă femeia. 

Ce este un stop cardiac

resuscitare

Un stop cardiac este diferit de atacul de cord. Practic, în cazul stopului cardiac, inima încetează să mai pompeze sânge în corp, pacientul nu mai respiră, bătăile cardiace nu pot fi percepute, bolnavul este de multe ori inconștient și nu răspunde la stimuli.

Cauzele comune ale stopului cardiac includ atacurile de cord, bolile de inimă și inflamația mușchilor cardiaci. Supradoza de droguri și pierderea unei cantități mari de sânge pot fi, de asemenea, cauze ale stopului cardiac. 

Surse foto: iStock, Pexels, Pinterest

Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?
Incepe quiz
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.