Cum crește iubirea riscul de cancer la ficat

Cum crește iubirea riscul de cancer la ficat

Ionelia Olteanu

Iubirea este cel mai frumos sentiment, de care oricine se bucură atunci când apare. Nu există ființă umană care să nu iubească și să nu fie iubită. De multe ori se crede că dragostea poate fi leacul pentru multe boli și nici nu ai avea motive să crezi altceva. Pregătește-te însă să afli o veste tristă, care va reuși să te pună pe gânduri sau să te îngrijoreze. Te-ai gândit vreodată că iubirea ar putea fi una dintre principalele cauze ale cancerului de ficat?

Cercetări recente au dezvăluit legături dintre hormonii sexuali și apariția simptomelor de cancer hepatic, în special în cazul bărbaților. Descoperă în articol cum este posibil ca afecțiunea să se manifeste din cauza iubirii!

tineri care se saruta in apus

Uite cum crește iubirea riscul de cancer la ficat!

Studii efectuate la Universitatea Națională din Singapore au constatat faptul că serotonina și cortizolul joacă un rol esențial în ceea ce privește boala ficatului. Cortizolul este un hormon steroid, secretat de glandele suprarenale, implicat în mai multe procese din organism, care susține metabolismul și sistemul imunitar. În ceea ce privește serotonina, numită „hormonul fericirii”, ea este direct răspunzătoare de dispoziție, somn și alte funcții esențiale ale organismului. Un nivel scăzut al acesteia determină declanșarea în timp a unor boli psihice, precum: anorexia, anxietatea sau chiar bulimia.

Cercetătorii consideră că, din moment ce cancerul hepatic este mai des întâlnit la bărbați decât la femei, hormonii sexuali ar putea fi implicați. Aceștia au studiat tumorile ficatului la pești, care sunt asemănătoare cu cele umane, și au descoperit că peștele mascul care are cancer de ficat produce mai mult cortizol decât de obicei.

Hormonul declanșează acțiunea a două tipuri diferite de celule albe din sânge, neutrofilele și macrofagele, despre care se știe că stimulează dezvoltarea cancerului hepatic. Un alt studiu a arătat faptul că serotonina este produsă într-o cantitate mai mare de ficatul masculin, care este mai predispus la apariția tumorilor. Ca urmare a acestor constatări, oamenii de știință au început să facă teste pentru a putea găsi strategii terapeutice în vederea luptei împotriva acestui fenomen.

Simptome ale cancerului la ficat

De cele mai multe ori, simptomele cancerului hepatic sunt insesizabile, de aceea boala avansează și este descoperită în faza avansată sau terminală. Există, totuși, câteva indicii pe care corpul le transmite și la care fiecare ar trebui să fii atentă:

- scăderea bruscă în greutate;

- pierderea poftei de mâncare;

- senzație de plinătate după o masă lejeră;

- durere la nivelul abdomenului și acumulare de lichid;

- îngălbenirea pielii și a ochilor.

Alte simptome mai pot include febră, vânătăi anormale sau chiar sângerări. La observarea acestor semne se recomandă vizita de urgență a medicului.

Deși această problemă este încă la stadiul de cercetare, reușește totuși să ridice câteva semne de întrebare și îngrijorare. Dacă hormonii sexuali în exces pot cauza cancer, înseamnă că ar trebui să fim mai atenți la gesturile de iubire?

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum este iubirea ta?
Incepe quiz
Cum este iubirea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.