Aceste simptome ar trebui să-ţi dea de bănuit. Află dacă suferi de boli ale ficatului!

Aceste simptome ar trebui să-ţi dea de bănuit. Află dacă suferi de boli ale ficatului!

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Mulţumită rolului său fiziologic complex, ficatul este considerat un organ vital, având capacitatea de a îndeplini simultan peste 500 de funcţii în organismul uman: menţine echilibrul sistemului digestiv şi al metabolismului, purificând şi eliminând toxinele acumulate din mâncarea, băuturile şi medicamentele pe care le consumăm în mod frecvent. 

Zilnic, ficatul secretă până la 50 de grame de proteine, elimină excesul de hormoni, secretă aproape un litru şi jumătate de bilă, ajutând astfel organismul să absoarbă grăsimi, filtrează toxinele din sânge eliminând drogurile şi alcoolul, are un rol esenţial în producerea globulelor roşii (hematii) şi, nu în ultimul rând, procesează şi depozitează carbohidraţi, vitamine şi zaharuri care asigura buna funcţionare a creierului şi a întregului organism.  

Chiar dacă, spre deosebire de alte organe, ficatul este capabil să se regenereze, nu înseamnă că nu trebuie să îi oferim o mână de ajutor astfel încât să poată funcţiona la capacităţi optime. O alimentaţie nesănătoasă şi dezechilibrată, din care nu lipsesc produsele de tip junk-food şi fast-food grase, bogate în chimicale şi alte substanţe toxice pentru organism, dăunează ficatului. Dacă mănânci prea multe alimente grase, eşti mult mai predispusă la a dezvolta diabet zaharat de tip doi şi hepatita C. Ciroza hepatică, ciroza biliară, sindromul colonului iritabil, constipaţia, hipertensiunea arterială, indigestia, hepatita A şi B, maladia lui Wilson şi cancerul hepatic se numără printre principalele boli ale ficatului care pot apărea în urma deteriorării acestuia.

Iată care sunt primele semne care ar putea anunţa o eventuală afecţiune hepatică!

Lipsa poftei de mâncare

Eşti o gurmandă convinsă, dar în ultima perioadă ai observat că ţi-ai cam pierdut pofta de mâncare? Principalul simptom al ficatului bolnav este lipsa apetitului, insoțită automat de o scădere bruscă în greutate, dar şi de greaţă, vărsături şi diaree.  

Te simţi foarte obosită fără motiv

Oboseală cronică este un alt semn care ne atenţionează asupra unor eventuale boli ale ficatului. Dacă te simţi foarte obosită, chiar şi după un somn odihnitor, şi ai stări de greaţă ori prezinți vărsături, poate că ar trebui să consulţi medicul, care va efectua un control de rutină, dar şi un set complet de analize pentru depistarea afecţiunii.  

Pielea şi ochii au o tentă gălbuie

Icterul (îngălbenirea pielii şi a globului ocular) este unul dintre principalele simptome ale unui ficat bolnav. De regulă, icterul apare când ficatul nu mai secretă bilă, deci nu reuşeşte să mai proceseze şi să producă bilirubină. Această substanţă galbenă rămâne în sânge şi determină colorarea pielii. Pielea galbenă poate semnala o afecţiune a vezicii biliare sau o formă acută de hepatită, însă numai medicul îţi poate oferi un diagnostic exact, după o examinare amănunţită.

Te confrunţi cu probleme gastrointestinale

Vărsături, indigestie, balonare, flatulenţă excesivă, scaune dese - toate aceste semne anunţă absenţa unei activităţi hepatice normale. Dacă simptomele sunt însoţite de dureri de cap, senzaţie de ameţeală, spasme abdominale, scaune decolorate, tensiune sau durere în zona lombară ori în partea superioară a abdomenului, e foarte posibil ca ficatul să fie suprasolicitat. Acest lucru înseamnă că nu mai reușește să proceseze substanţele chimice din alimente, băuturi şi medicamente şi nu mai stimulează metabolismul.

Observi că scaunele tale sunt decolorate

Culoarea anormală a scaunelor pot semnala, de asemenea, prezenţa unei afecţiuni hepatice. În mod normal, scaunul este închis la culoare, datorită pigmentilor bilei secretate de ficat. Dacă această funcţie importantă este blocată, materialele fecale capătă nuanţe gălbui. Crampele abdominale frecvente, însoţite de nevoia imperioasă de defecare, de senzaţii de greaţă şi stări de slăbiciune, sunt principalele simptome ale sindromului colonului iritabil, afecţiune care apare deseori în cazul persoanelor cu ficat bolnav.

Acestea sunt principalele simptome care anunţă prezenţa anumitor boli ale ficatului. Cum previi afecţiunile hepatice? Bineînţeles, adoptând o alimentaţie sănătoasă, săracă în grăsimi. Evită mâncărurile semipreparate și produsele de tip fast-food, procesate, care favorizează acumularea de toxine în organism. De asemenea, nu consuma alcool în exces şi spală foarte bine fructele şi legumele înainte să le mănânci.

Dacă dietă pe care o adopţi nu este întotdeauna atât de "prietenoasă" cu ficatul tău , un supliment alimentar bogat în vitamina B poate restabili echilibrul funcţiei hepatice.

Ultra Vitamina B Complex conţine toate cele 8 vitamine B esenţiale, care te ajută să păstrezi sănătatea ficatului şi sprijină funcţia hepatică. În plus, un aport optim de vitamina B este indicat persoanelor care fac sport, atleţilor, sportivilor de performanţă, celor care au un stil de viaţă dezorganizat, dar şi vegetarienilor şi veganilor, care tind să aibă un deficit de vitamina B12 în organism. 

De asemenea, complexul de vitamine B este recomandat şi persoanelor de peste 50 de ani, cât şi celor care suferă de afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială, osteoporoză sau afecţiuni psihice.

Ultra Vitamina B Complex,
magazinvavianpharma.ro, 20 lei

Tu cum ai grijă de ficatul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.