Cum influențează vârsta înaintată fertilitatea în cazul bărbaților

Cum influențează vârsta înaintată fertilitatea în cazul bărbaților

Sorina Corneanu

Indiferent ce s-ar spune, oricât s-ar nega și s-ar disputa acest subiect, realitatea rămâne aceeași: vârsta este principalul factor care influențează fertilitatea. Dacă femeile pot concepe un copil doar până la momentul menopauzei, care astăzi are loc tot mai devreme, bărbații pot să devină tați până la vârste înaintate, însă cu riscuri serioase pentru sănătatea copilului.

În urma unui studiu realizat de cercetătorul Karin Hammerberg, în cadrul Universității Monash, s-a constatat că aproximativ 90% dintre bărbați își doresc să aibă cel puțin doi copii. Cu toate acestea, ei nu știu cât de mult le poate afecta vârsta fertilitatea. Bărbații au ca principale priorități un loc de muncă bine plătit și o situație financiară bună și abia apoi se gândesc la întemeierea unei familii, uneori fiind prea târziu. 

Vârsta bărbatului poate afecta sănătatea copilului

În mod normal, fertilitatea unei femei atinge apogeul la 20 sau 30 de ani, cu un declin lent, dar constant, iar începând cu vârsta de 32 de ani scade drastic. La vârsta de 30 de ani, o femeie are o șansă de 20% de a concepe în fiecare lună, comparativ cu o șansă de 5% la vârsta de 40 de ani.

Pentru că majoritatea bărbaților refuză să își întemeieze o familie fără să fie bine planificată, așa cum se întâmplă astăzi, cei mai mulți se bazează pe fertilizarea in vitro.

„Cu toate acestea, vârsta înaintată a tatălui continuă să fie o problemă chiar și în cazul fertilizării in vitro, unde sperma poate să nu fie calitativă iar copilul se poate naște cu diabet de tip 1 sau autism”, susține Karin Hammerberg. 

Specialiștii au constatat că între 30 și 50 de ani, volumul spermei bărbaților scade cu 30%, spermatozoizii au o calitate mai scăzută cu 37%, suferă modificări, iar acestea conduc la anomalii genetice ale copilului. Chiar dacă bărbații produc spermă întreaga viață și nu există o vârstă la care procesul conceperii să se oprească efectiv, fertilitatea scade și complicațiile pot să apară. 

fertilitate

Descoperă din clipul alăturat cum să concepi un copil fără probleme, indiferent de vârstă.

 Vârsta bărbatului este strâns legată  de reușita conceperii la femei 

S-a constatat că o femeie care are până în 25 de ani și dorește să conceapă un copil are o rată de reușită care depinde foarte mult de vârsta partenerului său. Dacă partenerul are până în 25 de ani, șansele de concepere sunt mult mai mari. Dacă acesta a trecut de vârsta de 35 de ani, șansele se diminuează considerabil, iar sarcina poate fi chiar pierdută în cazul în care partenerul a depășit vârsta de 37-40 de ani.

„Totodată, femeile trecute de 35 de ani, care au parteneri cam de aceeași vârstă, au și șanse duble față de restul cuplurilor să nască un copil cu sindromul Down”, susține cercetătorul Peter Schlegel, coordonator al Departamentului de Urologie în Centrul Medical Cornwell din New York.

Tot acesta a declarat că, în cazul infertilității, 40% este problema femeii, 40% este problema bărbatului, iar 20% reprezintă cauze necunoscute încă, probabil legate de stilul de viață, factori psihologici sau alte probleme de sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda din California au constatat că bărbaţii vegetarieni au o spermă cu o concentraţie mult mai mică decât aceia care consumă frecvent carne.

Cu cât bărbatul este mai în vârstă, cu atât riscul ca partenera să sufere un avort spontan este mai ridicat

Conform Societății Europene de Reproducere Umană, șansele ca o femeie să piardă o sarcină sunt legate de vârsta bărbatului astfel:

- 17%, în cazul unui bărbat cu vârsta este 34 de ani; 
- 20%, în cazul unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 ani;
- peste 30%, în cazul bărbaților trecuți de vârsta de 40 de ani.

Medicii de la Spitalul Universitar Cruces, Spania, au ajuns la concluzia că vârsta ideală pentru a face un copil este 20-24 de ani sau, cel mai târziu, 30 de ani. După vârsta de 30 de ani, fertilitatea bărbaților scade cu 23% pe an, pe fondul calității tot mai slabe a spermei.

test sarcina  

Specialiștii de la Reproductive Technology Laboratories din Los Angeles au analizat sperma a 5.081 de bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 72 de ani, și au constatat că, după 35 de ani, calitatea și cantitatea spermei reprezintă o adevărată problemă. Astfel, mitul conform căruia bărbații pot fi tați până la 80 de ani se cam clatină. Simplul fapt că dispun de material genetic pentru concepere întreaga viață nu inseamnă neapărat că acesta este folositor sau sănătos. Din contra, poate provoca numeroase probleme mamei și copilului, chiar dacă vârsta femeii este una potrivită conceperii.

„Cu cât bărbatul este mai în vârstă, cu atât riscul ca partenera să sufere un avort spontan este mai ridicat”, a spus Allan Pacey, specialist în probleme de fertilitate la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.

Se pare că fertilitatea bărbaților este pe picior de egalitate cu cea a femeilor când vine vorba de vârstă, așa că atunci când apare dorința reală de a avea un copil, ar trebui să ne gândim mai întâi la aceste aspecte și abia apoi la situația socială și financiară. Totuși tiparele societății afectează într-o manieră destul de persuasivă alegerile tinerilor, iar familia ajunge pe ultimul plan. 

Dacă timpul ți-a luat-o înainte și nu mai ești sigur pe posibilitatea de a concepe, nu te descuraja. Visul de a fi părinte nu ar trebui să fie legat de vârstă, de situația financiară sau de temerile legate de concepție. Încearcă tabletele Wellman Conception, supliment alimentar special creat pentru îmbunătățirea funcției reproductive masculine.

Conține antioxidanții foarte puternici : extract de macca Peruvian , zinc, mineral important pentru sistemul reproductiv masculin,  vitamina B6, vitamina B12, magneziu (factori esențiali implicați în sănătatea hormonală) și seleniu, mineral necesar în menținerea mobilității și calității spermatozoizilor. Între beneficiile tratamentului bazat pe acest produs produs regăsim reînnoirea, la fiecare 3 luni, a spermei și îmbunătățirea calității acesteia , datorită aportului antioxidanților naturali foarte puternici pe care tabletele Wellman Conception le conțin. Produs disponibil online pe VavianPharma.ro și în farmacii.

pastile conceptieWellman Conception - 45 de lei


   
 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.