Cum să te asiguri că iei doză necesară de vitamina D3 toamna şi iarna

Cum să te asiguri că iei doză necesară de vitamina D3 toamna şi iarna

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Zilele sunt mai scurte, nopțile sunt mai lungi și mai apăsătoare. Cu siguranță asta este una dintre cele mai mari neplăceri pe care le aduce, odată cu venirea lui, sezonul rece... Întuneric beznă când ne trezim, întuneric beznă când plecăm, zgribuliți, de la muncă spre casă.

Femeie imbracata de iarna, noaptea

Principala sursă de vitamina D este soarele, radiațiile ultraviolente fiind sintetizate de vitamina D3 în timpul expunerii. Iar faptul că se înnoptează înainte să facem drumul de zi cu zi serviciu-casă transformă într-o adevărată provocare “alimentarea” cu vitamina D – un lucru mai mult decât necesar pentru întreg organismul nostru, ea fiind cea care menține normalitatea nivelurilor de calciu și fosfor din sânge. Responsabilă de absorbția calciului în organism, ea contribuie la formarea și menținerea rezistenței oaselor, pentru a reduce riscul producerii unor eventuale fracturi.

Tot mai multe studii vin în confirmarea faptului că majoritatea oamenilor au un nivel extrem de redus de vitamina D în corp, și asta mai ales în lunile de toamnă și iarnă.

Beneficiile vitaminei D3 pentru organism

 • Ajută la absorbția calciului și a fosforului
 • Întărește oasele, previne osteoporoza
 • Ține la distanță bolile cardiovasculare
 • Este un factor important în tratamentul împotriva psoriazisului
 • Previne preeclampsia – cauza principala de deces în timpul sarcinii și care poate duce și la o naștere înainte de termen
 • Îmbunătățește dezvoltarea și funcționarea creierului
 • Poate reduce diferite inflamații
 • Îmbunătățește starea de spirit, chiar și în cazuri avansate de depresie
 • Menține sănătatea organelor, ajutând la preîntâmpinarea și la lupta împotriva bolilor

Un deficit de vitamina D3 poate duce la rahitism la copii și la osteomalacie la adulți. Alte semne ale deficienței vitaminei D se pot manifesta în probleme de sănătate comune, cum ar fi tușitul și răcitul des, oboseală constantă, epuizare, tulburare afectivă sezonieră, o stare de sănătate precară a oaselor și a dinților, precum și o proastă dispoziție constantă.

Până recent, se recomanda consumul de suplimente cu vitamina D numai de către copii, bătrâni și femei însărcintate. Însă, în urma unor studii mai aprofundate, medicii au ajuns la concluzia că fiecare om, fără excepție, ar trebui să ia 10 micrograme (o capsulă, practic) pe zi. Desigur, trebuie să ținem cont și de faptul că fiecare individ este unic, drept pentru care cantitatea zilnică ideală poate varia ușor, de la om la om, în funcție de cât are nevoie fiecare organism în parte și de capacitatea acestuia de a absorbi acest nutriment.

Alimente care conțin vitamina D

 • Peștele gras, precum sardinele sau somonul
 • Sucul de portocale
 • Cerealele
 • Carnea roșie
 • Gălbenușul de la ouă
 • Brânzeturile
 • Tofu

O dietă sănătoasă, variată și echilibrată este cheia unui corp sănătos, indubitabil. Din păcate, din cauza cantității variate de vitamina D din sursele naturale mai sus enumerate, consumarea acestora nu este suficientă pentru a bifa cu succes aportul zilnic necesar de vitamina D3. Potrivit specialiștilor, administarea de suplimente este mai mult decât obligatorie, mai ales în lunile de toamnă și iarnă, în care expunerea la soare scade considerabil.

Persoanele care trebuie să își facă din consumul zilnic de suplimente cu vitamina D sunt, fără doar și poate, vegetarienii - a căror alimentație nu conține 90% din produsele bogate în ea – și oamenii care locuiesc în zonele cu climă temperate, unde lunile de iarnă sunt lungi, grele, întunecate și apăsătoare.

Fără doar și poate, și cantitatea de suplimente administrată diferă de la individ la individ, consumul excesiv nefiind nici el indicat. Astfel, se recomandă obligatoriu o vizită la medicul specialist precum și niște analize de sânge, pentru a afla nivelul exact de vitamina D din corp și a determina doza exactă de supliment.

Vitoral D Spray Oral pentru AdultiDin fericire există o soluție rapidă și la îndemână prin care ne putem administra acest nutriment, pentru a ajunge la nivelul optim de vitamina D3 din organism. Pe numele lui Vitoral Spray Oral, acest supliment allimentar destinat adulților se administrează extrem de ușor. Are gust de mentă și xylithol și conține combinația ideală de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2, care contribuie la absorbția normală a calciului și la menținerea sănătații sistemului osos și a dinților. Acest produs este disponinbil pe Vavian Pharma și în farmacii.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Cum te asiguri că nimeni nu va mai râde de tine vreodată
Cum te asiguri că nimeni nu va mai râde de tine vreodată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.