Cum să te ferești de tigrul de platan

Cum să te ferești de tigrul de platan

Ionelia Olteanu

Vara este anotimpul cel mai frumos, fără îndoială. Ori de câte ori îți dorești să evadezi și să te bucuri de câteva momente de relaxare, faci o escapadă fie la munte, fie la mare. Ce poate fi mai frumos de atât? Există, anumite părți mai puțin plăcute care pot transforma anotimpul cald într-unul total incomod și... dureros. Este vorba despre insectele care apar de nicăieri și creează neplăceri.

insecte pe frunze

Pe lângă deja cunoscutele muște, dar și țânțarii care ne dau bătăi de cap în fiecare seară de vară, o nouă specie de insecte a apărut pe teritoriul țării noastre, în special în București, provocând probleme serioase. Este vorba despre tigrul de platan, vietate originară din America de Nord, care atacă frunzele platanului, dar și ale frasinului. Sunt dăunători care apar odată cu vremea caniculară, iar înțepătura lor poate crea neplăceri. Deși leziunile nu sunt la fel de serioase ca în cazul păienjenilor sau alte țânțarilor, sunt cazuri în care apar iritații ale pielii. 

Ce să faci dacă ai fost înțepat

Insecta este de mici dimensiuni, între 4 și 6 milimetri, are corpul aplatizat și culoarea capului gri închis. Cele trei perechi de picioare sunt echipate cu unghii ascuțite și puternice de care se folosește pentru a deteriora plantele.

Pișcătura acesteia este resimțită de om la o intensitate destul de mare, dar poate fi tratată extrem de ușor. Se recomandă dezinfectarea zonei afectate prin spălarea cu apă și săpun, iar pentru diminuarea durerii, aplicarea unui cub de gheață care, totodată, să reducă inflamația. Acestea sunt cele mai rapide remedii ce pot împiedica agravarea înțepăturii. 

Conform specialiștilor,  spray-ul antițânțari pe care îl foloseai la înțepături nu își dovedește eficiența și în cazul mușcăturii tigrului de platan, așa că este cel mai bine să te ferești de ele, prin alte metode.

Cel mai indicat este să eviți ca aceste insecte să îți pătrundă în casă. Din cauza dimensiunilor reduse, tigrul platanului se așază pe haine, fără ca acest lucru să fie observat. De aceea, este recomandat să te scuturi bine înainte să treci pragul casei, pentru ca acestea să nu ajungă printre celelalte haine. Trebuie să iei în considerare amplasarea plaselor la geamurile casei, dacă nu ai făcut deja acest lucru.

Cum să previi apariția insectelor dacă locuiești la curte

În cazul în care locuiești la curte și ai prin grădină multe plante, există o gamă largă de insecticide și soluții care se pot utiliza împotriva insectelor și care le pot ține la distanță. Specialiștii recomandă aplicarea unor tratamente cu insecticide care să igienizeze plantele, dar și arderea frunzelor infestate care să reducă răspândirea vietăților.

Intepatura insecta

Există și metode mai naturale prin care poți să împiedici apariția micilor insecte dăunătoare. Deoarece acestea se hrănesc doar cu o singură specie de plante, este suficient să apelezi la plantarea unor altor specii care să nu le atragă. Spre exemplu, tigrul platanului nu se va așeza niciodată pe azalee, acei arbuști florali decorativi. Prin urmare, varietatea de specii plantate va împiedica răspândirea insectelor.

Așa cum am menționat deja, acest tip de insectă este atrasă de mediile extrem de calde, uscate și însorite. Încearcă să menții tot timpul solul plantelor umed și să le asiguri umbră cât de mult este posibil. Aceasta reprezintă o modalitate naturală prin care poți să eviți invazia tigrului de platan.

Protecția împotriva pișcăturilor de insecte este foarte importantă, pentru că acestea pot fi purtătoare de bacterii dăunătoare omului. Respectarea măsurilor de prevenire înseamnă evitarea neplăcerilor și a complicațiilor care pot să apară.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.