Cum se administrează corect antibioticele ca să nu-ți facă mai mult rău decât bine

Cum se administrează corect antibioticele ca să nu-ți facă mai mult rău decât bine

Redactor Andreea Baluteanu

Antibioticele: de multe ori, sunt singura soluție împotriva infecțiilor care ne dau de furcă. Cu toate acestea, trăim o relație de temere-recunoștință cu ele! Suntem conștiente că sunt momente în care nu am putea supraviețui fără a le administra, dar ne preocupă și fenomenul rezistenței la antibiotice, precum și efectele lor adverse.

A-ți administra antibiotice fără a urma procedura potrivită se poate dovedi un gest foarte riscant pentru sănătatea ta. Tocmai de aceea, noi îți povestim în rândurile de mai jos de ce trebuie să ții cont atunci când apelezi la aceste medicamente, pentru a te bucura doar de efectele lor pozitive!

Administrarea antibioticelor: regulile care îți salvează sănătatea

Reține doar ce e bun din rezultatele tratamentului cu antibiotice, grație principiilor de mai jos!

antibiotice

Respectă indicațiile medicului tău! Primul lucru de care trebuie să ții cont sunt indicațiile doctorului. Antibioticele tratează infecțiile provocate de bacterii (atenție, nu au niciun efect asupra celor cauzate de virusuri, motiv pentru care nu trebuie administrate în cazul răcelilor banale). Dozajul lor este stabilit de către specialist în funcție de vârsta, sexul, greutatea și problemele tale de sănătate. De asemenea, este vital să urmezi întocmai orarul lor de administrare: nu ți le administra nici mai rar, nici mai des, deoarece te vei juca cu sănătatea ta.

Citește prospectul! E extrem de important să citești prospectul nu doar pentru antibiotice, ci pentru toate medicamentele pe care ți le administrezi. Din prospect afli nu numai compoziția și administrarea, dar și contraindicațiile. Unele medicamente pot cauza reacții extreme atunci când sunt utilizate alături de mâncăruri sau băuturi, așa că evită orice potențial risc consultând prospectul.

Comunică cu doctorul tău. Nu e suficient să îi asculți cu sfințenie recomandările, e bine să fii deschisă și să îi adresezi orice întrebare care te apasă. De asemenea, fii sinceră și spune-i dacă îți administrezi singură alte medicamente, deoarece acestea pot interfera cu compoziția antibioticelor tale.

Fii atentă la eventualele semne de alergie și reacții adverse. Antibioticele pot provoca somnolență, diaree, constipație, alergii și chiar simptome asemănătoare unei răceli. E esențial să îți studiezi reacția organismului și să te consulți cu doctorul tău pentru orice semn care ți se pare îngrijorător.

Urmează tot tratamentul! Ți se pare că te simți mai bine și ești tot mai convinsă să renunți la antibioticele care au mai rămas de administrat, pentru că ai auzit că nu fac bine sănătății? Mai gândește-te! E posibil ca ele să fi eliminat cauza principală a infecției, dar în sistemul tău să mai fi supraviețuit câteva bacterii. Acestea, fiind expuse la contactul cu antibioticul, vor dezvolta în timp rezistență la el și așa vei ajunge în cursa nefastă a descoperirii unui nou medicament, mai puternic, care să te poată ajuta.

Folosește un supliment protector pe bază de probiotice. Nu te joci cu antibioticele; sunt medicamente destul de agresive care îți pot da peste cap, printre altele, și sistemul digestiv. De aceea, este extrem de important să le administrezi împreună cu un supliment ce susține o floră intestinală sănătoasă. Noi îți recomandăm Bonflor, ce reechilibrează flora intestinală înainte și după tratamentul cu antibiotice. Suplimentul este disponibil în două forme: capsule și plicuri.

Bonflor® capsule conține un complex format din probiotice și prebiotice. Primele sunt bacterii lactice benefice, fiind reprezentate de două dintre cele mai studiate tulpini de probiotice din lume, Bifidobacterium longum și Lactobacillus rhamnosus, izolate chiar la nivelul tractului digestiv. Aceste tulpini au proprietatea extraordinară de a adera la mucoasa intestinală și de a secreta substanțe benefice organismului tău care luptă, printre altele, cu efectele negative ale antibioticelor.

De partea cealaltă, prebioticele din Bonflor® capsule sunt fructooligozaharidele, ce furnizează nutrienții de care cele două probiotice de mai sus, Bifidobacterium longum și Lactobacillus rhamnosus, au nevoie pentru a se dezvolta. Cu ajutorul lor va fi posibilă colonizarea și reechilibrarea florei intestinale, într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

De ce îți recomandăm acest supliment? Deoarece flora intestinală poate fi foarte ușor afectată de tratamentul cu antibiotice și nu numai. Printre factorii de risc se mai numără și infecțiile intestinale bacteriene și virale, schimbarea mediului sau a alimentației, mai ales atunci când mergi într-un loc nou, stresul, dietele neadecvate, consumul de alcool.

Cum îți dai seama că suferi de dezechilibre ale florei? Vei observa câteva (sau poate toate) dintre aceste efecte: diaree, constipație, disconfort abdominal, scăderea imunității, dezvoltarea alergiilor, care se manifestă mai ales prin erupții cutanate.

Bonflor® capsule pune însă capăt acestor griji! Suplimentul se administrează de 1-3 ori pe zi, câte o capsulă, pentru adulți și copii peste 12 ani, și 1 capsulă de 1-2 ori pe zi, pentru copiii între 2 și 12 ani. Ia suplimentul la minimum 3 ore după administrarea antibioticului și continuă cura încă 7 zile după ce ai terminat tratamentul cu antibiotice, pentru a te asigura că ești complet protejată.

Nu administra cu alcool sau băuturi fierbinți, pentru că acestea pot compromite activitatea bacteriilor lactice.

Bonflor® este disponibil și sub formă de pliculețe, o veste extraordinară dacă ai copii sau dacă nu suporți să iei medicamente sub formă de pastile. Mai mult, acest supliment conține, pe lângă compoziția de mai sus, și vitamina C.

boniflor

Bonflor® plicuri aduce același aport de bacterii lactice benefice dezvoltării florei intestinale și o reechilibrează în timpul și după tratamentul cu antibiotice, contribuind și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.

Așa cum am spus, pe lângă complexul de probiotice și de prebiotice, Bonflor® plicuri include și vitamina C, ce susține sistemul imunitar (un efect ideal mai ales pentru copii, mai fragili), crește rezistența organismului la infecții și stimulează desfășurarea funcțiilor dermului.

Copiii sub 2 ani au nevoie de un plic pe zi, de preferat în timpul mesei, iar cei cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani tot de un plic, ce va fi însă administrat de două ori pe zi. La fel ca la suplimentul sub formă de capsule, tratamentul trebuie să fie continuat încă 7 zile după ce s-a încheiat cel cu antibiotice.

Dizolvă conținutul unui plic în aproximativ 50 de ml de apă plată sau lapte la temperatura camerei. Poți amesteca pulberea și cu mâncare.

Ține cont de recomandările noastre, iar antibioticele nu îți vor deveni niciodată inamic! Accesează fitermanpharma.ro și descoperă suplimentele care îți protejează organismul de orice efecte nefaste! 

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.