Cum trebuie să te pregătești înainte de o ecografie abdominală

Cum trebuie să te pregătești înainte de o ecografie abdominală

Redactor Alexa Galgau

Ecografia abdominală nu ar trebui să fie un control pe care îl facem doar când avem dureri în această parte a corpului, ci ar trebui să fie o investigație de rutină, pentru că astfel putem detecta din timp acele boli „viclene”, care nu încep să dea semne decât când sunt grave. Ecografia este o procedură simplă și nedureroasă, care nu durează foarte mult, dar poate face diferența în ceea ce privește sănătatea.

Află mai multe despre ecografia abdominală și cum trebuie să te pregătești pentru această investigație atât de importantă!

Ce trebuie să știi despre ecografia abdominală

Ecografia se folosește de unde sonore de mare frecvență pentru a capta imagini, ceea ce îi ajută pe medici să vadă în detaliu ce se întâmplă în corpul uman. Imaginile arată structura și mișcările organelor interne, precum și modul în care sângele circulă prin vasele de sânge.

Organele majore din abdomen care pot fi investigate cu ajutorul ecografiei sunt: ovarele, vezica urinară, glandele suprarenale, rinichii, ficatul, pancreasul, splina și vezica biliară. Această procedură este recomandată în foarte multe cazuri, mai ales când pacientul este suspectat că ar suferi de:

  • anevrism aortic abdominal;
  • cheaguri de sânge;
  • mărirea organelor;
  • fluid în cavitatea abdominală;
  • pietre la rinichi;
  • pietre la vezica biliară;
  • pancreatită;
  • cancer al organelor din cavitatea abdominală;
  • apendicită;
  • tumori.

Ecografia abdominală este folosită pentru a identifica bolile de mai sus, dar și pentru a monitoriza o sarcină, aceasta fiind de fapt cea mai comună procedură de acest fel. Tot ecografia mai este folositoare atunci când se face o biopsie în zona abdomenului, iar medicul trebuie să vadă de unde poate să ia proba. În cazul în care există chisturi cu fluide sau abcese în cavitatea abdominală, ecografia este folosită pentru a ghida acul seringii în scopul drenării acestora.

Nu există niciun risc asociat cu ecografia abdominală. Spre deosebire de radiografii și tomografii, această analiză nu folosește radiații. Este posibil să simți un disconfort ușor atunci când faci ecografia, mai ales dacă ai dureri în zona abdominală.

femeie la ecografie abdominala

Cum te pregătești pentru ecografia abdominală

Pentru ca medicul să aibă vizibilitate bună atunci când îți face ecografia, nu este recomandat să mănânci cu 12 ore înainte de analiză. Mâncarea nedigerată poate să blocheze undele sonore, ceea ce înseamnă că imaginile captate nu vor fi clare. În cazul în care faci o ecografie pentru a verifica ficatul, bila sau splina, nu ai voie să mănânci alimente grase în ziua precedentă.

De asemenea, este important să bei apă și să nu urinezi înainte de a face analiza.

Cu ajutorul ecografiei abdominale putem descoperi din timp boli pe care le putem trata cât încă nu sunt grave. Este una dintre cele mai importante investigații pe care le poți face, așa că nu ezita te programezi măcar o dată la câțiva ani sau, în mod ideal, o dată pe an.

Descoperă și cum evoluează sarcina pe săptămâni! Amuză-te cu cele mai amuzante ecografii de sarcină!

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.