De ce nu ar trebui să scarpini locul în care te-a ciupit o insectă

De ce nu ar trebui să scarpini locul în care te-a ciupit o insectă

Redactor Andreea Baluteanu

Mușcăturile de insecte sunt atât de comune vara, încât nici măcar nu ne mai deranjăm să le băgăm în seamă! Fie că te supără la un grătar în aer liber sau doar când ieși pe terasă ca să te mai răcorești puțin, ciupiturile nesuferiților țânțari sau musculiță au devenit ceva neplăcut, dar cât se poate de obișnuit!

De cele mai multe ori, doar te scarpini puțin și apoi treci peste, uitând cu totul de mușcătură și redescoperind-o atunci când se umflă și te mănâncă mai mult decât orice pe lume! Află, din rândurile de mai jos, de ce mușcăturile de insecte sunt mai periculoase decât crezi și care este motivul pentru care nu ar trebui să le scarpini!

De ce să nu scarpini o mușcătură de insectă

E vară și cald, pielea ta e bronzată și dezgolită, ce ar putea să nu meargă bine? Să fii mușcată de o insectă nesuferită, care să se strecoare în peisajul senin al vieții tale!

femeie scarpina o muscatura

Ne cerem scuze dacă următoarele rânduri ți se vor părea oripilante, dar îți vom prezenta ce se întâmplă atunci când te pișcă țânțarul său păianjenul acela înspăimântător! Atunci când își introduce acul sub piele, insecta eliberează și particule de salivă, ale căror proteine componente sunt identificate de corpul nostru ca având potențial invaziv. Prin urmare, sistemul imunitar reacționează instant, declanşând o reacție care se bazează pe substanța chimică numită histamină, cu rol în a vindeca și a preîntâmpina alergiile.

Iar senzația de mâncărime este provocată tocmai de afluxul de histamină și de intervenția sistemului imunitar. Dacă mâncărimea are o origine nobilă, te poți întreba, atunci de ce să nu îi cazi pradă? Fiindcă nu faci decât să agravezi mușcătura, afectând și mai tare zona inflamată.

Mai mult, scărpinându-te, vei împrăștia și mai tare particulele de salivă „dăruite” cu generozitate de către insectă, ceea ce va declanșa exact efectul advers: și mai multă histamină va sări în apărarea ta, de unde și senzația că, cu cât de scarpini mai mult, cu atât te mănâncă mai tare.

Nu în ultimul rând, poți deteriora depozitele de piele și poți ajunge să infectezi zona cu bacterii de pe mâini sau de pe pielea dimprejur, cu atât mai numeroase cu cât afară e cald, tu ești plină de praf sau de transpirație, și nici nu vrei să îți amintești de toate locurile în care ți-ai pus mâinile.

Cum faci față mâncărimii sâcâitoare

Am înțeles, nu avem voie să ne scărpinăm, dar ce poți face atunci când pur și simplu nu te poți opune acestei senzații?

muscatura de insecta

Primul sfat pe care ți-l oferă specialiștii este să apelezi la medicamente antihistamice sau antialergice, care vor calma de îndată mâncărimea enervantă. De efect se pot dovedi și antiinflamatoarele, care vor atenua senzațiile neplăcute: ibuprofenul sau naproxenul ar trebui să se afle pe lista ta pentru vară.

Nu îți plac pastilele? Apelează la mijloace naturale! Trece un cub de gheață peste suprafața inflamată, pentru că te va răcori și va liniști simptomele mâncărimii sau picură aloe vera, cu efect calmant și hidratant.

O jumătate de lămâie va funcționa miraculos grație proprietăților sale antiinflamatorii, antibacteriene și anti-infecție. Mierea va vindeca cicatrizarea și va răspândi la rândul său declanșarea unei reacții inflamatorii în organism! Cu alte cuvinte, chiar ai de unde alege!

Ai însă grijă, deoarece mușcătura se poate dovedi mai periculoasă decât pare și poate declanșa o infecție în organism. Consultă un doctor dacă pielea din jur rămâne roșie, dacă observi secreții de puroi de culoare verzuie sau urât mirositoare, dacă te simți bolnavă sau durerea persistă.

Mușcăturile insectelor fac parte din peisajul verii, ceea ce nu înseamnă nici pe departe că nu trebuie să le acorzi atenția cuvenită. Apelează la măsurile pe care ți le-am recomandat și nu scărpina locul în care ai fost mușcată, iar alinarea va veni mai repede decât crezi!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce insecta esti?
Incepe quiz
Ce insecta esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.