Nu Skin

De ce săpunul este cel mai mare dușman al coronavirusului

Cristina Gherghina

Săpunul este una dintre cele mai puternice arme pe care le putem folosi în lupta împotriva coronavirusul. Indiferent ce fel de săpun folosești, de la antibacterian, la antiseptic și antimicrobian, toate tipurile de săpun sunt la fel de eficiente. Chiar și cel mai obișnuit săpun pe care îl ai în casă este eficient, important este să îl folosești cât mai des, potrivit truescoopnews.com.

În contextul pandemiei de coronavirus, au existat diverse discuții privind eficacitatea săpunurilor și dezinfectantelor. Curățarea corectă a mâinilor este una dintre măsurile principale de prevenție împotriva infectării cu noul coronavirus și s-a ajuns la concluzia că săpunul este mult mai eficient decât dezinfectantul. 

Cum reacționează coronavirusul în contact cu săpunul 

Așa cum am văzut în diverse imagini, coronavirusul are niște țepi cu ajutorul cărora se prinde de celulele noastre. Acei țepi sunt făcuți din proteine. De asemenea, aces virus este protejat de un strat lipidic care este făcut din grăsime. 

cum disturge sapunul coronavirusul

Grăsimea este făcută din uleiuri, prin urmare apa este ineficientă în acest caz. Gândiți-vă la o tigaie pe care încercați să o curățați doar cu apă. În momentul în care săpunul este folosit în combinație cu apa, lucrurile se schimbă. 

Moleculele de săpun sunt atrase de două lucruri: apă și grăsime. Prin urmare, în momentul în care udăm mâinile și le spălăm cu săpun, spuma creată trece de bariera protectiva a oricărui virus, distrugându-l complet.

Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

De ce trebuie să ne spălăm pe mâini timp de 20 de secunde?

Așa cum am tot auzit, ni se recomandă spălarea mâinilor cu săpun timp de 20 de secunde. Cu toate că grăsimea nu are nici o șansă în fața săpunului, spuma creată are nevoie de timp pentru a dizolva grăsimea, de aceea cele 20 de secunde sunt vitale în distrugerea virusurilor.

Prin urmare, nu contează ce tip de săpun folosești, important este ca spălatul mâinilor să dureze cel puțin 20 de secunde.

Cu toate că oamenii au dat iama în magazine pentru a cumpăra dezinfectante, eficiente împotriva coronavirusului fiind doar cele care conțin cel puțin 60% alcool, eficiența scade în momentul în care sunt utilizate pe mâini murdare sau transpirate, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta